Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2021 18:33 - За ефекта на разваления телефон
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
image

  
Развален телефон е стара и забавна детска игра, която в продължение на поколения децата от цял свят са играли. Предполагам, че в днешното компютъризирано време, това забавление е загубило доста от популярността си. Играта се играе като децата се нареждат едно до друго в редица или в кръг и с шепнене на ухо си казват, без да повтарят, по ред някаква дума или изречение. Всяко следващо дете предава нататък това, което е разбрало, докато не се стигне до последното от децата, което изговаря на висок глас какво е чуло. Случва се разбраното от последното дете да няма нищо общо с казаното от първото. След това първото дете отива последно и предаването на нова дума започва от онова, което до преди малко е било второ и с подобно редуване играта продължава.

  Понятието "развален телефон" се използва и за обозначаване на фалшифициране на новини, чрез неформално многократно пре-предаване на дадена информация. Ефектът на разваления телефон е налице не само в тази игра.

  В една фирма в България, по време на обучение за работа в екип служителките били подложени на следната игра. Излезли всички навън с изключение на една. На нея и прочели някакъв разказ. Задачата и била преразкаже историята на втората, която щяла влезе в залата след нея. Втората на третата и така до последната. Накрая ги събрали и прочели на всички оригинала, за да се направи сравнение доколко е верен крайният преразказ с източника. С всеки един преразказ достоверността на информацията се топяла, изкривявала се все повече...Последният преразказ бил абсолютно неверен...

  Случвало ми се е да разкажа нещо на някого и на следващия ден да речем, да чуя как въпросният човек преразказва историят на друг, допускайки съществена грешка в преразказа си. Или пък да ме пита нещо от сорта "ти си му казал на онзи еди какво си, нали", като във въпроса му се е съдържало грешно твърдение. Имах случка, при която в разказа за някакво събитие стана дума за цвета на някаква кола, която била спряла еди къде си. За въпросния цвят, от трето лице - чухме и аз, и една моя колежка. На следващия ден колежката преразказва съответната случка на наш колега, неволно "сменяйки" цвета на автомобила...Има една приказка: "Ти ще ме качиш на бесилото!" Някой може да неволно да ви припише чуждо действие, макар и да е чул как точно са стояли работите.

  Донякъде забавно може да бъде, но по-скоро дразнещо е, когато някой е казал нещо, но не помни казаното от самия него и като му се припомни, започва да отрича...

  Преди години се предоверявах на паметта ми, но когато ми се случи няколко пъти да разбера, че определени неща на практика не са се случили съвсем по начина, по който съм си спомнял, че са се случили: станах по - скептичен по отношение на спомените ми. Особено по отношение на тези от по - далечното минало...Човек, колкото и да е добросъвестен, не е изключено да разкаже нещо, не точно така, както е било в действителност. Поради това е за предпочитане осъдителните присъди да не се основават само на свидетелски показания, още повече, че има и свидетели, които лъжат.

  Според психоаналитика Пиер Дако, неточността на свидетелското показание се дължи на множество фактори: отдалеченост на фактите във времето, сила на паметта, способност за съсредоточаване, несъзнавани предположения, потребност да изглеждаме сигурни в себе си (полицаят или съдията могат да бъдат несъзнавано възприемани като образ на "родителя" или "бащата", пред когото трябва да се покажем в добра светлина), проектиране на собствената личност върху човека, за когото даваме показания (да съдим за другия по себе си), евентуална връзка с този човек, интелект, несъзнавани емоции и т.н. Едно трагично събитие може да притъпи вниманието и оттам да се отрази на паметта, от която зависи точността на свидетелското показание.

  Едва ли има човек, който никога да не се е проявявал като развален телефон. Слуховете не са един от най - достоверните източници на информация...За щастие, предразположеността ни към това в една или друга да препредаваме изкривено приетата информация, може да бъде намалявана.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642342
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031