Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2020 21:44 - За йога и религиите
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2020 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 

ЙОГА е древноиндийско религиозно-мистично учение, възникнало през IV – II в. пр. н. е. Учението е една от шестте школи на индийската философия. Основано е от мъдреца Патанджали. Основната цел на учението е сливането на човека с природата - тоест постигането на хармония между индивидуалната човешка душа и Вселенския Дух (Брахман, Ишвара, Бог). Целта се постига чрез специални упражнения и определена нравствена, умствена и физическа самодисциплина. Постигналите един-е-ние-то се сдобиват със забележителни способности.

Несъмнено основателят Патанджали е историческа личност, но дотолкова е навлязъл в легендите, че е невъзможно да се определи кога точно е живял. Даусън му приписва три рождени дати в „Класически речни на индуистката философия”, а именно около 200 г. пр.н.е., 143 г.пр.н.е. и 25 г.н.е. Легенда гласи, че той се е спуснал от небесата под формата на малка змия. Йогисткото съчинение на Патанджали „Афоризми на Патанджали” неведнъж е било превеждано от санскрит на европейски езици.

Произходът на думата „йога” в санскрит може да се изведе от 3 корена - всеки от тях описва 3 различни основни значения.

Значенията са следните :

1. Първо е значението, произтичащо от глагола юджир, който се превежда като "свързвам, обвързвам, съединявам, сливам, обединявам, впрягам".

2. Второто значение на думата се свежда до глагола юдж - в превод "управлявам, контролирам".

3. Третият произход на думата идва отново от глагола юдж, но със значението на "концентрация".

Някои християни включват йога и други аспекти на източната духовност в своите молитви и медитации, съществува т.нар. християнска медитация. Това е породено от желание да се познае Бог по един по-пълноценен начин (но при положение, че има западни мистици, които се стремят към същото единение с Божественото и съм склонен да вярвам, че го постигат, не бих могъл да кажа, че по принцип е задължително някой християнин да се занимава с йога, за да постигне по – дълбоко познаване на Бога)..

РЕЛИГИЯТА  представлява организирана система от вярвания, културни системи и мирогледи; предписва  определен начин на съществуване; източник на морал, религиозно право.

Понятието религия понякога се използва като синоним на вяра, система от вярвания - но има разлика между това да си вярващ и религиозен. Религията се свързва с определени догми, ритуали, институции, докато човек може да си има своя лична вяра.

Думата „религия“ произлиза от латинското religio - последното означава „уважение към свещеното, почитане на боговете. Теориите за произхода на тази  латинска дума са :

 

1. Произлиза от представката за повторение re- и глагола lego („чета“) в смисъл на „избирам“, „преглеждам“ или „разглеждам внимателно“. 

 

2. Втората теория е свързана с извеждане на  religio от ligare („обвързвам, свързвам“) - така с представката re- се получава „свързвам отново".

3. Преклонение пред Бог или боговете, внимателно обмисляне на божествените неща, служба и почитане на Бог или свръхестественото.

Според някои изследователи, съществуват около 4 200 религии. Йогата от своя страна си има различни направления и стилове. При едно по - широко и свободно тълкуване на "йога" би могло да се каже, че йогистко е всичко онова, което ти помага да се свържеш с Извора на Живота.

Вярвам че, религиите (или поне част от тях) и йога са инструменти, дадени на хората от по - висши от тях духовни същности, посредством земни посредници (създателите на различните религии и учения).
Целта на тези духовни системи е Божествения Дух (Бог, Брахман) да самоосъзнава Себе си чрез крайния дух (например човешкия, но не само). Всички индивидуалности (без значение на какво ниво на съзнание са те), служат като инструменти за себеосъзнаване на Космическата Душа и за реализирането на нейния безграничен потенциал. Крайното носи в себе си Безкрайното и го изявява в една или друга степен, ставайки в процеса си на еволюция във времето и пространството все по – широк и съвършен съд за изява на Безкрайното. За да може Единното и Безгранично Божествено Съзнание (Брахман, Висшата Реалност) да се себеизживява (себеопознава, себереализира, себеизследва), нужно е то да се разрои. Едното трябва да стане Много. Но това разрояване на Космическия Дух е само привидно и обслужващо проявяването Му. М
ного-образ-ността е една илюзия. Всъщност, всичко което виждаме около нас би могло да бъде определено и като реалност, цялата тази множественост на обектите и на възприемащите света личности могат да бъдат определени като реалност. Обаче това е една обикновена реалност, която на фона на Висшата Реалност е илюзорна. Това една илюзия, която в индуизма се нарича Майа. Реалността (Брахман) е Единна - йога и религиите са пътища за осъзнаване и преживяване на Висшата Реалност. Всичко е Енергия. На повърхността има множество, има противоречия, обаче на дъното има Едно. Единия, който е Любов и Хармония живее във всеки един от нас.

Ползвани източници:

1.    Уикипедия.
2.   „История на магията, вещерството и окултизма” (гл.8), Уилям Б. Кроу.



Тагове:   Бог,   йога,   религии,   патанджали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642220
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031