Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2020 08:48 - Похвалите, критиките и свободата на духа
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 535 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 12.07.2020 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
2013-08-02

Добре е, доколкото може, човек да не се вживява прекалено нито в критиките, нито в комплиментите.

Ако мнението ти (няма нужда дори да е обида или критика), не съвпада с нечии виждания за света, той би могъл да изрази недоволство от изказаните от теб становища и дори да ти каже да се разкараш от страната. Друг би могъл да ти намекне, че ще те бие заради разбиранията ти.

След време, харесал други твои прояви и навярно забравил за предишното си недоволство, някой дразнил се от теб, може да те похвали, казвайки че те харесва, че си един от свестните хора на твоята възраст.

Трети може да те нарече "премъдър", "приятел", да каже че познава душата ти (правейки се просветлен), без на практика почти да знае нищо за теб, а после като изразиш по - различни мнения, и като види, че не му уйдисваш на акъла, не му се връзваш на умилкванията - тогава може да те охарактеризира като "луд", отказвайки да общува с теб за в бъдеще.

Нормално е на човек да му стане приятно, ако му направят комплимент (е, зависи от комплимента и от това, кой ти го прави). Но човек не бива да забравя, че който те хвали днес, утре може да плюе по теб и обратното. Имайте си едно на ум и по отношение на комплиментите, и по отношение на критиките - и двете може да бъдат ползвани с цел манипулация и обсебване (имам предвид някой да се опитва да ви привърже към себе си, например защото го е страх от самотата). Критиките пък може да са израз на нечии злоба и завист..., без да почиват на реални ваши недостатъци или грешки. А и грешното за един, може да е правилно за други. Освен това, хора всякакви на този свят - не е задължително всеки да харесва всеки и всеки да е съгласен с всеки. Не е и възможно. Това, че някой ви критикува не е задължително признак, че бъркате в нещо, нито пък хвалебствията са гаранция, че сте на прав път и че се справяте добре със съответната дейност...

Хорските симпатии и антипатии са много крехки. Базират се на моментни състояния на изпитващите ги (дали ще сте симпатичен или не на някого, зависи и от моментното му настроение според мен), зависят доколко вашите действия съответстват на неговите желания и разбирания.

Например, ако угаждате на някого - симпатичен сте му. Не му ли ходите по гайдата - не сте му симпатичен. Критикувате ли го - мрази ви. Хвалите ли го - обича ви. Получените похвали може да ни подействат вдъхновяващо, но ако човек желае да е по - свободен духом от хорските прояви, добре е да си припомня, че както получава хвалби, ще получава и критики (няма как само едното, или само другото). Ако си отшелник и не общуваш с хора - няма нито да те хвалят, нито да те критикуват. Но живееш ли в общество - естествени са и двете неща. Дори най - обичаните и най - известните хора, получават и критики. Нормално е да ни стане приятно, но няма смисъл от прекалено вживяване в хубавите думи, изречени по наш адрес. Относно критиките, които получаваме : хубавото им е, че може да ни посочат някакви наши грешки, които не сме виждали или на които не сме обръщали достатъчно внимание. Критичните мнения може да са повод да се обърнем към себе си, да ни стимулират да постигнем по - голямо себепознание. Естествено човешко желание е да бъдем харесвани и да не получаваме критики, но колкото по - малко душевната ни хармония зависи и от едното, и от другото, толкова по - свободни и щастливи ще бъдем. Хвалбите не бива да ни заслепяват, критиките не бива да ни обезсърчават. Трябва да помним, че най - голямата сила е в душите ни и да не позволяваме да се пристрастяваме към комплиментите, защото колкото по - страстно обичаш комплиментите, толкова повече ще се страхуваш, че може да спреш да ги получаваш, толкова повече ще те е страх, че може да те критикуват за нещо си, толкова повече самооценката ти ще зависи от другите хора и ще си толкова по - лесно манипулируем. Силата е в нас. Не бива да го забравяме нито, когато ни хвалят, нито когато ни оплюват. Дори Исус е минал от  осанна до разпни го, какво остава за нас. Всеки е минавал от едното в другото положение и обратно.

Учителя Дънов е казал, че ако девет човека те обичат, ще се намери десети, който да ви мрази толкова, колкото ви обичат другите деветима. Във Вселената има баланс. Най - истинското щастие е в свободата на духа.
_____________________________________________________________


12.07.2020 г.: По мое мнение, съотношението 9 към 1, за което е говорел Дънов не бива да се схваща буквално. Но вярвам, че въпросният принцип е реален: няма как всички да те обичат или всички да те мразят.



Гласувай:
3



1. dobrodan - Махаш последните пет реда
12.07.2020 09:12
и си готов :).
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравейте!
12.07.2020 18:40
в ПРИРОДАТА ИМА ПЛЮС И МИНУС И МЕЖДУ ТЯХ ПРЕСКАЧАТ ИСКРИ!
нОРМАЛНО Е НЯКОЙ, ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДЕВЕТ ХАРЕСВАЩИ, ДА НЕ ТЕ ХАРЕСВА-ОБЩО КАЗАНО! ДОРИ И ЗАТОВА, ЧЕ ТОЙ НЯМА ГОЛКОВА , ХАРЕСВАЩИ ГО!
Е, ТУК Е ПРОБЛЕМЪТ, как да подходиш?
Да приемеш това, че не те харесва един, да тръгнеш да убеждааваш, че греши в този частен случай и да поведеш война, ако с това цели омаскаряване и злепоставяне Защото със системно и масирано" нехаресване" се дава ясен знак, че води война с тебе! А ти няма как да се правиш ,че не те интересува
На война, като на война!
Първият и третият вариант не ми са присърце Да приема ,че някой е прав да ме плюе и да поведа война!? Първият е изключен, при третият отговарям на удара с удар, не със Световна война
При междинния вариант съм имал успех Но, с интелигентни хора И като правя равносметка, постъпвал съм мъдро Отивал съм и съм обяснявал спокойно същността на това ,с което не са били съгласни И тогава са се съгласявали ,че съм прав
Човек трябва да отстоява позициите си, да не бъде безгръбначен Да ,например фактор е нехаресващият! Но е и човек !И няма как да не му хареса ,че има насреща си човек със собствено мнение, мислещ, с характер! Защото той самият е такъв !В директния разговор се е убедил ,че си прав и си променя позицията
И мнението, респективно- за тебе!

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641929
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031