Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2021 08:41 - Хората - риби
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1307 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


  Аборигените, коренните обитатели на Австралия са вярвали, че на планетата ни са съществували амфибии (хора - риби). Това личи от техните митове.

 

  "Едно време живеели хора, които наподобявали различни видове риби, но винаги бродели и ловували по суша като другите хора. Веднъж се разположили край река Баруън, под едно сенчесто дърво, което растяло на билото на стръмния бряг, в подножието на който имало голям и дълбок вир. Ненадейно ги връхлетяла страшна гръмотевична буря и почти угасила огъня им.

  След дъжда задухал силен, пронизващ вятър и всички премръзнали.

 Един старец, Тугай, тоест Костура, казал на децата си да се опитат да разпалят отново огъня. Тъй като не успели, помолил Биернуга, Костеливата риба, също да опита.После замолил Кумбал, Платиката, и неколцина други, но никой от тях не сполучил, тъй като дървата били много мокри поради неотдавнашния проливен дъжд.

  Между тях имало някой си Нгуламанбу, малка рибка, една педя, който рекъл на Тугай Костура : "Помоли баща ми Гуду, Треската, да ни запали огъня. Той е отракан човек и вярвам, че ще може да го запали."

  Тугай помолил Треската;  тогава Гуду сложил няколко парчета дървесна кора на огъня, който бил почти угаснал, и взел да раздухва силно малкото останали живи въгленчета. Огънят като че ли почнал отново да се разпалва.

  Тутакси всички се струпали до Гуду откъм наветрената страна, с гръб към студения вятър и ръце към огъня, с надежда скоро да се стоплят.

  Като видял това, Гуду помолил съплеменниците си да се поотдръпнат, за да му сторят място. Всички се обърнали към подветрената страна, с което дали възможност на вятъра да раздухва свободно тлеещите въглени; така и кората и дърветата постепенно се разпалили. Гуду наслагал много гориво, понеже желаел да накладе хубав огън, който да стопли всички.

  Откъм подветрената страна, между огъня и билото на стръмния бряг, имало много тясно пространство, колкото да застанат бивакуващите. В тоя миг един внезапен силен порив на вятъра раздухал огъня, лумнали големи пламъци и всички, включително и самия Гуду, трябвало да отстъпят назад, за да не се изгорят. Ала до един се търкулнали стремглаво надолу по стръмнината и цамбурнали във водата.

  Бурята се усилила, помела и огъня по стръмнината, та право в реката. Хората, които плували насам-натам, се насъбрали около огъня, който продължил да гори под водата, и така си останали до ден-днешен. Затова в мрачен, мразовит ден под водата е винаги по - топло, отколкото в студения въздух на повърхността".

   "Митове и легенди на аборигените", Ролън Робинсън. (Из "Тихоокеански новели", стр. 11-12 - съставил Ирма Волевич, книгоиздателство "Георги Бакалов", Варна, 1976г.).

  В митологиите на славянските народи са присъствали русалки - водни женски духове, сестри на самодивите. Според една окултна теория, в древни времена на планетата ни са съществували рибовидни хора, които са живеели и във водата. Според маите на земята е имало хора великани, които били залети от голям потоп. Този потоп сложил край на първата земна цивилизация след като тя съществувала в период от 4008г. Почти всички от великаните се превърнали в риби. Според ацтеките преди много хилядолетия на езерото Титикака се приземили космически кораби от звездата Сириус B - от тях излезли рибовидни хора  - те се потопили във водата, доплували до брега и им предали същите знания, каквито споделили с африканския народ догони (астрономия, математика, земеделие, космология...). Подобни митове са имали акадите и шумерите. Според една теория: русалките, кентаврите и други подобни митологични същества са съществували в действителност и са представлявали генетични експерименти на извънземна цивилизация. На произхода на хомо сапиенсите бива приписван характер на биологични кръстоски между извънземни от една страна и три вида маймуни (част от предците на трите раси) от друга.

 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642104
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031