Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2020 19:51 - Езотерично за луната
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 282 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.07.2021 18:46


image
"Към края на XVI век обаче вещиците поминували доста добре от продажбата на вълшебни препарати и магически текстове. Някой си Томас Гейл описва как посетил болниците "Свети Томас" и "Свети Вартоломей" в Лондон и заварил там хора в окаяно телесно и душевно състояние; повечето му се оплакали, че са дошли на този хал благодарение на съмнителни лекарства, купени от разни вещици. Във всички исторически епохи сред хората битувало вярването, че е възможно по един или друг начин де се призоват тъмните сили на Луната и да се използват за облагодетелстване от всякакъв вид - като се започне от любов, омраза или пари и се стигне до насърчаването на най-прозаични всекидневни начинания. Лунното заклинателство ще да е било донесено на Британските острови от римляните, които на свои ред са го заимствали от гърците. В Англия лунните ритуали изисквали жертвоприношението на младо животно, момиченце или девица. Използвала се и всеизвестната вълшебна дума "абракадабра", чийто произход е много стар и е свързан с култовете към египетския бог Тот. Звучната безсмислица притежавала фалически подтекст; в Средновековието служела като заклинание за разпъждане на демони; изписвана по следния начин, се използвала и като амулет:

АБРАКАДАБРА

АБРАКАДАБР

АБРАКАДАБ

АБРАКАДА
КАД
А


Думичката фигурирала и в ритуалите на некромантите, търсачите на заровени съкровища и други от този род."
Из "Черната магия" (226-227), Роло Аманд. ________________________________________________________________

"Луната играе изключително важна роля в областта на Магията. На първо място, защото в своите практики магьосниците се съобразяват с различните и периоди и фази (пълнене, празнене; пълнолуние, новолуние). Второ, защото както самата Луна, така и съществата, които я населяват, често биват призовавани по време на тези практики. Луната е "планетата" както на Бялата, така и на Черната магия. В своето Учение Посветените обръщат специално внимание на тези два аспекта - чист и нечист, благотворен и злотворен. В древногръцката митология тези два аспекта са персонифицирани съответно в образите на богинята Диана* (или Артемида), наричана "целомъдрената Диана", и богинята Хеката, божество на Ада. Луната е небесно тяло с две лица, съответстващи на двата аспекта (висш и нисш) на сефирата Йезод**. Нейното скрито лице, тъмната и страна, има свойството да поема всяко зло, което се върши на Земята, защото мислите и чувствата пътуват. Това скрито лице на Луната, което Науката за Посвещението нарича "черният конус", привлича към себе си човешките мисли и чувства, внушени от Злото. Впоследствие този черен конус изпраща привлеченото зло обратно на Земята под формата на пагубни влияния. Именно от тази област черномагьосниците призовават същества на Мрака, които измъчват и отклоняват хората от Правия Път, и пак оттам черпят за своите магии и заклинания вредни елементи. Що се отнася до другото лице на Луната, което е изложено на влиянието на Слънцето, то е областта на Чистотата, обитавана от Ангелите, които носят чистия живот."

________________________

*Всъщност Диана е древноримска богиня на лова и на Луната - бел. ред.

Из "Книга за Божествената Магия" (83-84), Омраам Микаел Айванов.
.............................................................................................


Бел. на Х.Х.:


** "Сефирата Йезод": "Ceфиpoт, oт cтapoeвpeйcĸи: caфap = „бpoя" или гpъцĸи: cфaйpa = „ĸълбo"; eднo oт ocнoвнитe пoнятия нa Kaбaлaтa, ĸoeтo oбoзнaчaвa дeceттe ĸaчecтвa нa aбcoлютa (Eн-Coф) или cĸpития Бoг. Te ca cтeпeни нa бoжecтвeнoтo битиe, ĸoeтo пpaви видим cĸpития cвят нa aбcoлютa. Бoг ce движи нaд тeзи cтeпeни oт caмo ceбe cи и oтнoвo ce вpъщa в ceбe cи. Tyĸ cтaвa дyмa нe зa пocpeдници, ĸaĸтo пpиeмa нeoплaтoнизмът, a зa paзлични cтeпeни нa мaнифecтaциитe, ĸoитo cлeдвaт eднa cлeд дpyгa и eднa oт дpyгa. Haиcтинa cĸpитият Бoг ce явявa в дeceт paзлични мaнифecтaции, нo в дeйcтвитeлнocт имa бeзбpoй дpyги cтeпeни." (https://rechnik.newage.bg/%D1%81%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82?fbclid=IwAR0hmtZ62xoHHkK08a3Vxh7Evs5L-Z984z2NTHMhVCDk_Md0tTC0ay3vC2w.)
Сефирата (сефиротът) Йезод (Йесот) е деветата поред степен и е със значение: "„основата" на всички действащи и производителни сили на Бога." Силите на сефирот присъстват във всеки един човек.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642227
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031