Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2020 22:15 - "Защитата на българското небе"
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.05.2020 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Защитата на българското небе" - епизод от поредицата "Българско военно чудо".

Българска история: "Документалната поредица „Българско военно чудо" е съвместен проект на сдружение „Българска история" и на ЗАД „Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика."


"На 13 декември 1941 г. под германски натиск, народното събрание самоуверено обявява символична война на САЩ и Великобритания. Очакванията са, че от този акт за България няма да има никакви военни последствия."

"Бойната дейност на българската изтребителна авиация започва без необходимата яснота за противника, неговия състав и технически характеристики. Изтребителните орляци са въоръжени със самолети "Доган", а други с "Месершмит 109". Но между тях не може да се осъществи тактическа връзка, тъй като "Доган" нямат бордови радиостанции. Честите закъснения в оповестяването на противника, непълната и неточна информация за неговия състав и посока, противоречивите разпореждания на земята, внасят объркване в действията на орляците и костват изразходване на безценно гориво, ресурси и усилия. При тези условия решаващо значение има инициативата на летците. При всички проблеми устремните атаки на българските изтребители заставят обикновено бомбандировачите да хвърлят безразборно бомбите и да се изтеглят. В ожесточените боеве са свалени доста вражески бомбандировачи, но загиват и немалко български летци. Димитър Списаревски прави първия въздушен таран в историята на българската авиация, жертвайки живота си. Смелостта на българските летци не буди съмнение.

Пленени американци твърдят, че българските пилоти били много щури и атакували от немислимо близко разстояние."

-----------------------------------------------------------------------
"Англо-американското командване отчита, че проведените бомбандировки са завършили с неуспех и България не е принудена да капитулира. Затова е решено да се нанасят още по - мощни въздушни удари, които да бъдат пренасочени от военни цели към пряко смазване на моралния дух на населението.

Превъзходството на противника си проличава още в началото на януари 1944 година, а на 30.03. срещу 450 бомбандировача и 150 изтребителя се изправят едва 24 български самолета."
-----------------------------------------------------------------------
"Има случаи, при които успели да скочат с парашут български летци са разстрелвани във въздуха от американски изтребители."

-----------------------------------------------------------------------

"С бордовите картечници са обстрелвани улици и дворове. А сред уцелените има и деца. Самолетите атакуват и пътнически, и дори санитарни влакове като се води целенасочена стрелба по мирни граждани."

-----------------------------------------------------------------------
"Оставени без значителна помощ от германските съюзници, българските пилоти влизат в обречени въздушни битки, защото на земята загиват мирни хора. Защото България разчита само на техния героизъм."

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Поради липсата на преки американски интереси в България и на Балканите по онова време, американските бомбардировки над страната ни са извършени по поръчение на Сталин и Чърчил.







Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 638445
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031