Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2021 20:45 - За чудатия д-р Дипел и мистичния замък Франкенщайн
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Замъкът Франкенщайн се намира близо до немския град Дармщат, който е на около половин час път южно от Франкфурт. Попада в границите на провинция Хесен, община Милтал. Замъкът е построен през 13-ти век в планината Лангенберг, на живописен хълм върху който преди това е съществувала, построена през 10-ти век крепост. От замъка се открива невероятна панорама към разположената по-долу равнина на река Рейн. В него е изграден ресторант, в който се провеждат и сватбени тържества.
Първоначално, зданието е бил резиденция на графовете Хесен - Дармщат, след това бива превърнато затвор. В края на 1600-ната година, дворецът е изоставен и постепенно започва да се разрушава. По - късно за известно време е служел за затвор, след което изоставен отново. Днес са се запазили някои стени, една кула и параклис, за който се говори, че е обитаван от духове.

image

Замъкът придобил световната си популярност, защото в него се развива действието в романа на Мери Шели “Франкенщайн“. Този средновековен немски дворец обаче, в случая не е нищо повече от мястото, където популярната писателка Мери Шели, авторка на прословутия едноименен роман, отседнала, за да пренощува. Докато спяла, тя сънувала кошмар със своя главен герой, който в последствие решава да нарече Франкенщайн.


image

Лорд Йохан Конрад Дипел фон Франкенщайн (10 август 1673 — 25 април 1734) - германски лекар, анатом, теолог и алхимик, роден и израснал в замъка Франкенщайн. В една статия, погрешно е обяснено, че според друга история, в двореца е живеел не лекаря Йохан Дипел, а лордът Конрад Дипел фон Франкенщайн, който продал душата си на дявола, за да получи безсмъртие. Това, което чух по телевизията, както и проучването ми в глобалната мрежа, ми показват, че става въпрос за едно и също лице. 
Дипел опитал да създаде елексир на безсмъртието. Произвел масло, известно като маслото на Дипел - то било смес от животински кости, кръв и органи. Варял различни анатомични части и ги слагал в буркани. Разправял на хората, живеещи в района на град Дармщат, че благодарение на този елексир, той ще може да живее до 106 - годишна възраст, докато те ще могат да доживяват до 130 години, ако пият от сместа. Започнал да им го продава. Бизнесът първоначално вървял добре. 
Много хора мислели, че докторът е успял да създаде чудовище, което избягало уплашено от шума на експлозия в лабораторията му.

image

Легендата гласи, че е искал да постигне прехвърляне на душа от едно тяло в друго, както и че чрез система от тръбички се е опитал да съживи мъртвец, вливайки във вените му от червения си елексир. Веднъж се опитал да прехвърли душата на един труп в друг - процес, за който използвал фуния, маркуч и много лубрикант. 
Негов бивш асистент, издал на хората, че докторът краде трупове от гробищата и ги използва в експериментите си. Разгневена тълпа нахлула в замъка, но ученият успял да избяга преди да бъде линчуван. Експериментаторът умира на 60-годишна възраст в градчето Бад Ласфе, провинция Северен Рейн - Вестфалия. По време на опитите си в замъка, Дипел създава синия оцветител берлински лазур, използван и до днес.

image

Местните жители поддържат легендата, че духът на Дипел броди по покрива на замъка Франкенщайн. Посетителите дават вид, че вярват на това и организират купони със страховити костюми. Първа награда се печели от участника с най-отблъскващия костюм. Веселбата е толкова шумна и страшна, че деца до 15 години не се допускат за участие.  


Използвани източници:

1. Travel.tv

2.  http://sr.wikipedia.org/wiki/Јохан_Конрад_Дипел

3. http://profit.bg/news/Razhodka-iz-zamuka-na-Frankenshtajn/nid-98927.html 

4. http://woman.hotnews.bg/n/frankenshtajn--edin-ot-najmistichnite-zamutsi-.19955.html 

5. http://www.obekti.bg/misterii/6859-5-наистина-луди-учени






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641772
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031