Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2021 20:20 - Корабокрушението на яхтата "Акиста"
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 238 Коментари: 2 Гласове:
1




image


В края на август 1920-та година, яхтата "Акиста" плавала надолу по крайбрежието на американския град Ню Джърси. В нея пътували трима мъже. Единият бил капитанът, а другите двама - наети от него моряци. По време на плаването се появила силна буря, която запратила "Акиста" в скалите и я разбила на парчета. Капитанът доплувал до брега, спасявайки живота си на косъм. Двамата моряци се добрали до брега северно от Атлантик Сити. Въпросните мъже са имали по - голям късмет, отколкото са си мислели...

Собственикът на яхтата се казвал Карл Панцрам - убеден човекомразец и сериен убиец, отговорен за 22 убийства, множество кражби, палежи на църкви, изнасилвания на мъже и момчета, неразкаял се дори и в последните си мигове и заявил, че ако му се отдаде възможност би продължил да поправя хората (за него поправянето на един човек се състояло в убиването му). Всяка седмица, представящият се с фалшиво име престъпник, акостирал на брега на градчето Сити Айлънд, за да си набавя провизии и винаги си тръгвал с новонает член на екипажа. Моряци набирал и по време на престоите си в Ню Йорк. Напивал наетите и след това ги застрелвал в главите с откраднатия 45-калибров Колт. Правел го за удоволствие и за да ги накаже за гадостите, които бил преживял като дете. Не го интересувало, че посяга на хора, които не са виновни за страданията му. В летния ден, за който споменах, мислел да отнеме поредните два живота, но природната стихия осуетила злото му намерение. Спътниците му извадили късмет. 

Всяко събитие е свързано с много други събития преди него и с много събития след него. Става дума за картина, която ние виждаме частично, а не изцяло. Потъването на яхтата е било нещо добро за разминалите се с насилствена смърт, но не толкова добро за хората, на които озверелият и психически травмиран мъж посегнал по - нататък, продължавайки да мърси душата си. Бих могъл да продължа с още разсъждения от този характер, но е излишно. Добре илюстрираща мисълта ми е приказката за белия кон и съдбата. Епитетите "добро" и "зло" представляват субективни оценки на действителността. На нещата може да се гледа от различни гледни точки. И все пак, ако погледнем на историята, без да задълбаваме, напълно уместно е да си припомним поговорката : "Всяко зло за добро", както и да отбележим, че това е едно от най - щастливите корабокрушения в човешката история.









Гласувай:
1



1. bumerang - "Епитетите "добро&...
13.01.2021 14:32
"Епитетите "добро" и "зло" представляват субективни оценки..."

Ако позволите ще помоля да ми отговорите, тъй като често сама съм се питала дали онова, което е зло за Вас (в случая) може да е добро за някой друг. Но питам за злото, не обратното.
цитирай
2. hranislav - Не съм
14.01.2021 13:24
Не съм сигурен, че разбирам въпроса. Различни хора може да дадат различни оценки на едни и същи събития.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642282
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031