Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2020 15:08 - За янсенистите и камизардите
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2020 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чували ли сте за т.нар. "конвулсионистки секти" (янсенисти и камизарди)?
Става въпрос за френски религиозни общности от 17-ти и 18-ти век, които навремето придобили международно известност и деянията им били добре документирани.
Кралете и папите въобще не ги долюбвали и заповядвали физически мерки срещу тях, при изпълнението на които мерки сектантите се прославили с неуязвимост (например спрямо огън, но не само...).

Янсенистите били пуританска секта на повлияните от Холандия френски католици.

"Янсенизъм се нарича религиозно учение и движение в католическата църква през 17-18 век, обявено за ерес през 1653 г.

Теоретичната основава на учението поставя холандският теолог Корнелий Янсен (1585-1638), епископ на Ипър от 1635 г. Основните постулати на янсенизма се съдържат в коментарите на Янсен за св. Августин, издадени посмъртно през 1640 г. В тях той предлага ново тълкуване на проблема за християнското спасение на душата. Според Янсен Божията милост не се дава на всички вярващи, а само на тесен кръг избрани от Бог хора. От избраните се очаква непоколебима вяра и непрестанна борба срещу злото.

С папската Була „Cum occasione“ от 1653 г. папа Инокентий X заклеймява учението на Янсен като опасна ерес, тъй като неговите възгледи, освен че противоречат на официалната християнска доктрина, крият опасност да внушат на масата от вярващи отчаяние от невъзможното спасение и да ги подтикне към твърде свободно поведение. Въпреки папската анатема на учението, янсенизмът получава широко разпространение най-вече във Франция, където възгледите му са възприети добре от френските магистрати в парламентите. За Луи XIV янсенизмът придобива опасни за кралската власт политически измерения, тъй като учението поставя акцент върху значението на индивида, а не на колектива, като по този начин е критично спрямо традиционните връзки в обществото и процесите на централизация на кралската власт. Поради това кралската власт във Франция полага големи усилия за унищожаването на френския янсенизъм. Центровете на янсенизма във Франция - абатството Пор-Роял де Шан и янсенисткото училище в Шеврьоз са подложени на преследване и окончателно унищожени през 1709-1710 г." 1


Двете групи се прославили и с чудеса (изцеления), каквито например се случили много при гроба на янсениста Франсоа дьо Пари (починал на 1 май 1727 г. и погребан в енорийското гробище Сен-Медар в Париж).

Най - любопитната информация, която прочетох за тези общности е налична в глава 5 от "Холографската вселена", подчасти "Масова психокинеза във Франция през XVIII в." и "Препрограмиране на космическата киномашина ". Помествам част от сведенията тук.

"Янсенизмът възниква в началото на XVII в., и от самото си начало той е в конфликт с римската католическа църква и с френската монархия. Много от вярванията в него силно се разминават с установената църковна доктрина, но той е народно движение и бързо печели последователи сред френското простолюдие. Най-осъдителното в него както за папството, така и за Луи XIV, един предан католик, е, че те го разглеждат като протестантство, което само се е маскирало като католицизъм. Като резултат и църквата, и кралят постоянно лавират, за да подкопаят силата на движението.
...
Конвулсионистите също понякога демонстрирали пълен имунитет спрямо огъня. Двама от най-известните сред тези „човешки саламандри“ — през Средновековието терминът саламандър обозначава митичен гущер, за когото се вярвало, че живее в огъня — били Мари Соне и Габриел Моле.
Че тази или някоя друга теория трябва да е вярна, се доказва от друга свръхестествена способност, демонстрирана от много хора в течение на цялата човешка история: неуязвимостта от огън. В книгата си физическите феномени на мистицизма Търстън дава многобройни примери за светци, които са обладали тази способност, като един от най-известните е бил Св. Франциск от Паула. Той не само можел да държи живи въглени в ръцете си, без изобщо да се изгори, но при неговото канонизиране през 1519 г. осем очевидци потвърдили, че са го виждали да ходи невредим през буйните пламъци на една пещ, за да поправи една от разрушените й стени.

Разказът напомня за старозаветната история за Седрах, Мисах и Авденаго. След като завладял Ерусалим, цар Навуходоносор заповядал на всички да се кланят на една негова златна статуя. Седрах, Мисах и Авденаго отказали, затова Навуходоносор наредил да ги хвърлят в една пещ, толкоз „премного нажежена“, че пламъците й дори опърлили хората, които ги хвърляли в нея. Поради своята вяра обаче тримата оцелели в огъня здрави и читави, излезли от там без нито един изгорял косъм, без дрехите им с нещо да се изменили и дори миризма на огън не била преминала върху тях. Това изглежда предизвикателство към вярата, каквото Луи XV отправя към янсенистите, предизвиквайки по този начин не едно, а множество подобни чудеса.

Макар кахуните от Хавайските острови да не ходят из пламтящи пещи, има съобщения, че те могат да разхождат бавно, да се шляят по гореща лава невредими.
...
Всъщност янсенистите не са първото конвулсионистко движение във Франция. В края на XVII в., когато крал Луи XIV се опитвал да прочисти страната от безсрамните протестанти хугеноти, група съпротивляващи се хугеноти от долината на Севен, известни като камизарди, също демонстрирала подобни способности. В един официален отчет, изпратен до Рим, един от гонителите, свещеник на име абат дю Шайла, се оплаква, че каквото и да прави, не успява да навреди на камизардите."2

Камизардите пък били протестанти.

"Камизардите, наричани още „френските пророци от Севен“, живеят в Севенските планини – планинска верига в Южна Франция, в която те се крият от преследванията на католиците. През 1685 френският крал Луи XIV започва голямо гонение срещу християните, за да ги накара принудително да приемат католическата религия. Селяните от севенските планини подемат борба в защита на Христовото учение. Тези доблестни борци за свобода, наследили вярата и смелостта на Жана д’Арк, са наречени „камизарди“, което означава „носещи бели ризи“. Техните молитви са придружени от духовни дарби, говорене на езици и много пророчества.

През 1688 г. 12-годишният син на селянина Алмед получава пророчески дар. Свещеникът от местната католическа черква казва на бащата да започне да бие сина си и да го накара да пости, за да спре да пророкува. Бащата изпълнява заръката, но не успява да спре пророчествата. Само след няколко дни самият той получава същия дар с пророчески откровения. За кратко време хиляди християни получават дар на пророчество или езици. Севенските пророци често получават видения и пророкуват на перфектен френски език, въпреки, че знаят да говорят само на местния диалект „патоа“. Често имат песни от Духа. „Само преди няколко години възникна мощно свидетелство за Исус, събудено чрез пряко просветление“ – пише през 1708 г. Джон Лейси, свидетел на тези събития (John Lacy, A Cry from the Desert, pp. v-vi)

Предводители на камизардите са 20-годишният Жан Кавалие и 25-годишния Ролан Лапорт. През 1878 г. известният шотландски историк Джеймс Уайли в своята книга „История на протестантизма“ пише за камизардите: „Доведени до отчаяние и измъчвани до лудост от безбройните жестокости, несправедливости и подлости на правителството, те се оставиха да бъдат водени от хора, произлезли отсред самите тях, зачитани като пророци. Селяните от Виваре и Лангедок се вдигнаха на въоръжена борба срещу кралските войски. Невежи във военното изкуство и снабдени само с оръжията, взети от враговете им, те се скриха сред горите и канарите на своите планини и продадоха живота си много скъпо.“" James Wylie, The History of Protestantism, Vol. 3, book 22

Камизардите успяват да устоят в няколко сражения срещу многократно превъзхождащата ги сила. По време на гоненията движението се разпространява и в Англия."3


Източници:

1. "Янсенизъм" (Уикипедия).
2. "Холографската вселена", Майкъл Толбот (https://chitanka.info/text/26529/7.)
3. "Реформацията" (https://books.ekipirane.com/).




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 652089
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930