Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2020 17:53 - За едни 10 лъжи в живота ни
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1028 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

  Има едни 10 лъжи, които като звукозаписи често се въртят в съзнанията на много хора по света, и в една или друга степен пречат да живеят по - щастливо. Тези записи попадат и се запечатват в човешкото подсъзнание по един или по друг начин, на една или друга възраст, и оказват влияние върху мисленето, чувстването, действията и в крайна сметка върху съдбата на личността. Действат като едни зловредни вируси. Изкореняването на тези лъжи и постоянното припомняне на съответните истини, спомагат за един по - спокоен и удовлетворяващ живот. След всяка от лъжите съм посочил определени истини. 

  1. Лъжа : "Длъжен съм да бъда съвършен".

НЕ си длъжен да си съвършен. Не си длъжен, поне ако се абстрахираме от едно тълкувание на евангелския текст призоваващ към следното:
„И тъй, бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.“ (Матей 5:48).

Никой човек не е съвършен по един абсолютен начин. "Съвършенство" е относително понятие - спрямо едно същество може да си съвършен, а спрямо друго - не. За стандартите на един свят да си съвършен, но за мерките на друг, по - висш свят - да не си. Пък и кой определя критериите за съвършенство - те също са нещо относително поне в нашия свят (в представите на един може да си съвършен, в представите на друг - не). Съвършени хора няма. Ако тук намесим езотериката и говорим за дълг, то може да се каже, че сме длъжни да се стремим към усъвършенстване и че сме били допуснати до раждане в материалната действителност именно защото сме пожелали да работим за своето израстване. Но има разлика между това да се стремиш и това да си. Грешките си неизбежни. Ако съществува абсолютно съвършенство, то навярно е характерно само и единствено за Абсолюта (онази Висша Реалност, от която е произлязъл дори създателя на Вселената ни, а може би и на другите Вселени, ако приемем, че съществуват и други).
Съвършенството се свързва с безгрешността. Но дори и в християнството (поне според някои тълкуватели) няма изискване за безгрешност при все високите морални стандарти, изпълнението на които се явява стълба към Небето.

"Коментар от Уилиям Макдоналд за Матей 5:48
Исус завършва тази част с поучението: „И тъй, бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.“ Думата „съвършени“ трябва да се разбира в светлината на контекста. Тя не означава безгрешни или безупречни. Предишните стихове ни обясняват, че да бъдем съвършени, означава да обичаме онези, които ни мразят; да се молим за онези, които ни преследват; и да показваме доброжелателство и към приятели, и към неприятели. Съвършенството тук е онази духовна зрялост, която позволява на християнина да подражава на Господа, Който раздава милостта Си на всички - без никакво пристрастие." (https://bibliata.zahristos.org/?t=4&q=%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B9%205:48.)


  2. Лъжа : "За всичко си виновен ти".

Лъжа свързана с прехвърляне на цялата вина за несполуките ни върху други хора. Казано е :"кой каквото си направи, никой друг не може да му го направи." Дори и други да са ни виновни за нещо, шансът и ние също да имаме някаква вина е голям. Според една окултна теория, човек е отговорен за абсолютно всичко в живота си, но дори тази теория да не е истина (тоест и други хора също да са ни виновни, както многократно изглежда на пръв поглед), то определено няма как само и едниствено другите да са ни виновни. Човек трябва да търси вина и в себе си.

  3.Лъжа : "Струваш колкото онова, което вършиш."

Това, което си направил/не си направил, правиш/не правиш, не бива да влияе на усещането ти за стойността ти като човек. Стойността ти като човешко същество е независима от проявите ти, били те добри или лоши в хорските очи.

  4. Лъжа : "Божията любов трябва да се заслужи."

Това е пример за религиозна лъжа, насаждана векове наред. Божията любов е безгранична, истината е че тя е безусловна и еднаква за абсолютно всички - тя не зависи от това какъв е човекът по раса, религия, етнос и т.н. и какво точно прави. Пред Бог всички са абсолютно равни и стойностни.

  Лошото самочувствие и емоционалните битки на хората със самите себе си се дължат преди всичко на лъжите, които си внушават.

  5. Лъжа : "Всички трябва да ме обичат и да ме харесват."

Никой не е длъжен да те обича и харесва, а камо ли всички. Тази лъжа поверява емоционалното ти здраве в ръцетете на хора, които може и да не заслужават доверие.

 6. Лъжа : "
Тъй като съм християнин, Бог що ме пази от болката и страданието." Това също е лъжа. Животът е труден. От нас обаче зависи дали ще си го усложним допълнително или максимално ще го облекчим без да си създаваме излишни главоболия. Страданията и болката са неизбежна част от пътя към Бога. Той може да ни предпази от част от тях, но няма да го стори по отношение на цялата болка, която бихме могли да изпитаме.


  7. Лъжа :"Животът би трябвало да е справедлив".

Според д-р Крис Търман, животът не винаги е справедлив, няма как винаги да е справедлив и това се дължи на факта, че всяко едно човешко същество има свободната воля да постъпи, както намери за добре и после да си заплати последствията... Според една окултна теория пък, животът винаги е справедлив, дори и на нас да ни изглежда, че не е и че ни се струва несправедлив, защото за момента не сме в състояние да видим всички причини за струващите ни се несправедливи неща.

  8. Лъжа : 
„По-лесно е да заобикаляш проблемите, отколкото да се изправиш лице в лице с тях".

Колкото по - рано се обърне нужното внимание на проблемите и колкото по - рано се решат, толкова по - добре.
Според прочутия психиатър Морган Скот Пек: "Тенденцията да се избягват проблемите, както и емоционалното страдание, с което те са заредени, е основата на всички душевни болести".

Онези хора, които най-често бягат от трудностите и болката, в крайна сметка се сблъскват с повече трудности и болка. Докато хората, които ги приемат и се справят с тях, си спестяват много ненужни страдания.

  9. Лъжа : "Мой дълг като християнин е да удовлетворя всички нужди на другите." 

Не можеш да угодиш винаги и на всеки. Въобще не е и нужно, освен че е невъзможно и вредно. Отказът да изпълниш нечии егоистични желание може да е не само за твое добро, но и за доброто на изпитващия тези желания. Не е твой дълг да угаждаш на сульо и пульо, и винаги да си на разположение на всеки, който пожелае съдействието ти. Имаш право на почивка, не си длъжен да помагаш винаги и на всеки. Да си добър християнин и човек, не означава да се превръщаш в роб на околните. Казано е в Библията да обичаш ближния си, колкото себе си (не е казано да го обичаш повече и от себе си).


10. Лъжа :"За да бъда щастлив, нещата трябва да вървят както аз искам."

Не е нужно всичко да се случва, както човек иска, за да може той да бъде щастлив. Невъзможно е всичко да става, както ни се иска на нас - а може би би било вредно всичко да е според волята ни, защото ние не винаги знаем кое е най - добро. Не е сигурно и че ако всичко става според кефа ни, ще бъдем истински щастливи : понеже все повече ще се привързваме към това нещата да са по нашата воля и току виж сме треперели все повече за контрола си. Но както казах, не може всичко да е според волята ни, което не означава отказ от постигане на една или друга цел. Търман :"Онези, които не могат да бъдат щастливи, ако нещата не вървят винаги така както те искат, няма да се разминат с язвите, мигрените и злочестините в личния си живот...".

  При написването на статията са използвани откъси от книгата "Лъжите, на които вярваме" с автор Крис Търман - доктор по психология и философия. Четивото е налично в Интернет.




Гласувай:
2




Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Анти-християнски ЛЪЖИ
22.02 03:17
Лъжи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642625
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031