Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2020 21:03 - Истории с птици
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.10.2020 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Гълъбицата

...


Но и самата гълъбица понякога се превръщала в мъченица, както свидетелства следната хроника от XIV век: през юни 1327 г. се запалила една къща в Париж, разположена близо до Пазара на цветята. Пожарът бил угасен, но къщата се срутила... и една гълъбица била притисната под падналата греда. Мъжкият, който не успял да я освободи, и носел храна и успял да и донесе вода, като потопявал сламка в реката, а после я пъхал в клюна и.
Любопитни хора се трупали пред разрушената къща, идвали дори от близките градове, за да се възхитят на това забележително свидетелство за преданост и интелигентност. След месец обаче канониците на „Нотр-Дам” се обезпокоили: толкова много любов и разум били подозрителни у същества, които, както всеки знае, нямат души. Тук имал пръст Сатаната. И станало онова, което винаги се случвало в онова време на тесногръда вяра: двата гълъба били арестувани и изправени пред религиозен съд, който ги осъдил на изгаряне. Това, че били птици, символизиращи Светия дух, не ги спасил от мъчението. Смятало се, че нямат душа, но затова пък могат да носят отговорност. Те били изгорени пред „Нотр Дам”, пред очите на занемяла от ужас тълпа. Никой не посмял да протестира от страх да не бъде обвинен в съучастие с демоните и изгорен заедно с тях.

image

Щъркелът

Въпреки че Левита го нарича „отвратителен”, евреите наричали щъркела „Хазида” – „благочестивият”, - а всички народи възхвалявали синовната му и съпружеска вярност. Гърците нарекли с неговото име закона, според който децата били задължени да хранят възрастните си родители, тъй като установили, че щъркелите се грижели за родителите си, които не можели вече сами да си осигуряват прехрана. Петроний, един от най – разпътните писатели, му отдава почести, като го нарича circonia pieatatis cultrix. Плиний и Плутарх ни съобщават, че в Тесалия смъртно наказание грозяло всеки, който убиел щъркел. Дори през XVIII век в Холандия онзи, който извършел това престъпление, рискувал да бъде пребит с камъни от тълпата. Преди няколко години в Елзас един алжирец убил националната птица и едва избегнал твърде тежко наказание. В германските страни щъркелите са символ на плодовитостта и носят бебетата, които, както всички знаем, се създават на небето. Във всички страни щъркелът символизира дълговечността, безсмъртието, тържеството на доброто над злото, тъй като се храни със змии. Измежду всички ценности, които представлява, най – голямата е съпружеската любов. Преди време по телевизията ни показаха съвсем конкретно доказателство за това. Дошло време за отлитане на юг; а в едно елзаско село двойка щъркели и хората, които ги приемали всяка година, били изправени пред покъртителна трудност. Женският щъркел, болен или ранен, не можел да издържи дългото пътуване. Той лежал в гнездото, а мъжкият стоял до него неспокоен и нетърпелив и гледал как над главата му минават първите пролетни птици. Кое ще победи: инстинктът или любовта? За миг изглеждало като че ли инстиктът победил. Здравият щъркел хвърлил последен поглед към спътницата си и се примирил, че ще трябва да лети сам; излетял, издигнал се и се присъединил към другите. После кръжил няколко минути в небето. Ала отчаяният зов на спътницата му го накарал да отстъпи; той завил и се спуснал обратно. После легнал до нея под аплодисментите на тълпата. Любовта, алтруизмът, свободният избор са надделели над биологичния стремеж. Ето как може да бъде оборено цялото картезианство!


Откъси от „Универсалните символи” (гл. VI), Жан Приор.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651352
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930