Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2020 19:23 - За волята и нейното усилване
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.12.2021 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
image
Написана на : 2016-08-09 13:06:27

   "Който няма воля, всичко му е неволя" - това гласи една българска пословица. Предполагам всеки от вас, някога е чел или пък чувал приказказа за неволята. За пръв път се запознах с тази народна приказка, когато бях на пет или най - много на шест години. Разказана ми беше от баба ми. Поводът да ми я разкаже беше неприятен. Било е доста отдавна и спомените ми са смътни, дори не съм на 100% убеден, че всичко беше по абсолютно същия начин, по който го разказвам. Спомням си, че неразполагащ с играчките с които си играех по принцип у нас, се бях заел да омотая като в пелена едно гумено мече, ползвайки някаква връзка и спъхната гумена топка. Опитвах се упорито, но безуспешно и това ме разстрои. Молех баба ми да ми помогне, но поради някаква причина - тя не го стори. Вместо това ми разказа приказката за неволята и ми каза да поискам помощ от нея. Плачейки, виках неволята, но тя така и не идваше. Следващото, което си спомням е как в ранната сутрин на следващия ден, лежа на разтегнатия диван и си мисля нещо за неволята, която в моето детско съзнание беше реална сила, способна да помогне на търсещите помощта и. Малко по - късно през деня, ако не ме лъже паметта успях най - сетне да постигна това, което имах като цел. Една мъдрост гласи: "Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб." 
  Синоними на думата "неволя" са "беда, мък
а, бедствие, страдание, нещастие, злополучие". Но какво е значението на нейния антоним "воля", на която е посветен и настоящия материал? Волята е способност на човека съзнателно да управлява своите постъпки, да ги насочва към съзнателно поставени цели и да преодолява външни и вътрешни трудности и препятствия. Според едно психологическо определение, волята е дейност, при която съзнателно си поставяме цел и преодоляваме трудностите и препятствията за нейното постигане. Синоними на "воля" са: "желание, искане, щение, въжделение, стремление, намерение, решение; упорство, решителност, решимост, твърдост, упоритост, настойчивост..."
  В своя публикация, психотерапевтът Орлин Баев пише за когнитивна воля, емоционална воля и свободна воля.
Когнитивната (познавателната) воля е свобода в мисловния поток, мисъл неподвластна на времето и пространството, на дребните ограничения и илюзии. В по-висш аспект, тя е волята на духа.
Емоционалната воля е основен компонент и същевременно резултат на емоционалната интелигентност. Тя е способност да осъзнаваш и управляваш емоциите си, да ги насочваш в подходящо русло, да ги удовлетворяваш по най-добрия за теб начин. Това умение, във възходящ поток, е сублимацията (използването им за по - висша, т.е. духовна цел), а в низходящ -конкретизацията (влагането им в земни, материални цели). Те двете непрестанно протичат в нас – нужно е само да ги наблюдаваме и леко да ги насочваме съзнателно.
Свободната воля на човек е минимална при слабо развитото съзнание, но расте в процеса на разширението му, като нейната роля става решаваща в процесите на постигане на психически интегритет и себеактуализация при един високо развит индивид. 
  За своята работа в материята човешката душа се нуждае от специфични качества на волята. Те помагат на човека да съгради своя характер. Темите за волята и свободата са тясно свързани. Толкова сме свободни, колкото воля имаме. Волята е волност, свободност. Колкото и да разсъждава човек, ако му липсва воля, няма да може да се освободи от страданията. Ако има достатъчно силна воля, и в дъното на ада да слезе (образно казано), ще може да се измъкне. Твърдостта, смелостта и изпълнителността, или така наречените екзекутивни способности на човека, спадат към една и съща категория според Петър Дънов - те са силите на волята. Духовният учител е смятал, че тези три сили не са от най - висшите и най - благородните чувства в човека, както и че те имат своето място само на физическия свят. В този свят, душата се проявява чрез три неща - ума, сърцето и волята.
  Според окултизма, всяка човешка мисъл се отпечатва в астрала и има в себе си за основа духовния принцип, енергията и астралната материя; ако създадената от въображението астрална форма е свързана с достатъчно силна и ясна мисъл, то тя може да се реализира в материалния свят.
Това какво мислим има голямо значение. Тъй като мисълта се управлява от волята, то нашата волята в астралния свят има творческа способност. Понеже магията има работа предимно с астрала, първата задача на посветения в магията - бил той египетски жрец, индийски факир, йога или херметист - винаги е била в посока на укрепването и развиването на волята.

 image

  И тук идва мястото на това да се посочи как може да бъде усилена волята, този толкова важен елемент от човешката душевност.

Силата на волята е призната от философите, писателите и мислителите от всички времена . Всички велики хора са имали силна воля. Ако човек не подкрепи усилията си с воля, нищо няма да постигне. Такъв човек би бил роб на слабостите си и би се чувствал като в ад.
За силната воля би могло да се каже, че не се дава на готово, а се придобива, като всяко друго качество - като учтивостта, смирението, чистотата в мислите, чувствата, постъпките. Всъщност, ние носим в себе си в латентна форма всички качества. Но за тяхното изявяване и развитие се изискват постоянство, труд, време. За развитието на волята не са ни нужни сложни рецепти. Като за начало, достатъчно е да си кажем, че искаме да имаме воля (това може да ни послужи за отправна точка; трябва да сме наясно какво искаме, за да имаме шансове да го постигнем). Бихме могли да се ползваме от самовнушения (те са способни да изменят характера). В лекцията "Живот и радост", Петър Дънов е казал, че на тях са подвластни и ангелите, и боговете, и че никой не би могъл да се освободи от закона на внушението. Писателят Джек Лондон е определял себе си като човек, който се стреми към целите си така, както стрелката на компаса се стреми към северния полюс.
  За развитие на волята би могло да се работи така например : избираш си един час от деня и го посвещаваш на волята, гледаш да е спокойно около теб. Казваш си нещо от типа на : "ще придобия воля, чрез волята ми мога да съкруша всички житейски перипетии и поради това желая да имам непоколебима воля." Вечер, не се унасяш в царството на Морфей, докато не си повториш тази формулка, или подобна на нея. Обмислянето и, повтарянето и, ще наситят съзнанието с нея и то най - сетне ще започне да върви към така желаното от вас качество - воля. Мозъкът ще се напои с нея, така както някои мозъци са напоени с тъга, глупост, злоба ...

  Други способи за уякчаване на волята :
- Решавате да започнете някоя трудна работа, която изисква много усилия - обаче ви смущават трудностите, които знаете, че ще изникнат. Ами мислете си за ползите, за резултатите, за придобивките от успешното извършване на дейността. Тези мисли ще ви окрилят и ще ви помогнат в усилването на волята ви и в постигането на резултатите. Не наблягайте на мислите за трудностите. И колкото повече успявате, толкова повече ще се радвате и толкова повече ще нараства волята ви.
- Вие сте умен човек. Но заради обстоятелствата заемате по - ниска длъжност, несъотвестваща на вашите качества. Трудът ви се заплаща зле. По - глупави от вас хора ви хокат, придават си важност. Чувствате се унижен, но се налага да бачкате съответната работа с цел оцеляване, прехрана...Да речем, че вие се гневите, възмущавате се от положението си - не натрупвайте тези емоции в себе си. Не търпете дълго, за да не се превърнете в един безволев покорен работен инструмент. Използвайте спомените за униженията и гнева ви като гориво - гориво, което да ви даде сили да излезете от положението си и да заемете обществено положение, съответстващо на вашите качества. Борете се. Проявете воля, хъс. Трансформиране на енергиите. Злото - гориво за доброто ( в случая за развитие на волята). Бездейното недоволстване не води до нищо добро - тъкмо обратното. Впрегнете бика на работа.
- Добре е взетите решения да се изпълняват докрай - в случай, че ние наистина желаем усилване на волята ни.
- Ако имате много време, за да свършите нещо дето ви е скучно, дори неприятно (и ако се налага да го сторите), не отлагайте ! По - добре започнете веднага. Постарайте се да устоите на изкушението да отлагате. Отлагането може да нанесе силни удари върху волята ви ! Говоря и от личен опит !
- Кажете си :"сутрин ще ставам в еди колко си часа". И се стремете да ставате не по - късно от този час. Ако не успявайте, не се отказвайте, не се самообвинявайте, упорствайте. Установил съм, че човек свикне ли да става в даден час, след това започва да се буди малко преди да му звънне алармата...Свикнете ли да правите нещо, ще ви бъде по - лесно да го правите, отколкото когато сте се учили. Ако човек реши да спортува редовно, в началото може да му е трудно, а след това - съответните упражнения да се превърнат  в необходимост за тялото.
- Решили сте да учите чужд език - обещайте си всеки ден, да учите по еди колко си думи и се стремете да изпълнявате дадената пред себе си дума.
- Човек може да реши редовно да прави нещо дребно и на пръв поглед безсмислено. Например : да минава в еди кой си час през еди коя си улица, да се навежда и да повдига от земята дадено камъче и после да го връща обратно. И така, ден след ден. Или може да реши да спортува и да си каже, че всеки ден ще извършва еди какви си упражнения. Някои жестове (като вдигането на камъче от земята), може да изглеждат безсмислени, но те са свързани със сила (силата им е в помощта, която ни оказват в процеса на усилване на волята ни).

  Според Дънов: "Няма сила в света, по-силна от човешката воля. Вас са ви казали, че човек при известни условия е слаб. Не, по-голяма сила от човешката воля няма. Аз разбирам разумно употребената воля...Не се страхувайте, нито се съмнявайте в Бога...Тъй щото, нито един от вас не трябва да губи вярата си в Бога. Само така вие ще чувствате сила вътре в себе си, че сте по-горе от всяка мъчнотия. Всяка задача или всеки изпит, колкото и да е мъчен, вие сте в състояние с труд и постоянство да го преодолеете...Тихи и спокойни трябва да бъдете и вие, като същевременно впрегнете ума си на работа. Няма мъчнотия по-силна от моята воля. Може да попитате няма ли изключение. – Няма. Аз ви казах: човешката душа е плод на Божията любов. Туй, което е родено от любовта, е над всичко отгоре. Този човек, който не схваща това, заслужава да бъде роб, а който разбира това, той е свободен. Следователно свободата седи в това, да си кажете, че вашата воля стои по-горе от всички мъчнотии в света. Аз няма да ви освободя от мъчнотиите; природата също тъй няма да ви освободи от мъчнотии, от страдания, защото те са нарочно създадени да усилят вашата воля.

 Според Едгар Кейси: "Наклонностите на човека се управляват от планетата, под чието влияние той е роден, защото съдбата на човека лежи в сферата или обхвата на планетите...Но нека бъде разбрано тук, никое действие на никоя планета или фаза на Слънцето, Луната или някое от тежките тела не надвишава господството на МОЩТА НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ! - мощта, дадена от Създателя на човека в началото, когато той получи жива душа с правото на самостоятелен избор."

 Помнете, че капката пробива камъка не със силата си, а с постоянството си.

 

  Ползвани източници:


1. Уикипедия.
2. "Суперенциклопедия на тайнствените науки - 6", Александер.
3. "За пътя на човешката душа", д-р Светла Балтова.
4. "Свръхсетивното", Дорис Ейджи.
5. Есето "Как се придобива воля", с автор някой си С.Р. (не са посочени имената му). Поместено е в книгата "Вечен календар", изд."Орбел", Благоевград, 1992г.
6
. http://www.icp-bg.com/willpower.php
7. https://triangle.bg/books/1924-02-10-19.1996/1924-03-23-19.html

8. 
http://rechnik.info




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656257
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930