Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2020 18:50 - За формирането на егото
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове:
1



През първите месеци от своето съществуване, човешкото същество не прави разлика между себе си и обкръжаващата го действителност. Не разграничава себе си от мама и татко, домашния любимец, легълцето в което спи. В неговото съзнание живото и неживото са едно цяло. В тези първи няколко месеца, бебето няма изградена самоличност. Тоест, става въпрос за състояние подобно на описаното от хора, които са били на прага на смъртта и които се чувстват едно цяло с Всичко.

С времето започва да съзнава себе си като създание, което е отделно от околния свят. Постепенно осъзнава и че неговите желания понякога са различни от тези на майка му (например, не винаги когато му се играе тя идва да си поиграе с него).

В детето при взаимодействието му с околните (най - вече с майка му) се развива чувство за "Аз". Ражда се егото. Първата година от живота на човека преминава в правене на разлики между него самия и средата в която съществува, кой е той и кои са другите, какво е и какво не е, негова и чужда воля, размерите и физическите му граници.

Времето между втората и третата година е периодът, в който по принцип децата осъзнават колко са силни. В Щатите, тази възраст е известна като "ужасната втора година". Още преди нея, децата вече са открили, че техните желания не са задължителни за техните майки, но не желаят да се примирят с това. Точно поради тази причина двегодишното дете се опитва да се държи като диктатор, който има пълното право да се разпорежда със своите родители, братя и сестри, домашни животни и побеснява, когато не му се подчиняват.

Към третата година, децата обикновено стават по - кротки, защото осъзнават своето относително безсилие, но илюзията за всесилие е толкова сладка, че при някои деца се запазва дори след неколкогодишни опровергаващи я доказателства.

Макар тригодишното дете да продължава да бяга в света на фантазиите изпълнени със супергерои, където огромната му мощ продължава своето съществуване, то вече е приело факта, че властта му не е безгранична.

Човек идва на този свят като цар, който в течение на годините околните постепенно свалят от власт.



Тагове:   психология,   его,   деца,   формиране,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651848
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930