Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2019 21:37 - Има кой. Нека бъдем...
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 831 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2019 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Смятате ли, че има кой да оправи България (каквото и точно да разбирате под това България да е оправена държава)? Мислите ли, че ние българите сме прекалено политизирани и ако "да" - смятате ли, че това носи ползи за нас и страната ни? Как бихте довършили изречението "нека бъдем..."?
----------------------------------------------------------------------
"Казвате: „Да бъдем честни българи. Да бъдем истински християни“. – Това са методи, чрез които човек може да се повдигне, но затова трябва да се постави на изпит. Неговата честност ще бъде подложена на изпит и ако не лъже, не краде, той е честен човек. Можете ли да намерите днес в България човек, който никога не е лъгал? Ако намерите такъв, България ще бъде най-великата държава. Той ще бъде рядък скъпоценен камък. Ако не се намери такъв човек, де остава културата?" "В рова на лъвовете" (1921 г.), П. Дънов.
 

"Държавата, религията, обществото, моралът са условия за човека. Човекът е съществувал и преди държавата, и преди религията, и преди обществото, и преди всякакъв морал. Човешкото съзнание е съществувало преди създаването на тия неща. Човек не е създаден за тях, но те са създадени за неговото развитие и усъвършенстване. Следователно: щом държавата, религията, обществото, моралът са създадени като условие за усъвършенстване на човека, той трябва да ги пази.
Има кой да оправя държавата, има кой да подобрява религията, има кой да възпитава обществото, има кой да обновява морала. Задачата на човека е да се грижи за своето усъвършенстване. Щом работи върху себе си, той едновременно работи и за всички останали. От това не се подразбира, че човек трябва да бъде индиферентен към всичко около него, но първо той трябва да определи отношението си към Бог и към своя ближен."

"Отношения на два закона" (1931 г.), П. Дънов.
----------------------------------------------------------------------
Личното и разностранно усъвършенстване на членовете на една общност е най - мъчният, най - бавният и най - непривлекателният начин за подобряването на нейното положение. Най - тежкият и еволюционен, но същевременно предпоставящ най - дълбоките и най - трайни позитивни промени в съответното общество. Реформи съвсем буквално из корен. Нравствено и интелектуално усъвършенстване, стремеж към поддържане на добро здраве, стремеж към професионално усъвършенстване и максимална ефективност на работното място, стремеж към изграждане на позитивни личностни качества и към почтено (било то и бавно) подобряване на собственото материално положение (и на това на свързаните с теб хора - например работници/служители). Промяната отвътре навън, от по - малкото към по - голямото е по - определящата промяна . Това е най - трънливият, но реално погледнато и най - добрият възможен път (който разбира се не изключва ни най - малко и външните мерки, но категорично ги превъзхожда особено що се касае в дългосрочен план). Ако се разчита само на външни промени, горе-долу положението ще бъде "пременил се Илия и пак в тия". Нужни са и единия, и другия тип промени.
Колкото повече членове на дадена общност се подобряват в едно или друго отношение, толкова по - добро като цяло става и това общество, тъй като се усъвършенстват неговите съставни части. Толкова повече ще намаляват кражбите, убийствата, изнасилванията, некадърността, корупцията, здравословните промени... В една или друга степен, народите заслужават своите политически елити.
Историята и настоящето ни показват, че наказанията никога не могат напълно да премахнат престъпленията: намаляват ги. Но оптимално качественото съчетаване на вътрешни и външни мерки е най - добрият начин за коренно преобразуване на отделните държави и съответно на света като цяло.
Според разните езотерични теории, когато човек мисли/чувства/действа по определен начин, той волно или неволно излъчва в информационното поле енергийни импулси (семена), които ако попаднат на подходяща почва (друго личностно съзнание) могат да допринесат за това този у чийто ум са попаднали тези семена да започне с времето да мисли/чувства/действа по същия/сходен начин като онзи, който е излъчил съответната енергия. В това се изразява смисълът на думите на Дънов, че когато човек работи върху себе си, той едновременно с това работи и върху останалите.
Горепосоченото е най - тесният и трънлив път към рая.
Ако в дадена страна се направят някакви много радикални промени, за които обаче няма достатъчно добра почва в душите на масата хора - тези промени няма да дадат трайни резултати. Именно заради това комунизмът се е оказал утопия. Експеримент, който се е сгромолясъл с гръм и трясък.
За да голям има смисъл от външните реформи (в политика, икономика...), не бива да е прекалено голяма ножицата между промените от една страна и интелекта и морала на масата хора от друга страна. Нужно е да има почва, която да е достатъчно подходяща, нужна е достатъчно здрава основа.
Вземете за пример две малки общности съставени от по 100 човека. Обществото от 51 благородни личности в общи линии е по - добро от общество с 50 благородни личности.
Доживяхме време, в което в култ да се издигат неща, които преди са заклеймявани. Един пример. Днес да си тарикат и крадец е добродетел в България! Честните хора са считани за балами. Антиморал, антибългарщина. Колкото по - широка приемственост има един такъв байганьовски манталитет, толкова по - малък е шансът ни да оцелеем като народ (на първо време) и да прогресираме, заемайки по - достойно място в света. Без значение колко ще плюем политиците и какви реформи ще извършват те. Без значение дали ще ги изкормим или не. Без значение дали ще отблъснем едни или други вражески или не толкова вражески нашествия. Миналото ни е славно, но не може да се лежи само на стари лаври. Преобладаващият ни морал преди е бил друг, по - висок! Има хора, които твърдят, че моралът се отразява върху гените на идните поколения и че гените имат отношение към техните манталитет и здраве...
Главно от нас зависи дали и бъдещето ни ще бъде славно или пък ще бъде още по - плачевно... Дали ще вървим нагоре или пък надолу, докато се стигне до момент, в който продължавайки да вървим надолу, след сравнително кратко време и ние седнем на скамейката на изчезналите народи. Без да успеем да осъществим световната роля, която ни вещаят светлите пророчества.
Небето не би позволило да изчезнем, ако достатъчно добре изпълняваме своето предопределение. Без значение дали някой тук на земята е против нашето съществуване.

 




Гласувай:
1



1. tikoev - Няма кой. Сами си унищожихте дър...
28.05.2019 21:48
Няма кой. Сами си унищожихте държавата. В момента тя се изкупува с бесни темпове от руснаци, турци, румънци, гърци, че даже и македонци и албанци. Българите са в офшорките! Те толкова са и българи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651446
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930