Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2020 22:45 - Филмът "Цар Калоян"
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1487 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2020 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Търсейки признание на титлата си, цар Калоян се обръща към Рим - един от световните центрове на християнството. Сключената уния с римската църква е представлявала признаване на върховенството на папата, съчетано със запазване на православните ритуали.
Дори авторитетът на "светия отец" (както е наричан), който авторитет тогава е бил и много по - силен в условията на папоцезаризъм (духовното начало с първенство над светското начало) не е бил достатъчен за да възпре властовите амбиции на настанилите се в Цариград западноевропейски рицари. Често човешките щения се оказват по - силни от коя да е човешка власт. Преди превземането на столицата на Византия, рицарите от Четвъртия кръстоносен поход получават предложение за помощ от Калоян, което е било доста впечатляващо като за онази епоха - 100 000 войници.
Събитията от онова време са пресътворени във филма "Калоян".


"„Калоян“ е български  игрален филм (драма, исторически) от 1963 година на режисьорите Дако Даковски и завършен от Юри Арнаудов, по сценарий на Дако Даковски, Антон Дончев и Димитър Мантов. Оператор е Емануил Пангелов. Музиката във филма е композирана от Найден Геров. Филмът е заснет със съдействието на поделения от Народната армия на Обединените ТКЗС в Коларовградски и Варненски окръзи на населението на градовете Луковит и Сливен" (Уикипедия)
Ролята на владетеля се изпълнява от 84-годишния днес актьор Васил Стойчев. Това е била и първата му роля в киното.

Някои реплики от филма.
image

- Вълкан е избягал със златото. Поругал е твоята грамота. Сега ромеите ще се смеят. Вижте колко е богат българският цар и свещниците си дава. Страхливци сме ние, страхливци! С бой трябва да вземем Варна, а не крепости да строим!
- Ами маджарите?! Куманите бягат! Манастър е дошъл за помощ.
- Какво...? Подушил е значи вълкът, затова бяга.
- Нека бягат! Да се очисти земята ни от страхливците! Не вярват в силите на хората ни! Мислят, че съм слаб!
- Мислят, че царството ни загива.
- Не само свещниците, ами и коня си ще дам. Самият аз като свещ ще изгоря, ала земята ни ще пребъде!

Из разговор между протостратор Милат и цар Калоян
..........................................................................................................
image

Кардинал: "Щом Калоян види ръцете си развързани той ще удари ромеите, за да освободи своите земи. Между Дунав и Егея трябва да се водят битки, когато воините на светия папа тръгнат на кръстоносен поход. Помни, земите между Дунав и Егея са като тая врата! Те водят към неизброими съкровища и слава за светия престол. Две царства пазят тоя път - българи и ромеи. Съюзят ли се, няма път за кръстоносното воинство. Затова...никога, никога съюз между българи и ромеи! За по - голяма слава на Господа."


Клипът, който прикачих представлява добро съчетание от визуални материали и музика. Кадрите са от игралния филм за владетеля.
Не веднъж съм си мислел за това, че ако развитието на страната ни след 1989 г. беше много по - добро щяха да се появят много повече игрални филми на историческа тематика през демокрацията, отколкото са се появили реално. И че е жалко, че се е стигнало до пълно прекъсване на практиката да има такива кино творения (но то като има недостиг на пари за по - базисни нужди, от къде да има пари за кино...). В последните години взеха отново да се създават исторически филми, но дори толкова години след създаването на едновремешните не може да се достигне тяхното качество, техният мащаб. А определено не са се изчерпали темите за добри игрални исторически филми посветени на събития от българската история (навярно поради липса на достатъчно силна реклама и поради липса на достатъчно силно лоби Холивуд досега не е направил някоя скъпа продукция за личност от историята ни).
Видеофайл № 2 в публикацията е самият филм.









Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642324
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031