Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.02.2018 07:57 - "Русия без Путин" скандираха хиляди в Москва
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 1265 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Митинг в памет на Борис Немцов

Клуб Z

През булевард "Академик Сахаров" в Москва премина организираното шествие в памет на руския опозиционер Борис Немцов, състояло се в навечерието на третата годишнина от убийството му.

То бе разрешено от властите и по данни на столичната полиция в него са участвали 4500 души, а според неправителствена организация, цитирана от Ройтерс, която брои участниците в такива събития чрез метални детектори, те са били 7600. Организаторите бяха заявили участието на 30 000 души, припомня ТАСС. 

Хората в колоната носеха знамена на опозиционни сили като партията ПАРНАС, Съюза на десните сили, обществено-политическото движение "Солидарност", плакати с портрети на Немцов и цитати от негови речи, отбелязва БТА. 

image"Кой е поръчителят?" и "Истината е с нас" бяха сред най-често срещаните плакати, носени от протестиращите.

Сред участниците бяха кандидат-президентите Ксения Собчак и Григорий Явлински, които заедно с още петима претенденти ще оспорват на президентските избори през март поста на Владимир Путин.

"Убийството на Немцов е политически акт на терор. Цялата отговорност за него пада върху Путин", каза кандидат-президентът от партия "Яблоко" Григорий Явлински в изявление на живо пред телевизия "Дожд" от мястото на събитието. Участниците в шествието неколкократно скандираха "Русия без Путин" - обичаен лозунг на опозиционните митинги. 

Борис Немцов, изявен критик на президента, бе застрелян на 27 февруари 2015 г. в Москва близо до Кремъл няколко дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт. 

На 13 юли м. г. московски съд постанови за петимата подсъдими по делото за убийството - чеченецът Заур Дадаев и четирима негови съучастници, различни срокове затвор: от 11 до 20 години при строг режим. Още веднага след убийството Путин каза, че то има "провокационен характер", а след това внимателно следеше хода на разследването и процеса срещу обвинените за деянието. 

imageИ опозиционният активист Илия Яшин положи цветя на мястото, на което преди три години бе разстрелян Борис Немцов.

Но според привърженици на Немцов, посочва Ройтерс, Дадаев и останалите са само извършители на ниско ниво. Според тях случаят остава неизяснен, защото онези, които са поръчали, финансирали и организирали престъплението, не са заловени. 

"Тези, които поръчаха и организираха това убийство, трябва да бъдат открити", каза днес друг опозиционен политик - участник в шествието - бившият руски премиер Михаил Касянов, в живото предаване на телевизия "Дожд".

Колоната бавно премина по посочения предварително 2,2-километров маршрут, ограничен с метални решетки и под полицейска охрана.

imageАлексей Навални на митинга.

Опозиционният лидер Алексей Навални, който не бе допуснат да се кандидатира за президент в изборите, също бе в колоната, съобщи тв оператор на Ройтерс. 

По същия повод днес няколко стотин души се събраха на един от централните площади в Санкт Петербург. Те скандираха "Русия ще бъде свободна", показаха кадри от телевизия "Дожд".




Гласувай:
4



1. morskipesni - nqma takava Rusiq
27.02.2018 09:35
Ako nqkoj smeni Putin- gorko im na rusnacite, kojto i da e. Te go znaqt. Sori za majmunicata, ot ofisa v Nemsko.
цитирай
2. saankii - а бе, морска досада тъпа..
27.02.2018 15:26
нз, къде си..виж си настройките на машината..
оо,дебили от цял Свят, съединявайте се!
да ти го..наПуткам на путКина..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 495476
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2357
Архив