Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2020 20:19 - За съдбата
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 443 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много често  хората казват "ако ти  е  писано да се обесиш, няма  да се удавиш", или  " каквото е писано  ще стане". Това изразява нагласата им, че до  голяма степен  събитията в  живота ни са  ПРЕДопределени. Тоест  определени от  Бог преди да  се  случат и от нас  нищо не зависи. Съд-ба. От-съд-ено.  Мислил съм върху въпроса дали  всичко в  живота ни е предначертано и неизбежно. Смятам, че  по - скоро не е, със сигурност  има неща, които могат  да бъдат  променени (и не винаги към по - добро).
Бях  чел  притча  за един китаец,  на когото  му  било писано да стане  богат на  36 години. Това добре, ама той  бил  изключителен  мързеливец, не си мръдвал  пръста за нищо,  и  колкото и Бог да се  опитвал да  му  навре едва ли не богатството в  ръцете,  не се  получило. Китаецът умрял беден. В други  истории се защитава тезата, че каквото е писано със  сигурност ще  стане и няма как да се избегне. Понякога главният герой  умира според предсказанието, въпреки  усилията на близките му (или неговите собствени) да  бъде спасен.
Някакъв астролог след като си направил хороскоп научил, че трябва да напусне този свят в еди кой си ден. На въпросната дата се затворил у дома с твърдото намерение да не излиза. Обаче му доскучало. Поканил си гости. По някое време оставил гостите и отишъл да вземе някаква книга касаеща въпроса по който били почнали да говорят с гостите му. Качил се на стол, за да може да я стигне понеже се намирала на по – горен рафт. Паднал и си ударил главата смъртоносно.

Част от  предсказанията  за бъдещето са само  една  визия,  една  възможност да се случи нещо, вариант. Те отразяват това,  което  би се случило ако  събитията  продължат да се  развиват  по начина, по който  са се  развивали към  настоящия момент, според  настоящия характер на конкретните  хора, според настоящите им действия и среда, в която  живеят. Вярвам, че има неизбежни събития, било то определени от  Бог или от  човешките действия  и  бездействия. 
Съществува зряла  карма, тоест необратима,  карма която не може да бъде избегната, каквото и да прави  човек,  защото е  късно вече. Тоест  предстои  ли  ти нещастие,  ще стане. Все едно да си се  засилил с  автомобила си  към  пропаст и да се  опиташ да спреш, но да не  успееш , просто защото   разстоянието до пропастта не е  достатъчно голямо. Същото е и с  зрялата карма. Част от  събитията в  живота са  следствие на  тази  карма. Има и неузряла,   зрееща, т.е. зараждаща се карма. Това е кармата, която ние създаваме с постъпките, мислите и желанията си в продължение на текущия живот, във всеки един момент – това е посев за бъдещето. Тази карма може да бъде променена. Следователно с нея са  свързани  нещата  в  живота ни, които бихме могли да променим/предотвратим, променяйки  своите мисли, чувства и Действия.

Човек не може да разграничи узрялата от неузрялата карма, затова е препоръчително да се действа с нагласата, че нещата могат да бъдат променени (към по-добро). Тоест " прави каквото  трябва, пък да става  каквото  ще"  или иначе казано  "каквото сабя  покаже."

В „Суперенциклопедия на тайнствените науки” (том 1), руският парапсихолог Александър Котликов пише така относно предопределеността преди въплъщението в този свят:

„И за най-висшите между нас програмата е установена в главни линии още при въплъщаването (инкарнацията). Те обаче имат повече лична свобода да се отклоняват малко вляво и малко вдясно от линията на главното направление. Те огат да правят това, оез да нарушават равновесието, без да изпадат в конфликт със законите на Космоса, защото тяхната воля е единна с онази универсална воля, която съставлява основата на Космоса и към чиято еволюция тя се стреми.

Обикновеният човек може твърде малко да се отклонява от своята програма и отклоненията му са допустими до такава степен, до каквато неговата воля е обединена с Логоса*. Най-висшата свобода се явява, следователно, като най-голяма доброволна обвързаност със Създателя. Свободната воля на човека зависи изцяло от неговото морално становище в еволюцията.

Всичко в Космоса става по установени закони. "Няма ли случайности?" - би запитал някой. Случайността, все пак, в кръга на известни граници - е непосредствена последица от личната човешка свобода, свободата на човека да се отклонява от своята програма.

Всичко в Космоса се извършва неизменно в строго ограничени линии - определени от Логоса - а на най-малката лична воля на всеки човек е дадена тъкмо толкова свобода, колкото това е съвместимо с абсолютната воля на Логоса, с други думи, доколкото не изпада в конфликт с хармонията на Космоса. И чрез нашата слаба лична воля ние причиняваме "случайностите", които същевременно стават за нас най-голям източник за поука, защото чрез тези случайности попадаме в конфликти и добиваме опит.

По този начин случайността става условие за развитието на свободата, защото чрез случайните малки неща, които създаваме с нашите дела, ние се запознаваме по-добре с нашето низше същество, побеждаваме го и достигаме така по-голяма свобода. При болшинството от хората обаче, въпросът за свободната воля се намира още в печално положение, -така че можем спокойно да твърдим, че най-голямата част от човечеството не е в състояние да даде на своя живот определено направление. Тези хора така просто "живеят". Те сляпо следват своята Карма и опитите, които правят сами да хванат кормилото в ръка, са много слаби, за да достигнат трайни успехи. (Глава 6, „СЪДБАТА И СВОБОДНАТА ВОЛЯ - ХАРМОНИЯ И ДИСХАРМОНИЯ”.)

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bulgares - Нали знаеш
15.04.2020 10:31
Един се молил всеки ден на Господ "Моля те, помогни ми да спечеля от тотото" и накрая Господ му казал "Е, пусни един фиш, де"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642204
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031