Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2020 20:05 - Индийска приказка за сътворението
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"Има една стара индийска история за бог Брама, който бил самотен. Не съществувало нищо друго освен Брама и той бил напълно отегчен. Брама решил да поиграе на една игра, но нямало с кого. Така той създал красивата богиня Мая просто да се позабавляват. След като я създал и Брама й обяснил целта на нейното съществуване, тя казала: “О’кей. Нека да изиграем най-красивата игра, но ти ще правиш това, което ти казвам.” Брама се съгласил и започнал да следва нейните инструкции – създал цялата вселена. Брама създал слънцето и звездите, луната и планетите. После създал живота на земята - животните, океаните, атмосферата, всичко.
Мая казала: “Колко хубав е този илюзорен свят, който ти създаде. Сега искам да създадеш животно, което е толкова интелигентно и осъзнато, че да приветства твоето творение.” Накрая Брама създал човека и когато приключил, попитал Мая кога ще започне играта.
“Веднага започваме”, казала тя. Взела Брама и го нарязала на хиляди мънички парченца. Поставила по парченце във всеки човек и казала: “Сега играта започва! Ще те накарам да забравиш кой си, а ти ще се опитваш да откриеш кой си.” Мая създала съня и днес все още Брама се опитва да си спомни кой е. Брама е тук вътре във вас, а Мая се опитва да ви спре да разберете кой сте.
Когато се събудите от съня отново ставате Брама и провъзгласявате своята божественост. Тогава ако Брама във вас каже: “Добре. Аз съм буден, ами останалата част от мен?” Вие знаете трика на Мая и можете да споделите истината с други, които също ще се събудят. Двама души, които са трезви* на партито, могат да се забавляват по-добре. Ако са трима трезви – още по-добре. Започнете със себе си. Тогава другите ще започнат да се променят, докато целият сън, цялото парти изтрезнее."

Източник: блога на Anny Michel (http://annymichel.blogspot.com/2012/.)

Бележка:

* "... трезви на партито, могат да се забавляват по-добре." - това според мен е спорен въпрос, относително е, но няма особено значение в случая.

 



Тагове:   мая,   Майа,   мит,   сътворение,   брахма,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 652635
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930