Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04 19:02 - За самоубийството (1)
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.04 19:02


Публикувам някои изказвания на Петър Дънов по отношение на самоубийството.

"Друг някой казва: "Аз искам да се самоубия, да си тегля куршум". Казвам: Почакай, направи по - малкия опит - вземи една игла, бодни я един сантиметър в кожата си и виж ще те боли ли. След това бодни я два сантиметра и пак следи какво ще усетиш и как ще вземеш да разсъждаваш. Опити трябва да правите! Дойде ли ви някоя мисъл за самоубийство, вземете една игла и ще видите, че още преди да я забиете нейде в тялото си, всички мрачни мисли и желания за самоубийство ще изчезнат и вие ще си кажете: "Не, не трябва да се самоубивам, животът е сериозно нещо!"
Какво геройство има в това човек да се хвърли от скалата? Тщестлавие има тука. Онези хора, които се самоубиват, не са герои. Това са хора, които не искат да изплатят своята дан честно и почтено, те бягат от живота. Но природата ще ги хване за ухото, ще ги докара в света при още по - тежки условия. Ако и трети път ги хване така, ще им тури още по - тежки букаи*, докато най - после ги накара да платят, каквото дължат, по всички правила на кармичния закон. Вие можете да се убивате един, два, три, десет, сто пъти - нищо няма да спечелите, това не е геройство. Сега, ако някой от вас се е вмъкнал в мрежата на дявола, скъсайте мрежата му и той ще избяга. Някои казват: "Дяволът е много силен". Да, но той е много страхлив. Той е силен само в мрежата си - скъсаш ли му мрежата, няма го, слаб е вече. Тази мрежа е заблуждението, в което се намирате. Дяволът ви казва: "Ти си много слабо същество, няма смисъл да живееш, от тебе има по - учени, по - силни, ти си беден човек, тегли си един куршум или вземи отрова" и т.н. Не, ти ще му кажеш: "Аз не съм най - слабият, аз не съм по - слаб от тази мравка, която скъса нишките на паяка, аз не съм по - слаб от онази мравка, която се връща деветдесет и девет пъти за товара си, докато най - после го изнесе - аз съм толкова сръчен, поне колкото и тя"." Учителя Дънов е съветвал ако на човек му е тежко на душата, ако има душевна рана за лекуване, да намери една сродна приятелска душа, на която да сподели мъката си. "Който не обича физическия живот, не може да има никакво отношение към Светлината. Защото във физическия свят е складирана енергията на Светлината - в растенията, в плодовете. Животът е съкровище, което трябва да се пази."

Горните текстове са взети от сборника "За пътя на човешката душа", глава "За самоубийството". Сборникът е съставен от д-р Светла Балтова.

Още от Учителя.
"Някои хора мислят, че като се самоубият, страданията им ще престанат, защото не знаят, че ще влезнат в един свят, напълно забранен за тях. Като влязат в този свят, никой не ги помни, никой не ги познава, все едно, че са влезли в една яма, забравени от всички. Това не е избавление, а нещастие. 
За самоубийството ще кажа: Не излизай от затвора, докато не му дойде времето. Защото ако излезете, десет пъти по - лошо ще бъде. Докато не ви пуснат, стойте в затвора да учите урока си.
Значи радостите издържаш, а страданията не издържаш. Това не е геройство. Светът се нуждае от герои, които носят еднакво и радостите и скърбите." Изт."Енциклопедичен Речник - Петър Дънов", Изд. "Астрала" стр. 688-689 (http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=9321)

Бележка:

*букаи - вериги, окови

 

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 66100
Постинги: 197
Коментари: 134
Гласове: 261
Архив
Календар
«  Май, 2020  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031