Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2020 17:25 - Още 20 лъжи
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 569 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2020 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 

 "...и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни." (Йоан, 8:32).

  Следват откъси от книгата "Лъжите, на които вярваме", чийто автор е Крис Търман. Моите коментари са обозначени с инициалите "Бел.моя".

  1. Лъжа : "Мога да имам всичко".

К.Търман : "„Кой казва, че не можеш да имаш всичко?" - се пита в реклама за известна марка бира. Звучи така, сякаш дете предизвиква някой да му изрече ужасната истина: „Кой казва, че не мога да имам всичко?" Животът го казва, ето кой. Или както гласи познатата фраза: „Не можеш едновременно да изядеш сладкиша и да си го запазиш." Това е истина, с която трябва да се съобразяваме.""

Бел.моя : Дори и да е възможно човек да има всичко, едва ли е възможно да го има в рамките на един единствен живот - по принцип едни неща са за сметка на други (особено ако държиш да имаш по много от едно нещо: например слава). Няма как постоянно и едновременно човек да има от всичко без едно нещо да е малко или повече за сметка на други работи. Ето един актуален пример. Не може хем да се разхождаш без маска безцелно насам-натам и да сядаш по пейките в парка и в същото време да имаш одобрението на властите и да те сочат като пример в борбата с коронавируса. Пък и какво означава "да имаш всичко"? Имането на всичко, което се възприема като белег за благополучие не е гарант за постигане на истинско и трайно щастие (а и не мисля, че някой може да се чувства щастлив постоянно..., ако под щастие разбираме да е винаги доволен и радостен от ставащото в живота му). Еврейският цар Соломон е имал големи богатства, много жени и знания, но в крайна сметка е възкликнал, че всичко това е суета. (Казал го е след като обаче се е наситил на тези блага. Продължил е да изпитва неудовлетвореност, въпреки притежаваното изобилие. Явно му е липсвала любов и външните неща не са се оказали достатъчни, за да запълнят празнината в душата му. Според езотериката истинското щастие е като съкровище заровено във всяка една душа и то не зависи от външните преходни неща.)

2. Лъжа : "Хората трябва да са съвършени" (Бел. моя.: моя формулировка).

Това е лъжа, която е тясно свързана с лъжата:"Трябва да съм съвършен". Характеризира се с прекалено високи изисквания към хората, прекалено вживяване в техните грешки - сякаш те са ангели и не могат да сгрешат. (Да не говорим, че според езотериката ангелите също не винаги се справят по възможно най – добрия възможен начин в конкретната ситуация. Дори може да се каже, че могат да допускат големи грешки, ако например се позовем на мита за  падналия ангел Сатана и за това, че една трета от ангелите също като него са съгрешили, опълчвайки се на Създателя. Какво остава тогава за човеците - просто няма как те да бъдат безгрешни). Ако е налице лъжа № 2, почти със сигурност е налице и лъжата "трябва да съм съвършен", смятат психолози. Понеже който е прекален перфекционист по отношение на себе си е такъв и по отношение на околните. Хората не са съвършени и не могат да бъдат, те имат право на грешки. 

3. Лъжа :"Партньорът ми в брака е длъжен да задоволява всичките ми потребности." 

Никой не е длъжен да задоволява всичките ти потребности, както и ти не си длъжън да задоволяваш всичките потребности на някой друг.

4. Лъжа : "Моят брачен партньор ми е задължен за онова, което правя за него." 

Според д-р Търман, никой не те кара да правиш каквото и да е било за него (партньора), правиш го доброволно (поне така се предполага...) - така че няма защо той да ти е задължен.

5. Лъжа : "Не би трябвало да се променям като човек, за да подобря брака си."

Бел. моя.: Истината е, че "всичко тече, всичко се променя", както е казал Хераклит. Промяната е нещо естествено и ни се случва, дори да не я искаме. Хмм, ако един брак ще става по - добър, може би е нужно и хората в него да станат по - добри...? 

Д-р Търман за лъжата, че човек не трябва да се променя: "Каква глупост! Разбира се, че трябва да се променяме, за да се приспособяваме по-добре към партньорите си. Трудното е да решим какво да променим. Когато се женим, всички имаме недостатъци, които трябва да бъдат загърбени или преодолени. Твърде често нашите слабости са там, където партньорите ни са най-силни. Бракът изисква от нас да надмогваме слабостите си, а не да се крием зад думите: „Приеми ме такъв, какъвто съм".

6. Лъжа : "Партньорът ми в брака би трябвало да е като мен."

Бел. моя: Никой не е длъжен да е като нас самите. Хората са различни и няма двама абсолютно еднакви човеци на този свят. Ако си избрал да живееш с някого, не би трябвало да недоволстваш от факта, че той е различен от теб. Щом си заживял с него, явно си го харесал различен. Защо ще ти е тогава да държиш той да е като теб?

Д-р Търман: "Тази лъжа е „втора братовчедка" на предишната и много прилича на лъжата: „Ще стане както аз искам", която разгледахме във II глава...Казано направо, на такива хора им трябва по-скоро двойник или някакъв робот, отколкото брачен партньор, независимо дали си дават сметки за това или не." 

7. Лъжа : "Бог мрази греха и грешника". 

Бел. моя: Според автора на книгата, който е вярващ християнин, тези думи са пример за религиозна лъжа. Той смята, че Бог мрази само греха, но не и грешника. За мен лично, Бог не е нещо, което да мрази - не мрази нито греха, нито грешника, нито каквото и да е било. Което не означава, че от т.нар. грехове не биха могли да  последват неприятни последствия за извършилите ги. Ако човек вярва, че Бог мрази грешниците, би могъл да достигне до извода, че Бог мрази и него и че това означава, че и той самият трябва да мрази себе си, което не би било правилно.

8. Лъжа : "Тъй като съм християнин, Бог ще ме пази от болката и страданието."

Бел.моя: Това че си християнин, мюсюлманин, будист или какъвто и да е било друг, не означава, че в живота ти няма да има неприятни преживявания. Например, много християни са били убити заради вярата си.

9. Лъжа : "Всичките ми проблеми са предизвикани от греховете ми." 

Бел.моя: Не смятам, че е нужно да си извършил някакъв грях, за да имаш проблеми. Проблемите просто са неотменима част от живота. В този свят на противоположности, няма как да има само леснотия и приятни изживявания. Колкото и да ни се иска, много неща не са под наш контрол и няма как напълно да избегнем проблемите, колкото и да се стараем (а и ако човек е прекалено затворен за проблемите, той се затваря и за хубавите неща). Може би в проблемите често има и дълбок смисъл, може всъщност да са за добро. " Без мъка, няма сполука."

Д-р Търман : "Понякога Бог позволява да се случват лоши неща на добри хора, защото иска да изяви Своята сила. Понякога го допуска, както вече отбелязахме, за да ни даде възможност да станем по-зрели. Понякога и в резултат на нашата свободна воля ни застигат какви ли не неприятности."...Много лесно е да се поддадем на лъжата, че сами причиняваме всичките си проблеми. Ако това е вярно, за да се избавим от неприятностите, трябва просто да бъдем винаги добри. Но проблемът е, че не можем да бъдем винаги добри и когато отгоре на всичко вярваме в тази лъжа, ние се обричаме на живот, обременен от чувство за вина, какъвто не бихме пожелали на никого."

10. Лъжа : "Не би трябвало да чакам, за да получа онова, което искам."

Бел. моя: Тази лъжа стимулира човешката алчност, трескавото желание за бързо придобиване на това или онова. Ако човек е неин роб, това може да го доведе до затъване в дългове и неспособност да се наслаждаваш на това, което имаш тук и сега. Хубавите неща стават бавно.

Д-р Търман : "Вече говорихме за лъжата: „Можеш да имаш всичко." Лъжата: „Не чакай" е вариация на същата тема, нейният фалш произтича от същата подбуда."

11. Лъжа:"Щом бракът ми изисква толкова много усилия, двамата с партньора ми със сигурност не сме подходящи един за друг."

Д-р Търман: "В началото на тази глава казахме, че бракът изисква упорити усилия. По-точно ще е да потвърдим, че бракът изисква много упорити усилия. Огромни усилия. Подчертайте си го. Запишете си го с големи букви. Татуирайте го на ръката си. Това е първото правило: за всеки брак, останал здрав и щастлив през годините, са полагани усилия. Но също така е вярно, че малцина разбират този факт. Ето защо в мига, в който нещата престанат да вървят гладко, брачните партньори започват да се питат: „Дали сме подходящи един за друг?" Тази мисъл произтича от друга лъжа - че на света съществува човек, с когото бихме „заживели щастливо до края на дните си...Общо взето, трудностите в повечето случаи показват къде грешим самите ние и ни дават възможност да се променим.".

Бел.моя: Мисля, че авторът тук е крайно обобщаващ. Хора всякакви, бракове всякакви. Според Дънов например, ако се срещнат две сродни души, което се случва много рядко - лоша дума не си казват. Такава хармония цари помежду им. Но е твърде вероятно някой да бъде много разочарован, ако прекалено много иска всичко да му върви винаги по мед и масло и вярва, че е възможно всичко винаги да е отлично (без значение дали се касае за брак или друго нещо). Нормално е в общуването между хората да има и противоречия.

12. Лъжа :"Дължиш ми всичко това."

Д-р Търман : "Поведението: “задължен си ми" е вредно за брака и се корени в лъжата, че хората, и по-специално брачните ни партньори, са длъжни да ни се отплащат за всичко, което вършим. Мелиса и Бърт бяха въплъщение на тази лъжа. Всеки от тях постоянно бе нащрек да не пропусне случайно нещо, което другият му дължи, и щом му се стореше, че му е „платено" по-малко от дължимото, се изпълваше с враждебност към партньора си."

13. Лъжа :"Отвъд оградата, тревата винаги е по - зелена".

Бел.моя: Тази лъжа е свързана с погрешната представа, че чуждото винаги е по - сладко, че другите хора винаги са по - щастливи от теб, че все на теб се случват кофти неща и че си най - прецаканото същество на света, а другите нямат подобни на твоите неприятности. Всъщност, всеки има проблеми и дори да изглежда, че някой е по - щастлив от теб, то това не означава, че той в действителност е по - щастлив. Вярата в подобна лъжа е добра предпоставка за развитието на завист и себеподценяване в душата на човека.

14. Лъжа :"Причината да се чувствам зле е извън мен."

Бел.моя: Дали това винаги е лъжа или понякога причините наистина са си извън нас? Въобще не съм убеден, че причините да се чувстваме зле са винаги само в нас...

В книгата, това изказване е посочено като лъжа. Според мен, поне на пръв поглед, много често причината да се чувстваме зле може да е в неща извън нас самите. Казвам на пръв поглед, защото според едно езотерично гледище, ние сме виновни за абсолютно всичко, което ни се случва и което чувстваме, и от нас самите зависи дали ще се поддадем на неприятните чувства или не, понеже ние можем да избираме реакциите си спрямо ситуациите (без значение, че ситуациите може да са дошли и без ние да сме ги предизвикали по какъвто и да е било начин – както пък гласи друго езотерично гледище). Но дори и да е истина, че имаме потенциала винаги да избираме реакциите си спрямо ситуациите, това не означава, че в настоящето сме способни на това. Едно е да имаш потенциал за нещо си, друго е да си го развил, трето е да го проявиш. Но погледнато логично и на пръв поглед, много често причината да се чувстваме зле е извън нас, но ние имаме свободата да работим върху собствената си психика и да се учим да не се поддаваме на едни или други емоции, или пък дори и да се поддадем, по - лесно да успеем да ги преодолеем, защото миналото няма наистина да се превърне в минало, а ще продължи да е настояще, докато човек не престане да го изживява (наша е свободата да престанем да го изживяваме). Не бива да позволяваме на несправедливости от миналото, да съсипват настоящето и бъдещето ни. Колкото по - способни сме да се издигнем над негативизма в нас и около нас, толкова по - свободни и щастливи сме.

15. Лъжа : „По същността си хората са добри".

Бел.моя: Дали това е лъжа или пък всъщност е... самата истина, както смятат някои?
Според д-р Търман твърдението, че хората са добри в същността си е лъжовно. Той казва : "убеден съм, че Библията ни учи, че сме покварени от греховната си природа, която накрая ще ни унищожи, ако самият Бог не упражни властта си над нея. „А делата на плътта са явни, които са: блудство, нечистота, сладострастие...вражди, разпри, ревнования... раздори, разцепления, зависти, пиянства, пирувания и подобните на тях" (Галатяни 5:19-21)." 

Бел.моя: В същата глава ("Лъжи, свързани със света около нас"), психологът изрежда различни човешки недостатъци и недостойни прояви, които представя като доказателство за тезата си. Лично аз вярвам, че в същността си, в своята най - дълбока същност хората са Добри, но проявите им не винаги са добри. Изтъкнатият психолог Ейбрахам Маслоу  отстоява разбирането, че вътрешната природа на човека е неутрална или дори Добра.

16. Лъжа : "Животът би трябвало да е лек."

Бел.моя: Това какво би трябвало или не би трябвало са си наши човешки съждения. Фактът е, че животът е по – малко или повече труден и поне засега няма как да е друго яче. Животът е такъв, какъвто е (без значение от нашите претенции).

17. Лъжа :"Проблемите в моя брак се дължат на партньора ми."

Бел.моя: Може да се дължат на теб, или и на двама ви. За тангото са нужни двама, казва Търман. А може проблемите да се дължат и на лица извън двойката...

18. Лъжа :"Мъчителните чувства, като гняв, потиснатост и тревога, са знак, че не вярвам достатъчно силно в Бога."

Бел.моя: Нормално е понякога да изпитваме негативни емоции. По - добре те да бъдат изживени, отколкото постоянно да ги подтискаме. Ако негативните емоции не бъдат изживени или трансформирани по някакъв начин (чрез спорт, молитва, медитация, разходка...), то те се натрупват и човек може да избухне (емоционално) в даден момент, след което да съжалява много за постъпката си, а и задържането на негативизмите е вредно за здравето. В Библията е казано, че има време за всяко едно нещо: следователно има време и за тъгуване. Дори Исус е изпитвал гняв, тъга...  Нормално е през човека да преминават негативни чувства, без значение дали е вярващ или не. Но ако човек постоянно мрънка и се гневи, явно наистина вярата му не е особено силна (вярата може да се усили; хората с непоколебима вяра, не са я придобили за ден или два).
Честите и честни анализи на мислите, чувствата, постъпките ни и мотивите ни за едно или друго наше поведение, са добър помощник по пътя на преодоляването на лъжите в живота ни.

19. Лъжа : „Ти си виновен за всичко".

Д-р Търман : "Една от най-често срещаните заблуди, на която робуват семейните двойки, е вариант на лъжата: „Някой друг е виновен", когато единият от двамата сочи с пръст право към брачния партньор. Тя предполага, че действията на единия от съпрузите предизвикват отрицателна реакция у другия, според когото те са единствената причина бракът да не върви. Най-просто казано, всичко е по негова или по нейна вина."

20. Лъжа : "Бог няма да има полза от мен, ако не съм духовно силен."

Д-р Търман : "Сред основните причини за тази лъжа е собственото ни високомерие. Ние си правим извода, че Бог не може да стори каквото иска, ако не сме силни, докато, честно казано, Той е способен да направи всичко, каквото поиска, чрез всеки, когото си избере, по всяко време и никой не може да Го спре - освен, по всяка вероятност, ако този „някой" просто откаже...
Апостол Павел е добър пример за фалша на тази лъжа. В Посланието си към коринтяните той признава, че дори се радва на своята слабост: „Защото когато съм немощен, тогаз съм силен" (II Коринтяни 12:10).
С времето разбрах, че не е нужно да съм духовен гигант, за да говоря на хората за Бога. Всъщност, като не крия своите слабости и вътрешни борби, тези към които се обръщам, получават по-вярна, по-реална представа за християнството -представа, неизопачена от лъжи, надявам се."

Бел. моя: Повече за лъжите на които хората често стават жертви (линк за книгата): https://books.ekipirane.com/wp/wp-content/uploads/2014/06/lajite1.pdf .






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anetta - Повече за лъжите на които хората често стават жертви..
20.04.2020 18:35
Клише!
Бог е Вяра, той няма човешки образ..и дали ще е Исус или Алах..или който и да е..ние носим тази Вяра..т.е. Бог в себе си.
И не това което си пуснал не са лъжи..
1. Човек наистина може да има всичко..НО зависи какво иска, това което иска, за него е Всичко.
2. Не трябва!..те са съвършени. За себе си аз съм съвършена, а за другите не съм
3. Длъжен едва ли..ако той държи на теб, и иска брак, ще ги задоволява, както и обратния вариант важи..ти да задоволяваш неговите. За това има НИЕ..а не аз, в брака...ако не можеш да има НИЕ, не създавай семейство..
4. Задължен не е точната дума..може би да оценява и да благодари..
5. Не знам как човек си представя промяната, но да, не трябва да тръгваш срещу себе си, за да угодиш..има напасване.
6. Ако е като теб, ще е лесно..защото много малко хора могат наистина да приемат различията и пак да има НИЕ.
7. Бог не мрази..Вярата не може да всява омраза.
и т.н.
Но грешници, грехове, наказания..това не идва от Бог, а от религията. Две различни неща са..и почти нямат общо. За мен.
И последно, човек търси ли лъжи, намира такива, ама не защото са лъжи, а защото той ги облича като такива. Няма абсолютната истина..Бог е дал свобода, всеки да има своя и благодарение на нея, определя и ръководи живота си.

пп а тази снимка която си пуснал е гадна, задай си въпроса защо споделяш такива неща..: )
цитирай
2. hranislav - Благодаря
20.04.2020 20:52
Благодаря за споделените съждения. Истини човешки има много и са все относителни, да. Разни истини, разни плодове. Различаването на истина от лъжа намалява вероятността човек да е роб на съответната лъжа. Не е никак без значение какви са ти истините. Но след като съществува Бог, след като съществува Абсолют, за мен е логично да съществува и Абсолютна Истина . Колкото повече светлина и широта има в едно съзнание, толкова по - близо до абсолютната истина би следвало да е то. След като съществува Създател и след като има божествени закони, които регулират случващото се в живота от това следва, че независимо какви са нашите истини по един или друг въпрос и какво е отношението ни към божествените закони, те законите си действат. Гравитацията например съществува и действа без значение дали вярваш или не в нея. Колкото до снимката - намирам я за подходяща илюстрация на затворите от лъжи, в които попадаме.
цитирай
3. anetta - : )
20.04.2020 21:32
Разбира се, че си има закони и те не зависят от нашето знание или незнание. За мен има само една абсолютна истина - има Бог и той ме обича, но ми е дал свободата и правото, да вярвам и обичам, каквото искам.Дал ми е Надеждата и Любовта..другото си е чист субективизъм на истината.
Религията се опитва да създава грешници, грехове, анатеми..някак забравя, че Бог е Любов..а не наказания. Знам ли..
Ама това е според мен..

пп моля, за мен е удоволствие размяната на мнения по даден въпрос и не ми пречи да имаме например различия..: )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 655671
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930