Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2020 18:16 - За смисъла на страданията - 2
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2020 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Страданията създават потребната чувствителност, необходима за истинското разбиране на любовта." "Страданията са методи за растенето така, както вятърът, който люлее стъблата на младата фиданка, я прави устойчива и яка. Чак когато тази фиданка се превърне в могъщ, внушаващ уважение и сила дъб, който не се смущава от ветреца и от бурите, тогава той разбира защо са били потребни страданията на неговото растение." "Страданията са валутата, с която се изплащат дълговете и подписаните полици на греха. Чрез тях се изправя нарушеното равновесие на Великата правда и се пробужда в душата свещеното копнение на любовта." "Освобождаването от страданията не идва чрез натрупването на омраза към тях, но чрез любов към нещо, към което се стремиш и копнееш. При всички случаи в живота човек да не допуска съмнение в Божествения промисъл. Той трябва да знае и да е безсъмнено уверен, че пътят, в който е влязъл, е прав. Колкото и труден да е този път, той ще го отведе до Абсолютния. Както чрез изкушението небето изпитва убеждението ни, така и чрез страданието изпитва силата на любовта, която имаме." (Из статията "Смисълът на Страданията", Георги Томалевски; http://www.beinsadouno.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/d180d0b0d0b7d0bad0b0d0b7d0b8/%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-r10/ .)

Бел моя: Ако човек не се озлоби от страданията, това ще му помогне да изпитва повече истинска любов в душата си (колкото по - безусловна и независеща от външните обстоятелства е любовта, толкова по - истинска и реална е тя). Това пък ще го направи по - щастлив, ще изпитва по - истинско и по - божествено щастие. Много често разбирането за дълбокият смисъл на страданията може да дойде след време. Учителят Дънов обаче е говорил за неизбежни страдания, през които трябва да преминем, защото са необходими за каляването на душата ни. Той е споменавал и че има такива страдания които са ненужни, но ние сами  си ги причиняваме (наричал ги е "мъчнотии"). Но дори от ненужните страдания бихме могли да си извлечем поуки и да внесем промени в себе си. Преминаването през страданията със смиреност и любов като към нещо носещо дълбок смисъл и имащи за цел нашето най - висше благо, или поне преминаването им с неутрално отношение ( но не и със злоба), а също стремежът към разумност в действията и вслушване в интуицията ни ще ни помогне за това страданията в живота ни  да намалеят, да бъдат приети по - леко и по - лесно да се разбере какъв е смисълът им и защо са били нужни.

Следват откъси
от "Смисълът на страданието" (глава от книгата "Крилете на радостта" с автор Шри Чинмой комуто са и цитираните думи).

"Когато някой човек има пет долара, той иска да спечели десет. Той страда, защото смята, че е ограничен. Когато после спечели десет долара, той вижда, че някой друг има двайсет долара. Той пак страда и изпада в смут, мислейки как да спечели двайсет долара.
...
В крайното винаги ще има страдание, защото ние се опитваме да се състезаваме, да се вкопчваме, да притежаваме. Но в Безкрайното няма страдание, защото щом веднъж навлезем в Универсалното Съзнание, нашата воля и Универсалната Воля ще са едно."

Бел. моя: Ламтежът за още и още... ни прави нещастни и вътрешно неудовлетворени. Истинското щастие е да можеш да си щастлив с това, което имаш. Например чувството за богатство е толкова по - голямо, колкото по - голяма е ножицата между потребности и възможности в полза на възможностите. Какво е щастие, това е въпрос на гледна точка за нещата. Колкото повече вътрешната ти душевна хармония е независеща от външните обстоятелства, толкова по - истинско е щастието ти. Някои хора при по - изгодни условия са по - нещастни от други живеещи при по - лоши условия. Постигането на душевна хармония и свобода, постигането на по - голяма вътрешна свобода от случващото се в живота ни, постигането на по - философско разбиране за живота съчетано с по - голяма емоционална неутралност по отношение както на успехите така и на провалите е път към избавянето от страдането.
Според Шри Чинмой, до Бог (до божествената любов и хармония) може да се достигне и без страдания, но на мен лично ми се струва, че няма как напълно в живота да избегнем иначе неприятните ни страдания. Всеки страда малко или повече, всеки има поводи за това и дори човек да е решил да не се поддава на страдането, то въпреки волята му и стремежите му да хармония, това чувство може да го завладее поне за кратко. Стремежът към Бог , може да намали както страданията, така и страдането (това е стремеж към любовта, към доброто, стремежът за по - голяма духовност осъзнатост посредством различни духовни практики като молитвите например). "Страдание" и "страдане" - има разлика. Не е задължително двете неща да съвпадат като количество. Като казвам "страдания" имам предвид външните трудности и неприятности, с които се сблъскваме в живота. Когато казвам "страдане" - визирам изпитването на тъга, тъга  свързана със случващи се  неприятни неща.


"Може ли Бог да премахне страданието в света? Да, Бог може и наистина премахва страданието в света. Но кой желае искрено премахването на страданието? Ние всички се държим като камили. Камилата яде кактусови бодли, докато устата й прокърви, а после пак отива да яде бодли. По някакъв начин, съзнателно или несъзнателно, камилата обича тръните. Ние, човешките същества, също обичаме страданието, несъзнателно или съзнателно. Докато обичаме страданието, то ще си остане на земята."

Бел моя.: В по - горния цитат, мисля че Чинмой намеква за жертвеното съзнание, за необходимостта на хората да се чувстват жертви (понякога и неосъзната необходимост), понеже така е по - лесно, по - лесно е да се прехвърля вината за несполуките и недоволствата ни върху външни фактори, така се чувстваме по - добри и прави.


"Когато имаме неприятни преживявания и правим грешки, означава ли това, че Всевишният е оттеглил своята Милост?
Не, не, това не е вярно.  Просто са налице силите на невежеството. Ако детето сложи пръста си в огъня, това не означава, че майката е по-малко загрижена за детето.  Майката е неимоверно загрижена. Но тя е на горния етаж, а детето е отишло в кухнята и си е пъхнало пръста в огъня. Означава ли това, че майката не е загрижена за детето? Не. Но детето е все още невежо. То не познава силата на огъня.Когато постъпваме неправилно, понякога това е от незнание, а понякога – защото се изкушаваме да постъпим така.Когато съзнателно или несъзнателно станем жертви на изкушението, не можем да кажем, че Божията милост се е отдръпнала от живота ни. В никакъв случай! Майката може да се опита да предпази детето от докосване на огъня. Тя може да каже: “Не прави това, не го прави. "


Бел. моя: Родителите може да предупредят детето си да не прави еди какво си, но то може да не ги послуша и да пострада. В същото време, ако те постоянно го контролират и не му позволяват да греши и да трупа житейски опит, то някой ден може да извърши още по - големи глупости и да страда много повече, само защото не му е било позволено да добие определен житейски опит посредством по - малки грешки.

"Ако страдаме, трябва да сме съзнателни за грешката, която сме направили. Когато станем съзнателни за грешката си, в нас автоматично изгрява чувството з апречистване. Но за да постигнем чистота, не е необходимо да преминем през страдания. Не! За осъзнаването на Бог страданието не е необходимо. Това, което е нужно, е любов към Истината, любов към Светлината. Ако позволим на светлината да навлезе в нас и да остане в нас, тогава няма да има страдание."  

Линк за цитираната книга: http://www.srichinmoy.org/bulgarian/spirituality/god_the_supreme/the_cosmic_game/existence_of_suffering/index.html .



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642591
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031