Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 05:15 - Мисли на Маркс и Енгелс
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 2585 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 20.05.2020 06:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Какво мислите за не особено модерните днес Маркс и Енгелс и по - специално за цитираните им тук слова (или ако щете за философията им по принцип)? Дали са подозирали двамата философи до къде ще стигнат техни последователи?

ЕНГЕЛС
"...в природата нищо не става изолирано. Всяко явление действува върху друго обратно..."
"...отрицанието на живота по същество се съдържа в самия живот, така че животът винаги се мисли в отношението към неговия необходим резултат, който винаги се намира в него в зародиш - смъртта. Диалектическото разбиране на живота не е нищо повече...Да живееш значи да умираш."
"...привличането и отблъскването са тъй неделими едно от друго, както положителното и отрицателното..." "Диалектика на природата".

"Без робство не би имало гръцка държава, гръцко изкуство и наука; без робство не би имало Римска империя. А без основата, поставена от Гърция и Рим, не би имало и днешна Европа. Ние никога не бива да забравяме, че цялото наше икономическо, политическо и индивидуално развитие има за своя предпоставка такъв строй, в който робството е било колкото  необходимо, толкова и общопризнато.
В този смисъл имаме право да кажем: без античното робство не би могло да има и съвременен социализъм." "Анти Дюринг".

"Не демокрацията доведе Атина до гибел - както твърдят европейските училищни педанти, които махат опашка пред монарсите, - а робството, което направи труда презрян за свободния гражданин." "Произход на семейството, частната собственост и държавата."

"...в човешките отношения...няма нищо постоянно освен самото непостоянство, нищо неизменно освен самото изменение." "Какво ще стане с Европейска Турция".

"От заобикалящите ни предмети окото вижда само онези, които може да вижда по своите природни свойства. Един безбожен век не може да разбере една богобоязлива епоха." "Положението на Англия. Томас Карлайл. "Минало и настояще"".

"Робството е първата, присъща ни античния свят форма на експлоатация; след него идват: крепостничеството в средните векове и наемният труд в ново време. Това са трите велики форми на потисничество, характерни за трите велики епохи на цивилизацията; открито, а от неотдавна и замаскирано робство я съпровожда всякога." "Произход на семейството, частната собственост и държавата."

МАРКС
"Без антагонизъм няма прогрес: такъв е законът, на който се подчинява цивилизацията до наши дни." К. Маркс, "Нищета на философията".
"Една стара пословица гласи, че гладният корем няма уши, но не по - малко вярно е, че поземлената рента няма съвест." К. Маркс, "Английският бюджет".
„Невежеството – това е демонична сила и ние се опасяваме, че то ще стане причина за още много трагедии. Неслучайно най-известните древногръцки поети в своите забележителни драми за живота на царските семейства в Микена и Тива са изобразявали невежеството като трагична съдба“ К. Маркс, Ф. Енгелс – Съчинения, Второ издание, том 1, стр. 112

"Свободата се състои в превръщането на държавата от орган, стоящ над обществото, в орган, изцяло подчинен на това общество." К. Маркс. "Критика на Готската програма".

"В науката няма лек път и до нейните сияйни върхове може да достигне само онези, който без страх от умора се катери по каменистите и пътеки." К. Маркс, Писмо до М. Лашатр, 18.III. 1872 г.

Източник: "Мисли и афоризми", "Партиздат", София, 1975 г.

 

 



Тагове:   мисли,   Маркс,   Енгелс,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - hranislav,
20.05.2020 12:41
Напротив! Ще стават все по-модерни.
цитирай
2. panazea - Подбирай си литературата,
20.05.2020 12:43
която четеш !
цитирай
3. perezagruzka - за Маркс и Енгелс...
20.05.2020 18:44
Маркс и Енгелс чисто напросто видоизменят идеалистическата философия на Хегел, за която те пишат , че е „обърната с краката нагоре.“ Основната задача на комунистическата идеология е да промени света и да го направи по-добро място, по-справедливо, което си е продължение на мечтите на Томас Мур (Утопия), Томазо Кампанела (Градът на Слънцето), Бержерак (Империята на Луната) и много други... т.е. борбата за светлото бъдеще. Имайки в предвид, че по-това време светът все още е бил място, където религиозните догми, корупцията в църквата е била бич, основната борба е с нея, с капиталистите и богаташите, експлоататорите и т.н. Въпросът е, че философското ядро на идеологията проповядва атеизъм, възприема единствено научния поглед на света като верен и се опитва да се наложи именно той впоследствие, което е крайност и до нищо хубаво не води. Системите им са ръждясали, но за човек, който за пръв път се запознава с тях могат да бъдат хипнотизиращо обладаващи. Това съвсем не означава, че от тях няма полза. Те извеждат закони на битието, доказват икономически формули, предвиждат революции, бъдещето, мечтаят за него. Ленин продължава делото им според ограниченията на епохата и освен като мислител и философ, политик и идеолог, той влиза и в ролята на революционер - практическо действие. Не знам дали е правилно, че Маркс, Енгелс, Ленин и последващите ги идеолози на теорията и философията (която те смятат за научна и абсолютна истина) са толкова агресивно категорични, войнстващия комунизъм, но съм стигнал до извода, че това е крайност, категорична, недопускаща грешка в себе си, а такава има според мен и тя е именно в основния гносеологичен въпрос - кое е първично: материята или духът?, от което следват и много други грешки. Но етическият апарат на философията, икономическият, критическото мислене, което проповядват си остават вечни истини, има много неща които могат да се научат. Това си е цяла не само наука, но и религия. А това до което доведе опита за построяване на комунистическо общество може би не е било съвършенно, имаше твърде много кусури, но борбата продължава, ще опитваме, докато не се получи.
цитирай
4. perezagruzka - Не бих казал...
20.05.2020 18:48
че те не са модерни, има части от света, например Китай, където те са на мода. Това ти убеждение мисля е насадено или провокирано от медийната пустота по въпроса - не е прието да се споменават по медиите, но аз съм обкръжен от хора, които само за тях си говорят и пишат. Друг е въпросът, че системите им наистина са ръждясали, нужна е "прясня" философска мисъл, обновяване, презареждане.
цитирай
5. perezagruzka - ...
20.05.2020 18:56
" Дали са подозирали двамата философи до къде ще стигнат техни последователи?" - и още как, те са говорели за световен комунизъм, за построяване на по-добър свят, критикували са порядките в съвременният им свят от позицията на по високо еволюирали същества. Но идеите не са изцяло техни. А комунистите винаги са били малцинство (комунист според Ленин е само добре образованият човек, който непрекъснато се самоусъвършенства), НО ИМЕННО МАЛЦИНСВОТО е двигателят на прогреса както показва световният опит, а че работниците са болшинство няма спор, но дали са способни да се организират, способно ли е малцинството да ги организира - може би наистина е нужна сериозна криза.
цитирай
6. hranislav - Визирах
20.05.2020 19:05
Визирах по - голямата част от местата, където са били модерни, както и тези където никога не са били особено модерни. Пък и в Китай има пазарна икономика с еднопартийно управление. И там има супер богати и много бедни.
цитирай
7. perezagruzka - Ето и няколко цитата от мен:
20.05.2020 19:08
Полная демократия равняется никакой демократии. Это не парадокс, а истина! Ленин,

Законы логики суть отражения объективного в субъективном сознании человека. Ленин

Природа не строит машин, паровозов, железных дорог, электрических телеграфов, сельфакторов и т. д… Всё это созданные человеческой рукой органы человеческого мозга; овеществленная сила знания. К.Маркс

Государство есть не что иное, как организованная совокупная власть имущих классов, землевладельцев и капиталистов, направленная против эксплуатируемых классов, крестьян и рабочих Маркс
цитирай
8. perezagruzka - За Людмила
20.05.2020 19:16
Знаеш ли че...
Людмила Живкова е искала да вгради, да съчетае, да имплементира духовното начало, религиозното в социалистическата идеология? Може би твърде много е бързала, но това е пътят, това е съвършентвото...
цитирай
9. hranislav - Не
20.05.2020 20:09
Не знаех. Нямала е властта и силата да го направи. Все пак и тогава сме били колония.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642389
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031