Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2020 09:46 - За кастите
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1324 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
"Варна (на санскрит: वर्ण, varṇ, „качество, цвят, категория, каста“) е обществен ред, въведен от ариите след тяхното проникване в Индия. Той обхваща четири главни касти:

брахмани – жреци, философи, учени, религиозни водачи
кшатрии – политици, пълководци, офицери, светски владетели

вайши – занаятчии, земеделци, търговци
шудри – работници и слуги...

Бхагавад гита учи, че онзи, който разглежда изпълнението на задълженията, определени от съответната му кастова принадлежност, като преданост към бога, може да преодолее своята каста и всички други кармически ограничения, за да постигне духовно съвършенство, което е рождено право на всеки човек."  "
Варна (кастов ред)
", Уикипедия.

Според ведизма, всяка една от петте посочени групи хора, била направена от различни части на тялото на Космическия Човек, което за жреците било оправдание за различно третиране на хората от въпросните групи, съставляващи индийското общество.

"Според този мит от устата на Пуруша произлиза стоящата най-високо в йерархията варна на жреците брахмани. Те знаят и тълкуват Ведите (това е главното им приношение), ръководят религиозния култ и осъществяват жертвоприношенията...Втората варна е тази на кшатриите (воините), те произхождат според митологичните представи от ръцете на Брахман..." (http://religiology.org/religions/hinduism/brahmanism/varna?fbclid=IwAR3ZRXhgHjcAzzzdLyeG4r_hSkpilBV9DnbPNUCOcfX0p5X7bz5IfgtQwhc .)

Има теория, че предците на циганите населяващи днес България, са били недосегаеми (гръцката дума "асигани", от която произлиза "цигани", значи именно това).
Под "недосегаеми" се е имало предвид не привилегировани, а такива, които са били смятани за нечисти и не е трябвало да бъдат докосвани.
Кастовата система е въведение на т.нар. "арийци" или "арии", които са били ирански племена нахлули в Индия от север и завладели местното население.
Ганди е роден в семейство от средната класа, принадлежащо към кастата Vaishya. На едно място бях прочел, че той е отменил кастовата система в Индия. На друго място обаче прочетох, че не се е борил срещу премахването и, а срещу нейното реформирано (по - точно казано: срещу най - ярките неправди на тази система).
На различните групи са преписвани били различни душевни качества и се е смятало, че като си роден в една група, то в нея трябва да останеш до края на този ти живот, а ако си заслужил - в следващия ще се преродиш в по - висша каста.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - варна
30.08.2020 13:05
Вар на правдата
Бургас - бурегасител
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 654897
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930