Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2021 18:58 - За астрологията и номерологията
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 495 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

2012-08-03

Астрологията е окултна наука, чиито корени се губят в древността. Наименованието и буквално се превежда като "звездознание" - това е знание за връзката между човек и Космос (макрокосмос и микрокосмос).

Възникнала е преди повече от шест хиляди години. Корените и се губят в древността. Намерила разпространение в Китай, Индия, Рим, Гърция, Египет,Персия, Асирия, по - късно в арабските страни и средновековна Европа. През 13-ти век се създали катедри по астрология към университетите в Париж, Падуа,Болоня, Флоренция, Оксфорд. По времето на ренесанса не само светски лица, но и редица висши духовници се занимавали с древното учение.През вековете, с астрология са се занимавали или са вярвали в истинността и личности като : Анаксимандър, Анаксагор, Питагор, Платон, Аристотел, Прокъл, Хипарх, Талес - древногръцки философи , Хипократ - древногръцки лекар, Птолемей, Йохан Кеплер, Йохан Мюлер - баща на немската астрономия,Галилео Галилей, Тихо Брахе - астрономи, Исак Нютон - физик, Лютер,Павел философът ( християнски философ,живяло около 850г.), прочутият математик Кардано, Морен дьо Вилфранш (професор по математика и доктор по медицина)Папа Силвестър ( 992 -1002г.), папите Йоан 20-ти ,Йоан 21-ви, св. Тома Аквински, италианския поет Данте, Нострадамус - пророк, Джордано Бруно - астроном, Папа Лъв 10-ти, Коперник, Спиноза, Йохан Щеофлер ( професор по математика в Тюбинген),Парацелзус(лекар),Гьоте , Плацус де Титис (италиански учен от 17-ти век), Шекспир,Карл Густав - Юнг, Михаил Булгаков, Хорхе Луис Борхес, Алан Лео (британски учен), Франсис Бейкън, архиепископ Ъшер, Сър Джордж Уитчел, Учителя Петър Дънов и др. ... Хипократ : "Човек, който не познава учението на астрологията, заслужава по - скоро името глупец, отколкото лекар."Това изказване показва колко голям е бил авторитетът на астрологията в онази епоха. В днешно време има образовани и културни хора по света и у нас, занимаващи се с тази дисциплина.
През последните десетилетия се издават все повече астрологични книги, все повече хора се занимават професионално или любителски с астрология, броят на направените хороскопи и сайтовете, в които се обсъжда астрология нарастват, все повече хора вярват на хороскопите, доверието в тази наука се покачва - става обект на разговори в не едно и две телевизионни предавания. Провеждат се десетки конгреси, симпозиуми, курсове, създават се фирми за хороскопи, множат се вестниците и списанията посветени на темата астрология.
  До нея още от древността та чак до наши дни се е допитвал не един властник (между които Ашурбанипал, император Диоклециан,Хитлер, Роналд Рейгън и съпругата му Нанси и др.). Най - старият индивидуален (запазен) хороскоп датира от 409г.пр.хр. До 1817г. е имало катедри по астрология в университета във Вюцебург. Въпреки опитите да бъде унищожено това знание, то се е запазило през вековете. Проучване от края на 20-ти век показва, че 50 на сто от французите смятат, че хороскопите дават вярна представа за миналото и бъдещето. Четиредесет и шест на сто от тях са били висшисти с техническо образование. В едномилиардна Индия, астрологията напълно официално е призната за наука.
  Астрологията като прогностична наука няма как да е безгрешна, защото бъдещето не е твърдо фиксирано, има неща подлежащи на промяна. "Звездите предполагат, човек разполага" - Кубрат Томов, езотерик и изобретател. Човек се ражда на дата и час, които предопределят определени астрологични влияния. Тези влияния отговарят на натрупаната му към момента на раждане карма - съответстват и. Тоест, от човека зависи под какви влияния ще попадне в следващия си живот. Но най - силна е свободната човешка воля - човек притежава потенциала да се издигне над отрицателните влияния на планетите и да действа в синхрон с положителните.
  Аз имам добри впечатления от астрологията и номерологията и смятам и не без основание мога да кажа, че тези науки дават вярна информация, особено първата.Можете лично да се уверите в истинността на тези науки, като си изготвите хороскопи или оставите тази работа на съответните хора.Правил съм си номерологични хороскопи, ползвайки три различни номерологични книги - получават се много верни неща. Номерологията е по - лесна.
  От астрохороскопите, които се представят по телевизии и вестници, не може да се добие реална представа за качеството на тази езотерична наука, която учените определят като  псевдонаука, а Църквата за дяволска работа. И аз като малък смятах, че "хороскопите скопяват душите на хората", както се изрази един свещеник по една кабеларка, но не е така. Поне не е така ако става дума за индивидуален, подробен хороскоп. Не говоря за вестникарските и телевизионни мини прогнози - шансът да се получи вярна информация от тях е нищожен, именно защото са много общи и нищожни по обем.Това което представят по медиите във връзка с астрологията и номерологията е или твърде повърхностно, или пък се искат нужните знания, за да разбереш какво ти обясняват съответните астролози и номеролози и можеш да си помислиш, че ти разправят врели некипели. Подробен и достоверен астрологичен хороскоп се прави с използването не само на точна дата на раждане, но и на точен час. Взема се предвид и рожденото селище.
  Ще споделя чат с един противник на астрологията, в който чат съм намекнал за личните ми впечатления. Номерологичните хороскопи са по - лесни:
В.И. : И откога астрологията е научна истина? Винаги е била тотално невежество. Както и сега.
Аз : Абе да ти кажа аз сам съм си правил номерологичен хороскоп, две жени (отделно една от друга) са ми правили астрологични хороскопи. Едната от тях ми е правила и астрологичен, и номерологичен - и да ти кажа, доста доста неща са ВЕРНИ !!! И като цяло информациите в правените за мен хороскопи съвпадат, въпреки че са изчислявани от трима души по отделно ( мен и двете жени). Съвпадат и с това, което аз имам като дългогодишни наблюдения над самия себе си.
В.И. : Да, Сатана знае много за теб. Даже може би всичко.
Аз : Абе човек.При номерологията и при астрологията особено се работи с изчисления. При номерологията се работи с трите имена и точните дати на раждане. При астрологията : с точна дата и час ( втората наука е много по - сложна и не съм толкова навътре). И аз съм си изчислявал, и хора са ми изчислявали. Не става дума някакъв дух да ти шепне нещо на ушото. Просто получават се някакви там числови или други стойности, после отваряш книгата и гледаш : това, това, това и така.
В.И.: Е, при шарлатанологията може и да е така. Извинявай, темата ми е неприятна, спирам до тук.
Аз : Щом познава, може да е всичко друго, но не и шарлатанология."
Месеци след този чат, трета жена занимаваща се с астрология ми направи верни изчисления (грешки не забелязах).

  Видове астрология :
1. Рождена.
2. Прогресивна.
3. Медицинска.
4. Астрология на партньорството ( не само интимното, но и това с други хора : роднини, колеги ...) - другото и име е синастрия. Тази която се занимава само с деловите отношения се нарича композитна.
5. Часова ( хорарна).
6. Минерална.
7. Елективна.
8. Политическа светска ( мундиална).
9. Метеорологична.
10.Езотерична.

  Може би номерологията и още повече астрологията, са области, които не бива да бъдат заклеймявани с лека ръка, особено с оглед на по - горе написаното и особено от хора, които не разбират достатъчно от тях и нямат лични впечатления основаващи се на добре направени хороскопи. Номерологията остана на заден план, но желанието ми беше да пиша главно за астрологията, защото критиките са насочени най - вече към нея : номерологията я споменах, защото тя също е определяна като псевдонаука и при все, че не може да даде толкова  информация, колкото астрологията, от нея човек може да научи не едно и две неща за себе си.

  Моето лично предположение е, че тези науки, до края на 21-ви век (ако все още има човешка цивилизация), ще бъдат общопризнати дисциплини на познанието, които дори ще се изучават в много университети по света.

 

  Източници:

1. "Суперенциклопедия на тайнствените науки", том I, Александер.
2. 
http://astro-dar.com/Астрология/Видове-астрология/.
3."Как да си изготвим сами хороскоп", Апостол Апостолов.
4. "Астрология", Сефариал.




Гласувай:
2



1. eva666 - :-))))))))))
18.01.2021 21:44


...пак, не го..нацели...

Нумерология — Википедия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 650051
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930