Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2020 19:57 - Деспотът изцерен
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Ако всички хора/достатъчно висок процент от хората, станат достатъчно благородни (будоподобни), на Земята надлъж и нашир ще властват благоденствие и мир.
"Светците и мистиците на всички времена са украсявали проник­новенията си с различни имена, давали са им различни лица и тълкувания, но това, което са преживявали, по същество е основната природа на ума. Християните и евреите наричат това нещо „Бог", хиндуистите го наричат „Аз", „Шива", „Брама" и „Вишну", мистиците Суфий го наричат „Скрита същност", а будистите - „буда-природа". В сърцето на всички религии лежи убеждението, че съществува фундаментална истина и че този живот е една свещена възможност тази истина да бъде разкрита и осъзната."Тази фундаментална духовност е наричана и "Христова същност". (
http://magicaura.com/Buda-skritata-sashtnost-art1902.html).

Деспотът изцерен (будистка приказка)

Случило се, че цар Брахмадата видял красива жена, съпругата на брахман* търговец, и у него се породила страст към нея. Той поръчал скъпоценен камък да бъде изпуснат неволно в каруцата на търговеца. Скъпоценният камък бил обявен за изгубен, изпратили хора да го търсят и го намерили. Търговецът бил арестуван с провинение за кражба и царят се преструвал, че изслушва присъдата с голямо внимание и с привидно съжаление наредил търговецът да бъде екзекутиран, а неговата съпруга била изпратена в царския харем.
Брахмадата присъствал лично на екзекуцията, тъй като подобни гледки обикновено му доставяли удоволствие, но когато обреченият човек погледнал с дълбока жалост към своя несправедлив съдия, проблясък от мъдростта на Буда просветлил замъгления от увлечението разум на царя; и докато палачът издигал меча за гибелния удар, Брахмадата почувствал силата му със собственото си съзнание и си представил, че самият той е на дръвника. "Задръж, палачо!" - изкрещял Брахмадата - Ти убиваш самия цар!" Но било твърде късно! Палачът бил сторил вече кървавото дело. Царят припаднал в несвяст, и когато се пробудил, у него била настъпила промяна. Той вече не бил жестокият деспот и оттогава нататък повел живот на святост и справедливост. Хората казвали, че нравът на брахмана се отпечатал в неговото съзнание.
О, вие, които извършвате убийства и грабежи! Злото на самозаблудата е замъглило вашите очи. Ако можехте да погледнете за нещата, каквито са, е не каквито изглеждат, нямаше да причинявате несправедливост и болка на самите себе си. Вие не разбирате, че ще трябва да изкупите собствените си злини, тъй като това, което посеете, ще трябва след това да пожънете.

Из "Сказания за Буда", изд. "Мария Арабаджиева", стр. 129-130.

Пояснителна бележка:
*Брахман - в случая представител на висшата каста в индийската кастова система.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 650837
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930