Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2020 18:17 - Съществува ли прераждане?
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Прераждане хем съществува, хем не съществува. Човек хем живее само веднъж, хем не живее само веднъж. Зависи от гледната точка. Ако под човек разбираме его-съзнанието и свързаното с него физическо тяло: да, човек живее само един единствен път. Ако под човек разбираме душата, свръхсъзнанието, безсмъртното в нас (което сме призвани да изразяваме все по - пълно от живот в живот), то тогава може да се каже, че човек се преражда и живее множество животи в плът. По - долу прилагам текстове от книги, които разглеждат въпроса за прераждането.


"Прераждането така, както обикновено се разбира не съществува... На Земята вие се смятате за завършени същества. Ала всъщност само една част от вас се проявява посредством физическото ви тяло и мозъка. Останалото остава в духа ви, но е свързано с вас и вие образуване едно цяло... Тогава той ми обясни как една и съща личност никога не се завръща два пъти на Земята. И подробно ми разясни защо това е невъзможно."
Цитираният текст е част от книгата "Незавършена симфония" на английския медиум Розмари Браун (жена със слабо музикално образование, която обаче е представила на света стотици музикални произведения, за които експерти са установили, че стилът им съответства на стила на композитори, които по времето на г-жа Браун са били покойници и за които тя е твърдяла, че общува с духовете им и те и предават съответната музика телепатично). Текстът е част и от друга книга - "Мъртвите ни говорят" на католическия теолог и изследовател на духовното Франсоа Брюн. От там го взех. Продължавам пак с книгата на Брюн (следващият откъс също е от разговор за прераждането между медиума Браун и Лист, каквито са и горецитираните думи): "Но той също така признава, че не съществува общовалидно правило: "Има безкрайно много възможности и не съществува никакъв категоричен принцип." /Бел. моя.: Брюн е вмъкнал в книгата си твърдението на Лист за липса на категорично и общовалидно правило по отношение на пътя на душите след смъртта, защото това твърдение е съвпадало с виждането му изразяващо се накратко в следното. Предавам по смисъл: "Прераждането не е задължително и всеобщо, случва се по - скоро по изключение. Душите имат големи възможности за развитие в отвъдното и не е нужно всяка една да премине през хиляди прераждания, за да изпълни предопределението си." Продължавам с разказа на Р. Браун/.
... "Лист ми каза също така, че ние всъщност не образуваме една "цялост". Всяка личност е душа с много аспекти и един ден той ми обясни всичко това с научни термини: "Представете си един атом - каза ми той. - Той се състои от протони и неутрони, които всички заедно образуват ядрото му, заобиколено от електрони. Но всяка част може да бъде отделена и именно тези отделни части от ядрото на душата, ако може така да се каже, могат да се проявяват във вашия свят под формата на различни личности." /Бел. моя: Следват коментари на Ф. Брюн към разказа на английския медиум./
Може би тук трябва отново да се приложи теорията за "областите" от Принстънския Гносис, за която вече говорихме? Над полусъзнанието на частицата се намира полусъзнанието на атома, а над него - полусъзнанието на молекулата, после полусъзнанието на органа, накрая - нашето съзнание, царящо над цялата съвкупност и извършващо с по - голям или с по - малък успех синтеза на всички наши наклонности, вписани в гените ни и хармонизиращи функционирането на различните области на нашия мозък. Но може би над нас има някакво свръхсъзнание, образуващо по - обширна и по - богата цялост, от която ние сме само един елемент? Може би именно на това съответства необичайното изживяване на Робърт Монро в онова, което той нарича Място III, свят, паралелен на нашия, и, изглежда, по - малко развит, в който срещнал едно друго свое аз, с което се сливал в нещо като обладаване всеки път, когато отивал там. А също така може би и вече разказаното изживяване на Жана Гене, която за кратък миг изживяла два, а друг път и три живота едновременно, но в различно време и място."
(стр.161-162).

Из "Незавършена симфония" на Р. Браун: "Човешкото същество може да бъде сравнено с айсберг. Много често само частица от истинския дух прозира и се изявява. Това е едно от нещата, които ние, които сме си отишли по - рано, искаме да ви помогнем да развиете и да разберете, така че хората, докато живеят на Земята, да могат да се проявяват по - пълно и да се изявят в по - високи степени." След това Лист ми обясни, че един и същи човек никога не се връща втори път на тази Земя, и навлезе в безкрайни подробности, за да обясни защо това не може да стане. Например ако аз, Розмари Браун, бъда преродена, ще имам други родители, друго потекло, друг мозък, друго тяло - всичко ще бъде различно. Но част от мен може да бъде "включена" - може би "присъединена" е по - подходяща дума - в новото същество. Когато физическото тяло престане да функционира по време на това, което ние наричаме смърт, най - важното качество, което е било присъединено, се връща към обратно към първоначалното цяло. Така че има прераждане по смисъл, но то не е повторение на същия човек; обикновено когато говорим за прераждане, ние изглежда мислим за точно същия човек, прероден отново... Всеки човек е дух с множество аспекти." 
Относно изявяването на различни аспекти от духа ни: "Това са случаите, когато привържениците на прераждането наричат различни прераждания - но те всички принадлежат на един дух, който може да избира коя специфична част от духа би искал да прояви. Подобно на това да имаш гардероб с дрехи и да избираш коя да облечеш; или като актьор, който играе различни роли. Актьорът остава същият. Играенето на роли на сцената е това, което го прави да изглежда различен. Неговият личен живот продължава." (стр. 114-116).



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651218
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930