Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2020 20:29 - За сънищата и духовното развитие
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 489 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2020 20:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Човек прекарва около 1/3 от живота си в спане, като на вечер хората сънуват средно между 90 и 120 мин. Непомненето на сънуваното не означава липса на сънища. При огромната част от хората, само 5 минути след събуждането биват забравени 50% от сънуваното, а след 10 мин. биват забравени около 90%. Спането е пауза, без която организмът ни не може, но то има и отношение към духовното ни развитие. Сънищата ни са нещо като паралелен свят, в който прекарваме години наред и който е тясно свързан със света на бодърстването. Този паралелен свят, продукт на нашата душевност е средство за сваляне на напрежение, за получаване на ценни идеи, които после намират приложение в живота на сънувалия (има такива случаи), както и вид класна стая (даже бих казал огледална), в която може да научим много за себе си. Всеки учител има свой начин на преподаване, свой език.


Езикът в сънищата много често е символичен. Това е езикът на нашето подсъзнание, в което се натрупват множество впечатления (наричани в индийската философия с термина "самскари"). Впечатления участващи във формирането на характерите ни, а оттам и на бъдещето ни, защото характерът определя постъпките, а те - съдбата. Подсъзнанието си служи с различни образи, чрез които се стреми да ни предаде важна за нас информация. Информацията може да се отнася за здраве, междуличностни отношения, професионално развитие, духовно израстване. Да речем, че А. смята, че е простил на Б. за еди какво си, че не му се сърди вече. Но от време на време А. сънува сънища, в които присъства и Б. и в тези сънища А. усеща агресия по отношение на Б., между тях се състоят конфликти. Това означава, че А. не е простил истински на Б. В противен случай, неговото подсъзнание нямаше да му поднася отново и отново същата храна за размисъл. Повтарянето на даден сън или на определен тип образи, означава че посланието, което се съдържа в сънуването не е разбрано или ако е разбрано, то разбирането не е въплътено в живота на сънуващия, а е останало на ниво мислене.

При формирането на своите послания, подсъзнанието си служи с натрупаните в него впечатления. Да речем, че преди да си легнете сте изгледали някакъв филм и след това сънувате образи, видени във филма. В такива случаи, изводът който се прави обикновено е, че сте сънували еди какво си, понеже сте го видели по телевизията и се приема, че сънят няма някакъв особен смисъл, а е прост израз на впечатленията от филм. Но това може и да не е така. Впечатленията, които носим в подсъзнанието си, откъдето и да са дошли точно те, биват ползвани от подсъзнанието за споменатата вече цел: те са тухлите, чрез които то съгражда онова, което желае да ни каже. Тоест, това че сте сънували вампир след като сте гледали филм с вампири не означава, че сънят се дължи само и единствено на филма с вампири. Образът на вампира в съня ви може да е част от послание на по - дълбокото ниво на психиката ви. Всички образи присъстващи в съновиденията ни, представят различни аспекти от собствената ни психика. Анализирането на начините по които възприемаме тези образи - било то по време на самите сънищата или в будно състояние, както и правилното разбиране на това какво говорят за нас тези наши реакции, биха могли да са ни полезни за постигането на по - голямо себепознание. По - голямата степен на себепознаване пък е добра предпоставка за определени вътрешни трансформации, защото за да бъде променено нещо, първо трябва да бъде осъзнато.

При тълкуването на сънищата е добре да се имат предвид следните неща:
- характера на сънуващия, неговите вярвания и разбирания
- моментното му психическо и физическо състояние
- етапа от живота му на който му се е присънил даден сън (какво му предстои в работата, в личния живот, какво е положението в една или друга сфера от живота му по време на съня)
- при разшифроването на значението на даден съновен образ или съновна случка е добре да се анализира в определен контекст, а не на парче: тоест, да се вземе предвид всичко сънувано в съответната вечер, а още по - добре сънуваното в поредица от вечери (особено, ако става дума за повтарящи се символи и събития).

Информацията, която предоставят съновниците е много повърхностна и обща: тя не е универсален ключ, чрез който да могат да бъдат отворени всички врати делящи неразбирането от разбирането. Лично аз ползвам съновници, защото дават определени общи познания и защото може и в конкретния случай да дадат вярна информация, но може и да не дадат...Затова считам, че човек не бива да им се предоверява и че е хубаво освен да се гледа общото значение на едни или други символи, да се подходи и индивидуално при разтълкуването им, съобразно контекста, който обрисувах. Ако някой тръгне да тълкува нечий сън, бива да го познава добре и да е наясно с някои неща от живота му. Така вероятността да сбърка в тълкуването е значително по - малка, отколкото ако прави тълкуване за някой напълно непознат. Човек има потенциала най - добре да разбере своите собствени сънища, за което обаче се изискват и определени знания (добра книга на тема "сънища" е "Тълкуване на сънищата" на белгийския психоаналитик Пиер Дако - налична е в електронен вариант). 


Едгар Кейси е определял сънищата за "естествено преживяване": "Не е неестествено! Не търсете нещо неестествено или свръхестествено! Те са естествени - те са природата - те са Божии дела! Неговите връзки с човека, неговото желание да прокара за него път на осъзнаване!" (5754-3)

"Всички видения и сънища са дадени за полза на човека, стига да се тълкуват правилно..." (294-15).

"Всяко събитие, което се случва в реалния живот, първо е било сънувано" (136-7)

Ето някои примери за това как сънищата почти никога не бива да се тълкуват буквално и как сънища от настоящия живот може да съдържат следи от предни съществувания на душата.

"Кейси сънува как една негова приятелка е отвлечена от бандити и е използвана като жив щит в престрелка. Той самият застрелва водача на бандитите и я спасява. В тълкуването се казва, че той и сега трябва да бъде "закрилник, учител, съветник, водач" на тази жена в сегашните им отношения, заради свързаността им в миналия живот. Фактът, че в съня му всички са облечени в съвременни дрехи, само подчертава необходимостта от "сегашна защита" на "нейната работа, мисли или цели".
Друг път той сънува, че двамата със сина си се карат и синът му напуска дома. Тълкуването обяснява, че в съня е видял удар, който двамата с него знаят от времената, когато са живели в Египет. И двамата със сина си трябва да не избухват и да си мерят думите.
Една жена, която в предишен живот е властвала над мъжете с красотата си, за да задържи съпруга си, сънува как се състезава с други привлекателно жени, за да задържи съпруга си. ... Един мъж, който в предишен живот се е усъмнявал в религиозната мисия на своя брат, сега сънува как брат му се нахвърля върху него. ... Мъж, който в предишно съществуване бил използвал властта си, за да изпрати на заточение някакъв водач, непрекъснато сънува как се чувства човек, отхвърлен от хората с власт и влияние. Един човек с добра професия, който в неотдавнашен минал живот е бил развратник непрекъснато сънува как бива заварен с чужда жена и бива унижаван. ... Мъж, използвал военна сила за потискане на другите, в сънищата се вижда притеснен от военни." (Из "Сънищата", глава 10, Хармън Харцел Бро).

Записването на сънищата е полезно за тяхното разбиране (колкото по - скоро се случи след събуждането то, толкова по - добре, защото сънуваното бива забравяно в една или в друга степен, а човек неволно може да прибави към разказа за съня си нещо, което реално не е сънувал). Водейки си дневник на сънищата (тук например може да бъде създаден такъв: http://idreamabout.org/login.php), човек има възможността да ги сравнява, което е полезно в процеса на себеопознаване. Освен това, ако се занимава с определена творческа дейност (писане на разкази, сценарии за филми и т.н.), може да ползва елементи от съновните си изживявания в това, което създава наяве. Нещо, което би могло да се прави при тълкуването е и следното: да се записват повтарящи се символи и сънувалият ги срещу всеки един от тях да пише с какво ги асоциира. По този начин, интиутивно може да усети защо му се присънват.

 






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Здравей !
08.05.2020 21:50
Баба ми гледаше на турско кафе и познаваше!
Майка ми тълкуваше сънищата.
Понякога в сънищата се появяват наши близки , които искат да ни предпазят.
Ако някой мисли за нас , ни предава своите мисли.
Когато някой е обезпокоен и сподели с мен , аз му казвам
Не съм сънувала нищо лошо , нищо няма да се случи! Спокойно!
Случва се да не знам ,за кого се отнася сънят. Тогава съм на тръни и паля свещичка , за да се размине ! Поздрав !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642085
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031