Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2020 21:36 - Алтернативно за истината и лъжата
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове:
0



Обикновените значения на думите "истина" и "лъжа" се отнасят за това дали нещо е факт или не е факт. Ако кажете, че комшията Иван ви е спукал гумите на колата и съзнавате, че не е той всъщност извършителят - това е лъжа. Ако пък е той е спукалият гумите - това е факт, тоест самата истина.
По принцип истината се счита за нещо добро, а лъжата за нещо лошо. Една от Божите заповеди е да не лъжеш, човешкото право забранява лъжата, която е с характер на лъжесвидетелстване и клевета.
Бог е наричан Истината, Абсолютната истина, Висшето Добро. Приближаването до Бог е нещо добро. Следователно всичко, което те приближава до Бог е добро и всичко, което те отдалечава от Бог е лошо. В този ред на мисли би могло да се каже, че истина е абсолютно всичко, което в даден момент те приближава до по - пълното осъзнаване и проявяване на твоята вътрешна духовна природа, а лъжа е абсолютно всичко те отдалечава от въпросното изживяване и проявяване, тоест всичко отдалечаващо те от Бог.
Ако вземем думите "лъжа" и "истина" в такъв философски смисъл излиза, че е възможно нещо да е факт, но да е лошо и отдалечаващо те Бог (тоест, то да е лъжа). И нещо да не е факт (да е лъжа, заблуда в обикновения смисъл на тези думи), но пък да те приближава към Създателя (тоест, то да е добро и истина във философския смисъл).
Ако повярваш в нещо, което не е факт, тоест то е лъжа в обикновения смисъл, но вярата в тази лъжа те подтикне към ред позитивни промени и направи света в теб и около теб по - щастлив, то тази лъжа е истина. И ако повярваш в даден факт, който е истина в обикновения смисъл на думата, но тази истина произведе негативни реакции във вътрешния ти свят, който после доведат и до негативни отражения в света около теб, то тази истина е лъжа.
Допускам, че такъв тип съображения са част от причините да се твърди, че в нашия двуполюсен свят, истината и лъжата са относителни понятия.



Тагове:   Бог,   лъжа,   истина,   факт,   алтернативно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 654867
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930