Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2020 18:01 - За податливостта на фини влияния (4)
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2020 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


В първата и втората част от поредицата "За податливостта на фини влияния" стана дума за хипнозата, която е форма именно на такъв тип влияние. Като допълнение ще кажа, че в състояние на хипноза на човек може да му бъдат вкарани в подсъзнанието представи за неща, които реално не са му се случили и той впоследствие да възприема съответните внушени му представи като свои спомени и да действа съобразно тях. Подобен сюжет се разиграваше преди години в сериала "Откраднат живот" по НОВА (правен по действителни случаи...).
Относно моментите, в които сме по - податливи на фини влияния (особено на негативни): такива са и моментите, в които сме тъжни или объркани.
Психическите влияния се случват посредством внушения. Внушенията, съзнателни или несъзнателни, могат да се групират в три класа: лично внушение; мисловно влияние в отсъствие или в присъствие на лицето; хипнотично влияние. Ако направим едно тълкуване на думата "магия", по - широко от традиционното и и отнасящо се до свръхестествено въздействие, то бихме могли да отнесем влиянията по време на лични разговори и хипнозата към магиите. Личното внушение постоянно се практикува от всички нас и всички ние донякъде сме засегнати от него. Внушенията се предават чрез гласа, маниерите, жестовете.

Във втората част накратко беше обяснено що е "инстинктивен ум" и какво отношение има въпроса за инстинктивния ум към поредицата за податливостта на фини влияния. Инстинктивният ум възприема безпрекословно, като чиста монета думите на позитивните люде и действа съобразно с тях, според степента на възприемане на съответното внушение. Колкото по - силно е самосъзнанието на един човек, толкова е по - малка степента на възприемането, освен ако лицето е уморено и разконцентрирано. Колкото едно внушение е по - положително и авторитетно, толкова по - лесно то бива възприето от инстинктивния ум и толкова по - голяма е вероятността човек да действа според него.
Внушението не засяга интелекта на човека, то действа не чрез аргументи, а чрез твърдение, изискване или заповед. Внушенията (в това число самовнушенията), добиват сила чрез повторения. Гьобелс е казал, че една лъжа повторена 1000 пъти става истина и има определена истинност в това му цинично изказване (лъжата може да стане истина поне в очите на част от хората). Има лица, които са усвоили изкуството да внушават и е трудно да им се противодейства.
Добре е човек да бъде внимателен по отношение на тези, които се стремят да въздействат върху останалите не с аргументи и с разсъждения, а с властно държание и авторитетни жестове. Бъдете внимателни към хора, които ви задават въпроси и отговарят вместо вас: "Вие харесвате такъв модел обувки, нали?", или "Това ви трябва, нали?"
Преди време ми се обадиха от МТЕЛ, за да ми предложат таблет с аргумента, че го правят, защото съм им лоялен клиент - жената сякаш искаше да ми внуши, че аз съм специален клиент и това е специална оферта, която не се предлага често. После научих, че са звъняли и на баща ми; може би със същата оферта са били потърсени още хиляди абонати на мобилния оператор. И като се почна едно дълго обясняване за този таблет..., слушах слушах...Почти не продумвах, понеже не исках да прекъсвам служителката, а и си мислех, че всеки момент, ще се спре, но не се спираше... Целият разговор, в който моето участие беше малко, неочаквано за мен трая около три минути и половина (и щеше и още да продължи, ако не го бях прекъснал...). Нещото, което имаше най - сериозно отношение към поредицата за влиянията бяха следните думи на служителката, които думи ще цитирам по смисъл и с които ще отида към завършване на настоящата част: "Цялото семейство ще се зарадва на такъв хубав подарък. Нали така, господин...". Изнервен от различни неща (включително от продължителността на монолога и и опита да ми въздейства чрез тези фрази), аз и отговорих с хладно мълчание.





Тагове:   фини,   влияния,


Гласувай:
1



1. fun1001 - :-))))))))))
17.03.2020 18:12
опаааа опааа опаааа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642478
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031