Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2020 23:01 - За невъзможното и възможното
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.05.2020 00:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Невъзможното за едни е възможно за други. Невъзможното за един човек днес може да е е възможно за него утре.

 

"Разправят за един момък, студент в някой от европейските университети, как станал един от видните борци. Един ден той гледал как американските борци се състезават. Той казал нещо по адрес на един от борците, който му ударил една плесница и го повалил на земята. Силно засрамен и обиден, студентът станал, изчистил праха от дрехите си и се скрил между публиката. Той се заканил да отмъсти на бореца, но мълчаливо, не се решавал да се разправя с него, защото се страхувал да не получи още една плесница. Студентът измерил добре силите си и разбрал, че с такъв човек не се излиза на двубой. Обаче той започнал да се упражнява физически и минал същата школа, която видният борец изучавал. След 10-годишна усилена работа, той се явил на сцената, където същият борец вдигал с едната си ръка един голям кон с кончето. Той се приближил към него, вдигнал го с едната си ръка във въздуха, заедно с коня и кончето, и после го сложил на земята. Изненадан от това, борецът го запитал: „Кой си ти?“ – „Аз съм онзи, на когото преди 10 години ти удари една плесница и го търколи на земята.“ – „Признавам те за мой учител.“

Това може да е анекдот, може да е факт. Важно е, че съществуват големи юнаци в света. За нас е важен примерът дотолкова, доколкото виждаме какви постижения може да има човек при силно желание и големи усилия. Ще кажете, че е невъзможно човек да вдига с една ръка друг някой, който е вдигнал във въздуха голям кон и конче. Докато си представяте нещата от гледището на вашето съзнание и на вашите възможности, наистина, това е недопустимо. Обаче ако разглеждате нещата през очите на някой ангел, това е нищожно. Ангелът може да си играе с планетите, както децата – с камъни. В пътя на развитието си, човек може да постигне много неща. Това, което днес е невъзможно за него, след време става възможно и постижимо. Хората казват, че Бог е създал света, но като си представят Бога, не могат да излязат вън от съзнанието си. Те мислят, че Бог е като тях. И тогава си казват: „Възможно ли е, един човек като нас да създаде такъв обширен свят?“ Това е невъзможно. Щом е невъзможно, ще излезе, че Бог не съществува. Значи за някои хора е по-лесно да приемат мисълта, че Бог не съществува, отколкото да признаят съществуването Му, без да имат представа за Неговата форма и възможностите, с които Той разполага.

Дръжте в ума си мисълта, че всичко е възможно.
– При какви условия?
– При разумните условия на живота. Където е разумността, там са постиженията. Мнозина живеят неразумно, а очакват постижения. След всичко това се разочароват. Който върви по пътя на неразумното, той е осъден на разочарования. За да не се разочарова, човек трябва да изследва обектите, към които се стреми; да знае къде го водят – в пътя на разумността, или на неразумността. Следвайте пътя на разумността, който води към постижения. Дръжте тази мисъл в ума си, като математическа формула."

П.К.Д.
(http://petardanov.com/beseda.php?high=дълги+глави&s_type=beseda&id=1683&status=1.)


"Когато най-долните клонове на ангелската йерархия се повдигнат нагоре в своето развитие, тяхното място остава вакантно и се заема от по-напредналите хора, които са завършили своята земна еволюция. По този начин човек все повече разширява полето, в което служи на Бога. Затова можем да кажем, че човек е кандидат за ангел. Когато човек влезе в ангелската степен, ще участва във вътрешната лаборатория на Природата, отдето се ръководят всички природни явления.

Еволюцията е безкрайна. Най-ниските чинове на ангелската йерархия, а именно ангелите, с въздишка поглеждат нагоре, към сияйните върхове, където обитават архангелите, и копнеят да се изкачат до тези върхове. Същото желаят и архангелите, които живеят в среда с неописуема красота. Защо имат този стремеж? Защото при всяко изкачване на едно същество в еволюционната стълба то добива ново просветление, нови хоризонти се откриват пред него, влиза в нова област на Великото знание, нови сили и дарби се събуждат в него, влиза в по-голям досег с космичния живот, добива ново прозрение за Любовта, расте в знание. В по-голяма степен проявява своето Божествено естество. Има закон: членовете на ангелската йерархия ускоряват своята еволюция и се изкачват на по-високо стъпало, като работят за Бога. Ангелите стават архангели, архангелите стават началства, началствата стават власти и пр. Това се отнася и за човека: като работи за Бога, той ускорява своята еволюция. Да бъде едно същество съработник на Бога-това е път на велики постижения. Така човек се издига на по-високо стъпало в своето развитие."
П.К.Д. (Из „Съработници на Бога" , архив на Б. Боев от беседи на Учителя.)

"Следователно не пожелавайте изведнъж да се проявите в известна област; не желайте изведнъж да станете музикант, учен, светия. Не желайте да придобиете доброто и радостта в тяхната пълнота. Започнете от малкото и постоянно прибавяйте към него нещо ново. За човека е важно да постоянства, да расте без прекъсване, а кога ще стане велик, това не е важно. Всеки ден, всеки живот прибавяйте по малко към основния капитал на своята банка. Животът е вечен и непреривен. Не пожелавайте да постигнете всичко изведнъж, но желайте всяко нещо да дойде на своето време. Ако за придобиване на известно благо са нужни още 1000 години, радвайте се и на това. Какъв смисъл има в това да придобиете известно благо преждевременно? Всяко благо, придобито преждевременно, носи повече страдания и нещастия, отколкото радости. Както сте го придобили, така ще го изгубите. Казвате: „Какво да правим, докато дойде благото, към което се стремим?“ Много просто. Ако сте в болница и очаквате нов живот, пълен със здраве и сили, вие трябва да се откажете от болничния си халат, от приборите, с които сте си служили, от прислугата, която е гледала на вас като на болни хора, и да излезете вън, на свобода, на чист въздух, на светлина и простор. Не съжалявайте за старите дрехи, нито за болничните прибори. Сложете всичко настрана, далеч от себе си, и влезте в новия живот, при новите условия, където ви очакват нови блага и постижения." ("Основа на живота", https://triangle.bg/books/1930-08-27-05.1998/1930-11-19-05.html .)

Бел. моя:
Текстът за отказването от болничните прибори и т.н. не бива да се схваща буквално.  Визират се мисли, които спъват човека в развитието му.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642342
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031