Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2020 23:52 - За кармата и присмеха
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

ПЕТА ГЛАВА

КАРМА И ПРИСМЕХ

Eдин от седемте смъртни гряха според християнската теология е гордостта. Както много други теологически канони, и този е интересен от интелектуална гледна точка, но изглежда далеч от практическите, медицински проблеми на човешкото страдание. Все пак, ако трябва да приемем свидетелствата от тълкуванията на Кейси, грехът гордост кармично може да доведе до твърде осезаемо физическо страдание - особено когато тази гордост се изразява в подигравка или презрение. Жестоките подигравки и унижението, изглежда, са еквивалент на физическа проява на агресия и така задействат карма бумеранг, резултатът от която е същият недъг като на човека, обект на подигравката.
В материалите за Кейси има седем случая на тежки физически увреждания, приписвани на такава причина. Любопитно е, че шест от тях са проследени до времето на преследванията на християните в Рим; тук отново виждаме как група души от една историческа епоха се връщат като съвременници в други.
Три от тези случаи са на полиомиелит. Четиредесет и пет годишна жена, съпруга на мъж с кариера и майка на три деца, на тридесет и шест се разболяла от детски паралич и оттогава не можела да ходи. Прекарала живота си в инвалидна количка, напълно зависима от други хора за придвижване до която и да е точка извън дома си. Кармичната причина, посочена в тълкуванието, била поведението на личността в древен Рим. Тогава тя била сред царските особи, тясно свързана с Нерон и преследванията на християните. "Тази душа се е присмивала на хората, които са били осакатявани на арената - казва се в тълкуванието. - И сега ти се връща същото!"
Вторият случай - и може би една от най - покъртителните истори, на които е попаднал Кейси - е тридесет и четири годишна жена, която на шестмесечна възраст заболяла от детски паралич, довел до гръбначно изкривяване и накуцване. Баща и, който бил фермер, се отнасял към заболяването и с безразличие и жестоко използвал за свои лични цели парите, които с мъка изкарвала, като отглеждала пилета. Съдбата не била благосклонна към нея и при двете и любовни връзки. Първият и любим загинал през Първата световна война. По - късно се сгодила за друг, който се разболял от опасна болест, а когато оздравял, се оженил за медицинската сестра, полагала грижи за него.
Добавете към всички тези физически и емоционални трагедии каращи се родители, самотен живот във ферма и падане по циментови стъпала, след което момичето било приковано към легло с още едно гръбначно увреждане, и получавате картина на неописуемо страдание.
Тук отново се оказва, че кармичната причина - поне за физическото състояние - е възникнала две прераждания назад в Рим. Тълкуванието гласи: "Душата е била сред домакинството на Палаций и често е седяла в ложата и е наблюдавала двубоите между човек и човек и между човек и звяр. Физическото и страдание в настоящето до голяма степен произтича от презрението, с което се е надсмивала над слабостите на онези, които са се биели за кауза".
Третият случай е с филмов продуцент, заболял от полиомиелит на седемнадесет години. Той все още леко накуцвал, но можел да язди кон и да практикува активно някои спортове. Отново мястото на прегрешението било Рим по време на ранното християнство.
"Тази душа е била сред войниците и се е отнасяла подигравателно към онези, които са се страхували или са прекланяли глава без знак на съпротива. Душата е загубила поради този опит - не поради изпълнението на дълга си, а от презрението си към онези, които са защитавали идеал. Осакатяването на тялото в този живот е преживяване, необходимо за пробуждането на вътрешния Аз и развиването на духовните сили."

Из "Множество животи", изд. "Хермес", 2014 г., стр. 73-75.
Автор: д-р Джина Серминара.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 652190
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930