Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2019 18:53 - Учителя Дънов за расите
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 14217 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 10.08.2019 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересни и бих казал скандални (от модерна гледна точка) изказвания на духовния учител Петър Дънов. Навремето подобни разбирания са били широко разпространени.

Да подчертая, че Дънов е бил за мир, любов и братство между хората, въпреки расистките му идеи... Той е гледал на всеки един човек като на клетка от Божествения организъм, а на отделните народи - като на органи. Учението му като цяло е пацифистко. Не се ангажирам с изказванията му.

"Това са външни неща, които аз ви обяснявам, посторонни въпроси са те. Те не са съществени. Българският тип съставлява само една форма, една фаза, но не е нещо кардинално. Нито пък английският тип – англосаксонският, нито даже цялата бяла раса. Ако разгледате петтех раси, те се различават. В строежа на главата има разлика между бялата, жълтата, черната и червената раса. После има една разлика в строежа на ръцете. Един китаец, каквото и да прави той, у него няма тия заложби, които има един от бялата раса, от арийската раса. Понеже в бялата раса, във всяка раса има вложено нещо ново, което в предишните раси го няма." Из "Даване – вземане. Скъпоценният камък" (http://triangle.bg/bo…/1933-09-27-05.1999/1934-03-07-05.html

"Бъдещето на Кавказката раса.

В кавказката раса Камперовият ъгъл е 85 градуса. Още 5 градуса трябват, за да дойде до 90 градуса. Колкото този ъгъл повече се намалява, толкова интелегентността се намалява. Това се забелязва в животните, у които двете челюсти се издават навън. В низшите животни например, в маймуните, този ъгъл е около 60-65 градуса.

Сравнете  кавказката (бялата) раса с другите раси. Като вземете една кавказка глава, да ви е приятно да гледате. Черепът на бъдещата шеста раса ще бъде още по-съвършен. В симпатичната нервна система на сегашната раса има нещо, което е недоразвито, което ъ липсва. Сегашната бяла раса се отличава от другите раси по това, че по чувство тя седи много по-високо от тях." (http://friendsoftherainbow.net/node/858.)

"Бялата раса се отличава с едно самосъзнание, че седи по-горе от другите раси, които са я предшествали: жълтата раса, черната раса и червената раса. И действително тя седи по-горе от тях, има известни признаци. Устройството на тялото, устройството на черепа у бялата раса е другояче построен. Тъй нареченият Камперов ъгъл у бялата раса е по-голям. Черепът в бялата раса е другояче построен. После моралните чувства са по-силно развити в съзнанието."
Настанало е Царството Божие. Двадесет и четвърта неделна беседа, 30 март 1941 г., неделя, 10 часа. София – Изгрев

"Ние знаем много малко за историята на първите народи, които са се явили на Земята. За първата раса ние имаме частични исторически данни, за лемурийците. Сегашните познания се отнасят повече за бялата раса, която върви в своя развой. Тази бяла раса се е развила в ред неща, тя се е развила в общества и в народи. Тя е организирала сегашните народи. От една страна имате англосаксонската раса – с англичаните, американците и германците, а от друга страна имате латинската раса – с италианците, испанците, французите. На трета страна имате славянската раса – с русите, поляците, чехи, сърби, българи и т. н. След тях има някои раси, изостанали главно от атлантците, каквито са монголците, които са останали назад в своята еволюция. Много от народите се намират в едно спящо състояние и днес европейците се стараят да ги събудят, но зависи как ще ги събудят. По този начин, както бялата раса събужда жълтата, ще се намери в много трудно положение."

"Езикът
Всеки език има свои особености. Например в еврейския език няма гласни букви. Евреите пишат само съгласни букви, а гласните се подразбират. Освен това евреите пишат отдясно наляво, а китайците пишат отгоре надолу. И двата начина на писане означават слизане, т.е. инволюционен път на движение. Българите, както и цялата бяла раса, пишат отляво надясно. Това е закон на еволюция, т.е. закон на възлизане.[105]" (стр. 63).

Из "Учителя за еволюцията", стр.63 - сборник с изказвания на Петър Дънов, съставен от Васил Василев.

"Кръвта, която тече в един народ, създава известни елементи, общи за всички хора от този народ. Кръвта на различните народи е различна. Кръвта на българина се отличава от кръвта на всички останали народи." (https://triangle.bg/b…/1929-12-25-19.1998/1930-01-29-05.html.)


"Всяка раса се отличава с известни качества: черната раса - с въображение и силни чувства. Червената – с активност; те прилагат геометрията и математиката. Жълтата раса се отличава с обективния или предметен ум. Бялата - с разумност. Откак е дошла на Земята, тя тегли нещата на везни и ги изучава." (http://bg.wikiquote.org/wiki/Петър_Дънов).

"Всяка нова епоха е творчески акт на Бога. Днешните времена не могат да се сравнят с бъдещето, което идва. Всички раси – черната, червената и жълтата, трябва да минат през бялата раса. Напредналите души от другите раси ще минат през бялата, а напредналите души от бялата раса ще минат в шестата раса." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Всемирно_бяло_братство).

"Христос е учител на бялата раса, за да се развие в нея свръхсъзнанието." "900 Мисли на Учителя" - Лалка Кръстева (1927-1998).

"Казват, че арийската раса е Божествена, всички други трябва да слугуват на нея, тя е господар, а всички други трябва да ѝ слугуват. Казват, че тя е най-благородната раса. Къде е мястото на тази раса в човека? Значи, арийската раса е в главата, семитската – в сърцето, а монголската – в стомаха. Казано е в Писанието, че сърцето е било покварено. Значи семитската раса е била покварена. Затова и до днес още я гонят – пречиства се сърцето."

Дървото на живота.14 април 1940 г.

Дънов, Петър Константинов. Път на зазоряване. Неделни беседи (1939–1940). Първо издание. София, Издателска къща „Жануа-98“, 1999.





Тагове:   учител,   Петър,   Дънов,   раси,


Гласувай:
4



1. germantiger - ...
10.03.2019 22:02
другаря дънов е изявен русофил и славянофил, помагач на антибългарина кому онанист - георги димитров/гошо тарабата

разбира сем, всеки има право на позиция и избор, вкл. др дънов
цитирай
2. barin - Здравей, hranislav. Дънов е казал ...
11.03.2019 06:30
Здравей, hranislav. Дънов е казал много неща, но отявлените дъновисти прекалено много преувеличават. За тях Дънов стои над Исус Христос. За расите съм чел, че ще бъдат седем, като би трябвало от края на XX, началото на XXI в. да се раждат хора от шестата раса. Поне засега не забелязвам такова нещщо. Иначе всяка раса е носител на нещо и се сбъдва друго казано от Дънов-червената раса да изчезне. Тя междувпрочем още когато е бил жив е намаляла силно. Не съм съгласен с Дънов, че новото ще дойде от славяните.
Поздрави!
цитирай
3. apostapostoloff - Дънов не е духовен учител, а
11.03.2019 07:08
създател на незначителна секта. Всичко, които е написал и изговорил, е взето, прекопирано, откраднато от Рудолф Щайнер.
цитирай
4. hranislav - Не веднъж
11.03.2019 19:20
Не веднъж съм се питал защо е помогнал на Георги Димитров и съм смятал, че е било по - добре да го предаде на властите. Но като знам какъв сложен пъзел е животът и как много неща и последствията им са невидими за нас съм допускал, че може да е имало висш смисъл в тази му постъпка (не мога да го твърдя категорично де). В даден момент взех да си мисля, че дори и Хитлер да беше на мястото на Георги Димитров, Дънов нямаше да го издаде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 650911
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930