Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2020 23:47 - За душата и смисъла на живота
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Душата е онова, което мисли, чувства, желае у нас. Само човекът е надарен с индивидуална душа; растенията, животните, минералите имат групови души. От Вечния извор на живота излизат душите като живи светещи точки. Душата желае да се прояви, да натрупа опит и знания във физическата вселена. От разнообразният си житейски опит в материята тя ще отнесе обратно със себе си няколко капчици безценен духовен елексир от познание, който ще бъде използван от 1Духа. Метафоричен образ на душата, въплътена на земята, използван многократно от Учителя, е житното зърно. Като него душата изпитва страдания, заровена в тъмната земя, като него, въпреки съпротивлението и мрака, се устремява нагоре, към 2Великия източник на светлината. Или, както учат и други духовни школи - корените ни трябва да са дълбоко в земята и същевременно устремът да е нагоре, 3към небесата." 

"Какво представлява животът, какъв е смисълът на живота, защо душата слиза в материалния свят ? Учителя определя живота като възможност Великата разумност, която наричаме Бог или Вселенски разум, да се прояви и да се развива. Животът същевременно представлява възможност за човешката душа да се прояви, обогати, да трупа познание."

(Светла Балтова)


"И тъй, помни:
Ти си душа, не тяло ! Ти си душа, зачената някога  в  Божествения Дух, зачената в любов. Сега душата ти е вече пъпка, която чака да се разцъфти. Съсредоточи съзнанието си в нея, защото това е един от най - великите моменти на живота ти ! Тогава ти ще се разтвориш за Великото Слънце, което озарява целия Божествен свят."

(Петър Дънов)


По - горните текстове са части от предговора и от главите "Разумният живот" и "Свободата. Красотата на душата" на книгата "За пътя на човешката душа" - сборник съдържащ идеи на Учителя Петър Дънов и съставен от д-р Светла Балтова.

 

"Развиването на добродетели е най - важното нещо в човешкия живот, по - точно - според Учителя Петър Дънов - това е и целта на земното ни съществуване. Когато говорим за успех в живота, за щастие и благополучие, обикновено подразбираме материалните им измерения. Истинският успех в живота обаче се състои в успешната себереализация, проявлението на творческия потенциал - божествената искра, която всеки човек носи. А това е равносилно на развиване на добродетелите, заложени в човешката душа. Изграждането на характер, на морални устои, осъзнаването на връзката с Великото единно начало създава стабила опора във вечно променящия се бурен океан на живота." (Из увода на "За добродетелите и успеха" - сборник съставен от д-р С. Балтова).


"Ние имаме още много неподозирани сили в нас. Една от най - главните конспирации, които доказвам и знам е, че световният елит не желае ние да разбираме каква сила имаме. Ние сме зведни същества, светлинни същества с човешко преживяване. И това е едно от чудесата,които можем да правим - да изцеляваме телата си." (Еленко Ангелов - психолог и писател.)

В "По - щастлив от Бог" на Нийл Д.Уолш бях прочел : "Животът е Бог в действие". Същата мисъл е изказал и американският пророк Едгар Кейси. Тоест, Животът е динамично проявление на Бог. Ние сме част от Живота (проявления на Живота), следователно ние сме проявления на Бог. Всичко във вселената е проявление на Бог в действие (Живота), Бог е самият Живот. Хората, както и всичко останало във вселената са инструменти за проявление на този Единен Живот, който обаче се проявява през безброй форми. Целта е усъвършенстването на Живота (Бог) и на формите, през които Той се изявява. Смисълът на живота е да сътрудничим на Бог все по - добре и по - добре, да бъдем все по - добри проводници на неговите любов и мъдрост.

Пояснителни бележки:

1. "...който ще бъде използван от 1Духа" - има се предвид, че натрупаният от душите опит, ще бъде ползван от Божия Дух, който Дух е присъстващ скрито абсолютно навсякъде и във всичко; той е най - дълбоката същност  на  всеки един от нас, най - реалната  част от нас, която е обща и еднаква за всички ни, той е основа на живота, без която животът не би съществувал.
2. "Великия източник на светлината..." - тоест Бог, Духовното Слънце на Вселената.

3. "към небесата." - тоест към висшите светове, към духовното.






Тагове:   душа,   живот,   смисъл,   Дънов,   Балтова,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641759
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031