Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2020 20:25 - За страха и болестите
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
0



"Да допуснем, че вие се безпокоите за вашето бъдеще. Яви се някоя епидемия някъде, започвате да се плашите. Има такива болести, които са прилепчиви, заразителни болести. Но тия болести са заразителни за ония хора, на които кръвта е нечиста. Много лекари учени има, които са правили опити. На един, чиято кръв била чиста, вкарали холерни бацили и нищо не му станало. На един човек, който има нечиста кръв, като турили холерни бацили, започват да се умножават.

Щом вашата мисъл е нечиста, болестта ще дойде. Щом вашите чувства са нечисти, болестта ще дойде. Щом вашите постъпки са нечисти, болестта ще дойде. Три неща има, ако искате да се избавите от болестта: чисти мисли, чисти чувства и чисти постъпки избавят човека от болестите. Пак ще дойдат болести, но както са дошли, така ще си идат." "Четирите положения", 17 Септември 1941г.

"Често пъти хората се плашат от епидемии. Човек не трябва от нищо да се плаши, защото може да умре от страх. Например, чумата тръгнала един ден за Багдат. Среща я един човек и я пита къде отива. – “Отивам в Багдат да взема хиляда души”. Чумата пристигнала и в Багдат умрели двадесет хиляди души. Когато се връщала, среща я пак същият човек и я запитва колко души е взела. – “Двадесет хиляди” – отговорила тя. – “А защо ми каза, че само хиляда ще вземеш?” – “Останалите деветнадесет хиляди умряха от страх”..."
Н.Б, 1.10.1916 София

Дънов
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Притча за страха

Един ден пред портите на голям град се появила Смъртта.
- Какво ще правиш тук? Защо си дошла? - попитал я един войник от градската стража.
- Днес съм дошла да взема сто души - отговорила Смъртта.
- Но това е ужасно! - извикал войникът.
- Какво да се прави... такава ми е работата - казала Смъртта и влязла в града.
Войникът веднага тръгнал из улиците и започнал да предупреждава хората за грозящата ги заплаха. Но в края на деня се оказало, че са умрели не сто, а хиляда души.
Вечерта, когато си тръгвала, войникът спрял неканената гостенка и я попитал мрачно:
- Ти каза едно, а се случи съвсем друго. Защо прибра толкова много хора?
- Аз удържах на думата си и взех само онези сто души, за които бях дошла. Страхът и тревогата, които ти причини, взеха останалите...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Искаш да победиш страха си от смъртта: огледай се наоколо. Природата не познава студа на смъртта, неподвижността, липсата на живот. През пролетта тя изразява младостта, страстта за живот, щедростта. През зимата мечтае, съсредоточена в себе си, обновява силите си и готви завръщането на пролетта. Приеми смъртта като възстановителен сън."

Източник: "Мъдростта на северноамериканските индианци", Жан-Пол Бур.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 657009
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930