Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2019 19:45 - За кармичните причини и последствия
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.02.2019 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всеки един човек твори съдбата си, посредством проявите си на три различни нива на съществуване - ум (ментално ниво), чувства (астрално ниво) и действия (физическо ниво). Относно това дали ще настъпят видими последствия от нашите мисли, чувства и действия: най - важно в земния ни живот е физическото ниво, макар че и другите две нива също са важни. На ниво мисли и чувства е по - лесно да се греши, но е и по - лесно да се добротворства. Добре е човек да внимава какви мисли и чувства храни в себе си, защото дълго събираната в душата злоба, може да избухне подобно на бомба и да рани някого, когато въобще не очакваме. Човек, в резултат от натрупването на агресия, в определен момент може да загуби контрол над себе си и може със замъглено съзнание да  премине към извършването на престъпно действие, а след това горко да разкайва за стореното. Все едно да наливаш чаша във вода и по някое време тя да прелее... За да не се случи това, може да спреш наливането или пък просто да изливаш чашата редовно, за  предпочитане по максимално безвредни за теб и околните начини. Може да се разкайваш, че си я разлял, но това няма да промени факта, че си намокрил наоколо. Това, което би могъл да направиш е да намалиш последствията от деянието си, но не и напълно да ги заличиш.

  Причини за определена участта в този и в отвъдните светове, както и  съграждащи материали на същата тази участ са освен нашите деяния, също така и стоящите зад тях мотиви. Не е важно само какво правиш, но и защо го правиш. Представям ви съотношения между мотиви и деяния, както и обусловените от тези съотношения определени резултати:

- Добра постъпка провокирана от егоистичен мотив, води след себе си благоприятни физически последици за извършилия я, но не и емоционални такива. Ако дарите на някое сиропиталище 100 000 лева с цел да ви хвалят другите хора, да ви уважават и да се издигнете в очите им (например, за да ви изберат на някой пост, чрез който да спечелите повече от даденото), а не ви води милосърдие и любов към децата, то тогава под една или друга форма, по - рано или късно, въпросните 100 000 лв. неизбежно ще ви бъдат върнати, но душата ви ще остане неповлияна от тази добра проява на физически план - душата ви няма да бъде облагородена и няма да я споходи определена духовна радост, каквато би я навестила при едно безкористно дарение, сторено от любов.

- Смесени мотиви за действие : водят до смесени резултати, като същността на резултатите е в пряка зависимост от тежестта, която е имал един или друг мотив при извършването на съответното действие.

- Добри мотиви и добри постъпки - благоприятни душевни и физически последствия. Например : с любов помагате - с любов ще ви се помага, материални придобивки и духовен растеж ще имате.

- Добри мотиви, но погрешни, неправилни действия. Може да сте много благороден човек, но ако не направите нещо, както трябва, резултатите ще ви причинят болка. "Пътят към ада е постлан с добри намерения", казват някои. Това обаче не трябва да ни отказва да правим добро, но е нужно да сме наясно, че добротата сама по себе си не е гарант за благоприятни резултати. Ако действате с добро намерение, за да помогнете на някого, но без да искате му причините страдание - то тогава на физически план и вие ще страдате, но благородната ви мотивация ще се отрази благоприятно върху духовното ви израстване. Ако караш в насрещното платно, докато шофираш или пък заради невнимание се подхлъзнеш и паднеш от покрива на някой блок, ще се пребиеш без значение дали си бил праведник или бандит.

- Лоши мотиви и лоши постъпки : влечат след себе си най - неприятните последствия. Например ограбите и пребиете някого, за да може с отнетите пари да задоволявате егоистични желания. В резултат на подобно поведение, не само че и вас ще ви пребият и ограбят след време, но и отделно от тази сполетяла ви разплата ще се чувствате нещастен в живота ви.

  Повече по темата за кармата, както и за прераждането, бихте могли да прочетете в следните източници, а и не само там :

1. "Учение за кармата", Елена Блаватска. Интересна статия: http://probyjdane.alle.bg/е-п-блаватска/учение-за-кармата/.

2. "Изкупване на кармичния дълг": http://sanovnik.bg/n4-29218-Изкупване_на_кармичния_дълг.

  Относно изкупването на кармичния дълг, не се наемам да коментирам дали става толкова лесно, колкото е описано : може би всеки един дълг, в зависимост от размера си изисква различни по количество усилия и време. Но навярно това са пътеките към освобождаването от един или друг тип дългове.

3. "Древната мъдрост", Ани Безант.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 652214
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930