Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2020 21:55 - Бащата-Майка
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2020 21:44


По принцип говорим за Великото То, тоест за Бог (наричан в "Кибалион" още Цялото) като за "Него", "Той". Бог обаче е не само Баща Велик и Могъщ, но и Майка Любяща Космична. След като в природата има мъжко и женско начало, логично е те и двете да се съдържат в Онова, което стои зад природата и на което тя се явява дреха, обвивка.  Споделям някои текстове, в които Всевишния е наричан "баща" и "майка".

"Отче наш, Който си на небесата!Да се свети Твоето име,да дойде Твоето Царство,да бъде Твоята воля..." (Мат. 6:9-13 и Лука 11:1-4) "29. Не две ли врабчета се продават за един асарий *? И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец; 30. а вам и космите на главата са всички преброени; 31. не бойте се, прочее: от много врабчета вие сте по-ценни." Библия,Евангелие от Матей, глава 10.

"Стремежът ми казва, че моят Бог е Състрадателна Майка. Осъзнаването ми казва, че моят Бог е Баща Освободител. Единството с Бог ми казва, че моят Бог е Съвършен Приятел.Когато се обръщаме към Бога Баща, ние чувстваме Неговата мъдрост, Неговата вътрешна Светлина, Неговата необятност. Когато се обръщаме към Бога Майка, ще почувстваме безкрайна любов, безкрайно състрадание, безкрайна загриженост. Това не означава, че Богът Баща няма Състрадание. Той също го има. Но Бог изразява Любовта, Състраданието, Загрижеността чрез женската форма повече, отколкото чрез мъжката. В мъжка форма Той дарява Мъдрост, Светлина, Необятност." - Из "Криле на радостта", Шри Чинмой.

"В Ума на Бащата-Майка смъртните деца са у дома си." "В Света не съществува индивид, който да е без Баща и без Майка." "Безкрайният ум на ЦЯЛОТО е утробата на Световете." Из "Кибалион", Тримата Посветени.

"Нашият Бог е Баща-Майка. И мъжкият, и женският аспект имат еднакво важно значение. Принизявайки един от аспектите, вие нарушавате Божествената хармония и това намира отражение във вашия свят във вид на различни дисхармонични прояви, започвайки с дисхармонични прояви вътре в семейството и завършвайки с различни катаклизми и стихийни бедствия. Двата аспекта на проявление на Божеството трябва да бъдат уравновесени във вашия живот. Аспектът на Бащата, почитането на Волята на Отеца, Волята на Бога и аспектът на Майката, който позволява тази Воля да се прояви балансирано в материята....Вие трябва да се покланяте на Жената-Майка, която ви е дала живот, която е довела вашата душа във въплъщение." - Гуан Ин, богиня на милосърдието. (http://www.videlei.com/info/?e=49).   

В различни религиозни системи присъстват следните три образа: Бог-баща, Богиня-майка и техния Син. В християнството няма Богиня-майка, но присъства св. Богородица (Дева Мария), която е главната женска фигура, родила Спасителя (богът ограничил се чрез плътта заради доброто на хората). Дева Мария - "дева" е санскритска дума за бог, божество. В католицизма и православието тя е издигната в култ - това е вид компенсация за отсъствието на женски образ от божествената троица. Образът на сина в разните духовни системи е въплъщение на висшите стремления на хората.
Логично е след като в природата има мъжки и женски организми, Онова от което те водят своето начало да съдържа в себе си и двата пола, двете начала. Говоренето за Бог като за мъж (макар че жената е онази, която ражда) е свързано с факта, че от 6-7 000 години живеем в патриархат. Създателят съдържа в себе си и мъжкия, и женския принцип при взаимодействието на които са се появили съответните продукти на божествената творческа дейност. Всеки човек в едно или друго съотношение носи в себе си мъжкото и женското начало.



Тагове:   Бог,   майка,   баща,   син,   богиня,   религии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 655576
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930