Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2020 23:35 - Магнитно поле,поле на съзнание и още
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2020 23:35


В книгата си "Живот без окови", медикът и философ Дийпак Чопра разсъждава върху това дали мислите ни оказват влияние върху обкръжаващия ни свят, и ако да: защо това е така. Той прави сравнение между магнитните полета и между взаимодействията на съзнанията. Примерът се състои в следното, като д-р Чопра отбелязва, че тези примери не са някакви доказателства, просто разсъждения, които навеждат на мисълта, че би могло да съществува вселенско съзнание и че би могла да съществува някаква невидима връзка между отделните човешки съзнания.
Зарядът на един малък подковообразен магнит съществува благодарение на магнитното поле на Земята. Тоест : няма магнитно поле, няма и заряд на магнита. Между тези два магнита има невидима връзка. Земята не би била магнит без магнитното поле на Слънцето, което от своя страна зависи от магнитните сили в галактиката и така нататък до безкрайност. Резултатът : магнитчето в ръката ни е свързано последователно с цялата Вселена. Би могло да се допусне, че по същия начин съществуват невидими връзки между човешките съзнания, с което би могло да се обясни телепатията, както и връзки между човешките съзнания и други по - висши нива на съзнание в космоса, и така до безкрай - по подобие на примера с магнита и безкрайните и все по - големи магнитни полета. Може би съзнанието на отделната личност е резултат от Съзнание, така както магнитното поле на магнита е резултат от по - големи магнитни полета.
Електромагнитното поле на Вселената е невидимо, всеобхватно и реагира на всички промени в самото себе си. Ако се преместят магнитните полюси на планетата, всички компаси ще реагират на промяната. Ако извадим компас от джоба ни, това променя общото магнитно поле на света, макар и промяната да е нищожна. По същия начин би могло да се допусне, че промяната в едно съзнание, по някакъв начин засяга всички съзнания, защото всяко едно съзнание e част от космическото поле на съзнание, а от това ще следва че това, което е вътре в нас е свързано с това, което е извън нас и би могло да му окаже влияние, просто защото на ниво поле (енергия) всичко е едно цяло, а материята е уплътнена енергия, всичко е енергия проявяваща се в безброй форми. Мозъчната активност непрекъснато променя структурата на химическите вещества в мозъка, а тези вещества се състоят от атоми и молекули, точно както нещата извън мозъка ни.
 В книгата си Чопра обяснява защо материята не е чак толкова реална, колкото изглежда на пръв поглед и дава съответните примери, обяснявайки различни факти свързани със зрението, слуха, времето и отношението ни към него и т.н. Даден е пример за момче, което постепенно оглушава в първите години на живота си, но се научава да говори. Научава се и да разбира какво му казват другите, следейки движенията на устните им. Обаче след като оглушава напълно, той не разбира веднага че е оглушал, понеже вижда какво му говорят другите следейки устните им, чрез движенията на устните разбира казаното и си мисли ... че реално ги чува ... Той ги е чувал в мозъка си, мозъкът му е запазил спомен за звуците и говорните звуци са звучали в съзнанието му, дори след като е оглушал, което пък му е създало илюзията, че все още чува, въпреки че реално е нямал слух. Илюзията продължила да съществува, дори след като разбрал, че е оглушал напълно. В съзнанието си чувал говор, гледайки движещите се устни на околните. Тази илюзия се разбивала, когато някой му говорил слагайки ръка пред устата си и по този начин момчето не виждало движението на устните.
 Едни и същи неща могат да породят различни мисли в главата на различните хора. Освен това различните живи същества виждат по различен начин едни и същи неща, заради различията в устройствата на зренията им. Човек ще  види и усети нещо по един начин, кучето по друг, охлювът по трети начин и т.н. Материалното ни обкръжение не е толкова стабилно, еднозначно и реално, колкото изглежда - 99,999 процента от един атом в тялото ни са празно пространство, останалото са твърди частици, които сами по себе си представляват силно уплътнена енергия. И образите на кино екрана изглеждат много живи и реални, но не са. Това естествено не означава, че трябва да имаме презрително или пренебрежително отношение към материята: идеята на автора е да се помогне на хората да не взимат нещата толкова сериозно, да започнат да осъзнават илюзията от молекули и да започнат да и оказват по - голямо въздействие. Да осъзнаят силата си, истинската си същност. Тялото е една протеза на духа, един инструмент, сечиво на духа, средство за проявление в този свят, който е едно от безбройните училища за души във Вселената.
Друг пример : ято летящи птици в синхрон сменят посоката си на летене , сменят я почти едновременно, сякаш са едно цяло. Учените са установили, че в тези ята птици, нямат водачи.Възможно обяснение: връзка между съзнанията им.
Според квантовата физика, наблюдаващият променя обекта на неговото наблюдение, той не е просто безучастен наблюдател, от когото нищо не зависи. Не само слънцето, луната и планетите оказват влияние върху хората, но и хората влияят на природата, дори без да подозират. В телата ни има същите елементи, каквито и в природата. Ние имаме съзнания, но и в природата също има съзнание, или съзнания, които да направляват природните процеси. Много хора са склонни да вярват в Бог, именно заради цялата сложност и съвършенство на природата, като смятат че няма как всичко това да се появи без наличието на разумен първоизточник.
 Експериментално е доказано, че мислите на обикновения човек влияят на природата. Двама изследователи от Техническия факултет на Принстънския университет, Робърт Дж. Ян и Бренда Дж.Дън, доказали, че работата на една машина се влияе от вниманието на човека, който е застанал пред нея. Експериментът е описан в тяхната документална книга "На границите на реалното".
  В общия случай машината е била генератор на случайни числа, или компютър, който генерира поредица от нули и единици в прозволен ред. В дългосрочен план броят на единиците трябва да е равен на броя на нулите ( както при хвърлянето на монета трябва да се получат почти равни резултати ези и тура - това е доказано от теорията на вероятностите).
Участниците в експеримента трябвало с волята си да повлияят на генератора така, че да излизат повече нули или повече единици. Те съсредоточили вниманието си върху това и резултатите били повече от изумителни. Отклоненията от средните стойности били около 18 процента, което се смята за доста!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641772
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031