Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2020 16:31 - Идеите. Житейските варианти.
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Случвало ли ви се е да ви хрумне нещо и след време да разберете, че то вече си съществува, а не е родено от вашия ум, не е създадено от вашия ум, не сте първият помислил си го, не сте първият станал проводник на дадена идея? И да се окаже, че това нещо вече е измислено от друг човек. А дали всъщност ние измисляме нещо? Приема се по принцип, че ние измисляме идеите, макар понякога да се казва нещо от рода на:"дойде ми вдъхновение", "осени ме муза". Според едно езотерично схващане, ние не измисляме нищо. Идеите просто си съществуват, винаги са съществували, но ние можем да ги привлечем към себе си, да споходят нашите умове и евентуално да ги реализираме във физическия свят. 

В "Не пипай тази книга" на Ян ван Хелзинг се дава съвет на хората, когато търсят дадена информация, да не прекаляват с търсенето, за да не я отблъснат от себе си. След като са търсили, трябва да я оставят сама да дойде при тях, да я оставят да бъде привлечена към тях (това е т.нар. "принцип на засмукването"). Може да им дойде на ум търсената информация, както по време на сън или медитация, така и в по време на друга част от деня, когато се занимават с нещо друго и не умуват върху въпросите на които търсят отговори.

Дийпак Чопра в "Седемте духовни закона на успеха" говори за поле на чистата потенциалност:
Първият духовен закон на успеха е законът за чистата потенциалност. Опира се на факта, че в основното си състояние ние сме чисто съзнание. Чистото съзнание е чиста потенциалност; то е полето на всички възможности и безкрайната съзидателност. Чистото съзнание е нашата духовна същност. Бидейки безкрайно и неограничено, то също така е и чиста радост. Други негови признаци са чистото знание, безкрайното спокойствие, съвършеното равновесие, непобедимостта, простотата и блаженството.Това е нашата основна природа. Нашата основна природа е природа на чиста потенциалност.Когато откриете своята основна природа и знаете кои сте в действителност, в самото това знание се крие способността да осъществявате всяка своя мечта, защото вие сте безкрайната възможност, неизмеримият потенциал на всичко, което е било, е и ще бъде. Законът за чистата потенциалност би могъл да се нарече и закон за единството, защото в основата на безкрайното многообразие на живота е единството на всепроникващия дух.”
Вадим Зеланд в "Транссърфинг на реалността" говори за пространство на вариантите.

Идеята е, че всичко проявено е съществувало първо като непроявено, и всичко непроявено съществува като възможност и евентуално ще се проявяви в последствие все някъде и някога, като все пак не е задължително да се прояви. Всичко съществува под някаква форма - всичко го има, някои неща обаче са проявени в света на феномените (материалната ни действителност), други не са и евентуално ще бъдат извикани към живот. Няма как да бъде помислено, почувствано, извършено каквото и да е било, от когато и да е било, когато и да е било без това нещо да съществува като житейски вариант, като идея, като възможност, без да е част от Живота, от Битието и свързаната с него безкрайна информация - тази теория присъства и в книгата "По - щастлив от Бог" на Нийл Доналд Уолш.


"Неизразената мисъл, още в началото изпратена със значителна сила на желанието, непрекъснато се стреми да намери израз и отдушник и много лесно бива прив­лечена към ума на този, който ще й даде практически израз. С други думи, ако някой находчив мислител раз­вие идеи, но няма енергията или способността да ги претвори в практиката, да се възползва от тях, силните мисли по съответния проблем, които той излъчва, ще търсят в продължение на години други умове, които да им послужат като канал за тяхното изразяване. И когато такива мисли бъдат привлечени от човек с достатъчно енергия, за да им даде израз, те ще залеят ума му като наводнение, докато той не получи вдъхновение.
Ако някой човек работи по проблем, който не може да реши, ще направи добре, ако си създаде възприемчи­во отношение към мислите от същата проблемна област и е твърде вероятно, когато е престанал почти напълно да мисли за въпроса, решението да проблесне в него като с магическа пръчка. Някои от най-великите светов­ни мислители, писатели, оратори и изобретатели са из­живели сами този закон на мисълта, въпреки че малцина от тях са схванали причината, която се крие зад това явление. Астралният свят е пълен с превъзходни неизразени мисли, очакващи някой, който да ги изрази и да ги използва. Това е просто намек за една велика истина -нека се възползват тези, които са готови за нея.
По същия начин човек може да привлече към себе си силни, благоприятни мисли, които ще му помогнат за преодоляването на пристъпите на депресия и малоду­шие. В мисловния свят съществува огромно количество натрупана енергия и всеки, който се нуждае от нея, може да изтегли към себе си това, което желае. Всичко е въпрос на отправяне на искане от ваша страна. Натру­паната в света мисъл е ваша - защо да не я поискате и да не я получите?"(Откъс от "14 урока по философия на йога и източен окултизъм
", гл. "Динамиката на мисълта", Йоги Рамачарака.)

В цитата под "астралния свят" се имат предвид не само по - долните подразделения на астралната област, но и по - висшите области на живота.

Идеите винаги са си съществували, винаги си ги е имало - те не са били създадени никога от никого (нито в астралния, нито в който и да е било друг свят). Но биха могли да бъдат доловени от астралният свят.

Платон е твърдял, че има свят на чистите идеи. "Според древногръцкия философ Платон, всяко нещо е свързано с някаква невидима и чиста идея, която то частично изразява в материалния свят. Конкретното физическо материално нещо само въплащава идеята за еди какво си, но те не успява да я изрази напълно, а я изразява частично. Розата само частично изразява идеята за "розността", коня пък изразява донякъде идеята за "конността", добрия човек идеята за "добротата". Всяко нещо е свързано с определена идея, която то частично изявява. Теорията на Платон е свързано с изразяването на Бог, за което говорех в темата "БОГ!". Всеки от нас го носи в себе си, като смисълът на живота е все по - пълно да го изразявяваме :
"Ние вече видяхме, че всичко конкретно има за свой идеал все по-пълното проявяване и реализиране на своята идея. Пълнотата на битието, това е върховната крайна цел на всичко съществуващо, това е върховният идеал на битието или неговото върховно добро. А щом е тъй, значи все по-пълното реализиране, на която и да било идея води към осъществяване същевременно на доброто с добро. Доброто по този начин се явява цел на целите, идея на идеите, царица на света на идеите, първа причина на всичко съществуващо, то е основа и смисъл на всички останали идеи: като абсолютен идеал, тя обгръща сумата на всички идеи, обединява ги в едно.Никой красив предмет не е пълно въплъщение на красотата-има проценти на некрасиво в себе си, но красотата, като идеи е чиста и безпримесена." (http://svyat.com/учение-за-идеите/.)


Чел съм за случаи в науката, когато двама изследователи, работейки отделно един от друг, и неподдържайки връзка един с друг, почти едновременно извършват едно и също научно откритие. Дали това е случайно или може би и двамата са доловили една и съща идея? По - скоро второто.
Например през 1886 г. американският студент Чарлз Мартин Хол и френския инженер Пол Луи Тусен Еру независимо един от друг открили един и същи метод за получаване на алуминий - чрез разлагане на алуминиев окис (предварително разтворен в стопен криолит) с електрически ток.

"Материалистът няма да допусне, че мислите, породени в нас от Природата, всъщност вече се съдържат в нейното същество. Той си представя, че ние вливаме своите мисли в Природата.

През Средновековието розенкройцерите имаха навика да поставят чаша с вода пред новопослушника и да му казват: "Тази вода не може да бъде в чашата, ако някое същество не я поставило там". Така е и по отношение на идеите, които намираме изразени в Природата. Те трябва да се били вложени там от божествените Интелигенции, от служителите на Логоса.

Мислите, които извличаме от Вселената, всъщност са вече там. Всичко, което ние създаваме, се съдържа вече някъде във Вселената." ("Езотерична Космология",
 Рудолф Щайнер.)

Учителя Петър Дънов също е говорил за това, че ние
 не създаваме мислите, а че те идват от други светове, преминават през други същества преди да достигнат до нас.

За да може все пак човек да получи прозрение по даден въпрос, трябва да работи в съответната посока, да се развива в съответната област, да полага усилия, оставайки същевременно с отворено съзнание.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642349
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031