Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2021 19:12 - Всичко се връща
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1175 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 31.01.2021 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                 
image


                                     За кармата - размисли и случки
                                                        (2009-04-25 )

   Сигурно на всеки от нас се е случвало, ако не да стане  свидетел на нещо  подобно, то поне да чуе  от някой друг. Визирам следното - някой  се присмивал на еди кого си за нещо и  след това  му се върнало  или пък недъгът се проявил при децата му.

   Когато  бях в десети клас една  учителка ни разказа  как навремето нейна  колежка се присмивала на друга тяхна  колежка за  кривите и крака и...След  време какво мислите, че станало? На присмехулничката се родило момиченце, което в последствие  също било с криви  крака. И за други подобни случаи съм  чувал.

   Спомням си като  малък как ме учeха да не се присмивам,  защото всичко се  връща. В Галатяни, гл. 6, стих 7 пише : "Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне." Явно това не са празни приказки, а  думи пропити  с мъдрост и изразяващи  човешкия опит. " Каквото  посееш, това ще  пожънеш" - това е  и  законът на  кармата, нищо не остава незабелязано и рано или късно човек получава  заслуженото за постъпките  си, ако не той  то тогава пострадват  най - любимите  му хора и тогава повече боли ... Може би по този начин сгрешилият по - лесно ще осъзнае грешката си. Но е по - добре да не  се стига до там. Чувал съм и за случаи, в които  хора се заричат,  казвайки " аз никога ..." и в последствие  се оказва, че  се е случило точно това, което  те никога не биха направили според тях. Например една наша семейна позната се е заричала, че няма да се  омъжи за човек в униформа, в  последствие  се омъжва за милиционер, майка ми се е заричала че никога не  би работила това, което  работи в момента, имахме един учител при който се е получило  абсолютно същото. Чудил съм се на какво се  дължат  случаи  като тези. Може би Животът иска да ни научи, да не сме прекалено самонадеяни, а  може и  да ни изпробва, за да провери дали  ще устоим  на  думата си и ако не успеем, то тогава да се научим да не се заричаме, ако нямаме  сили да  изпълним казаното (т.е. ще бъдем научени да  не хабим   енергия в празни приказки). Преди време една съученичка се  заричаше, че никога няма да работи като учителка. Аз и припомних поговорката "никога не казвай никога", на което тя реагира остро и каза, че щом твърдо е решила - значи няма да стане учителка. Живи и здрави, някой ден може и да узная дали е удържала на думата си.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                              
                                             
Всичко се връща (1)
                                                 (
2010-05-04)

   Няколко примера за това, че всичко се  връща. Тези случаи са примери за проявлението на  закона  за кармата, космическия  закон  за причината и следствието.    Израелският цар Ирод, който преди около 2000 години е наредил  избиването на 14 000 еврейски младенци, с цел да ликвидира новородения Исус Христос, след това се е разболял от болест, от която му окапват месата ...    Същата съдба споходила ръководителя на клането в Батак - Ахмед ага Барутанлията. Разболял се от проказа през 1881г. и бил изоставен от близките си. Не знам дали Ирод се е разкаял приживе, но за Ахмед има сведения че през 1885г. е поискал прошка от един от ръководителите на въстанието в Батак, заради това че на доброто което му сторил друг от първенците на селото, той отвърнал с лошо на същия първенец и на цялото село. Получил исканата прошка преди  да умре.   Пример от предаването "Отечествен  фронт", за който се сещам : Някои от вас  може би са гледали предаванията на М. Карбовски с  участието на покойния вече циганин  бияч  Марин Розата. Та  в един от броевете на предаването, този  циганин разправяше, че  без  видима  причина ръцете го  болят  на същите места на които   той е  чупил  ръцете на други  хора.   Може би проявленията на закона за кармата не винаги са толкова видими и бързи, но  аз лично вярвам че законът действа : било то по - рано или  по - късно...Вярвам че действам  неумолимо, както по отношение на наказанията, примери за които дадох по - горе, така и по отношение на наградите. Пример за това  е  историята на  потребител, който е бил  компенсиран както заради материалните му загуби, така и заради това че се е въздържал от отмъщение и е простил на съгрешилия спрямо него:...  

  /31.01.2021 г.: След многоточието следваше линк за публикация в сайт, който за голямо съжаление не е достъпен от години. Неин автор беше някой си Йордан. Ако случайно прочете настоящия материал да се чувства поздравен! Доколкото помня историята му най - общо се състоеше горе-долу в следното. Йордан имал павильон, развивал дребен бизнес. Някой му подпалил павильона. Героят на историята се досетил кой е злосторникът, но се въздържал от мъст, че и дори му простил. После по някакъв начин (не съм на 100% сигурен какъв, но това няма значение), неочаквано се сдобил с пари, които компенсирали изцяло загубите му от палежа./

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                
Всичко се връща (2)
                                       
              (2012-07-04)

"В едно българско село, детето на чорбаджията, десетгодишно момче, се качило на едно дърво, дето имало лястовичка с пет малки лястовичета. То свалило малките от гнездото и отрязало езичетата им. След това пак ги турило в гнездото. Майката, не само че не обърнала внимание на постъпката на детето си, но се засмяла, без да го накаже и смъмри. Какво се случило с това дете? Като пораснало, станало голям момък и се оженил. Родили му се пет деца, едно след друго, но всички били неми. Защо трябва човек да прави зло, да малтретира малките и безпомощни същества? Понякога човек върши зло от незнание, а понякога съзнателно. Будни трябва да бъдете всички, да давате отчет даже за мислите си, да напътвате и поучавате невежите и по-малките от вас."

Сила и Живот, том III, Неделни Беседи Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно)   ISBN 954- 739- 734-6 (т. III)


Разказ на Красимира Стоянова, племенница на Баба Ванга:

Спомням си такъв случай. Преди години при Ванга идваше един човек от санданските села, на когото бяха починали 12 деца, 13-ото живя само 12 години, но и то почина. Лекарите смятаха, че жената още в утробата си заразява децата с туберкулоза и затова не живеят дълго. Ванга имаше друго обяснение. Когато човекът бил младеж, майка му на стари години неочаквано забременяла и скоро трябвало да роди. Започнало да й личи, че е бременна, и младежът много се срамувал от нея, защото вече бил голям и смятал тази бременност за много нередна. Един ден толкова се ядосал, че пребил майка си от бой. След време тя и детето в нея починали. Човекът беше забравил за тези неща и беше дошъл да попита защо е толкова нещастен и защо природата го лишава от потомство, но Ванга му припомни тази случка и му я разказа с най-големи подробности, като да е била свидетел, и после заключи: Трябва да знаеш, че ти си причината за това нещастие, а не жена ти. И пак повтори за кой ли път: Трябва да бъдете добри, за да не страдате после.

Из книгата "Ванга" (1989 г.), Красимира Стоянова.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


31.01. 2021 г.: Според мен няма да остане в света нито един невярващ в истинността на твърдението, че в крайна сметка получаваме, каквото трябва да получим. Че по един или друг начин, рано или късно биваме компенсирани за всичко, за което трябва да бъдем компенсирани. Всеки, който не вярва или пък вярва, но не се съобразява с вярваното в скоро време или след повече време (когато му дойде времето) ще се убеди, че тази Вселена не е царство на хаоса и на случайностите, че в нея царуват закон и ред от висш порядък и че няма в крайна сметка кривина, която да не бъде изправена и добрина, която да не бъде наградена подобаващо. И в колкото по - скоро време това се осъзнае от колкото се може повече хора, и колкото повече това осъзнаване е въплътено в животите им, толкова по - добре за всички ни.

 Хората са като скачени съдове, особено най - близките, особено ако са сродни по начин на мислене и действане. Следователно, доброто или злото, което привличаме за себе си, може да се отрази добре или зле на онези, които най - много обичаме.

 Книга "Изход", гл. 20:

5. Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,

6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Сродни публикации:

1. "
Понякога Бог наказва по - сурово": https://hranislav.blog.bg/drugi/2019/08/18/poniakoga-bog-nakazva-po-surovo.1670844 .

2.
"За кармата и присмеха": https://hranislav.blog.bg/drugi/2020/05/08/za-karmata-i-prismeha.1709776 .



Гласувай:
6



1. petgrig - Да!
31.01.2021 20:14
Точно така е.
цитирай
2. eva666 - :-))
31.01.2021 21:03
Не не е така
Вселената е безстрастна...
цитирай
3. hranislav - Не твърдя
31.01.2021 21:30
Не твърдя, че Вселената е пристрастна и не подкрепям това виждане. Но библейският текст съдържа в себе си идеята, че в живота има равновесие. Затова е цитиран, а не защото смятам, че Вселенския Разум е ревнив. Религиите са създадени за хора и от хора, те в една или друга степен отразяват човешките мислене и усещания, съобразени са с човешкото съзнание.
цитирай
4. fun1001 - не не си..коректен..но..
01.02.2021 13:50
и ще помоля, сложи си едно..нормално Име)
аз съм винаги,Юлия

"Понякога Бог наказва по - сурово": https://hranislav.blog/drugi/2019/08/18/poniakoga-bog-nakazva-po-surovo.1670844
цитирай
5. hranislav - Относно "Бог наказва по - сурово..."
01.02.2021 21:44
Лично аз разбирам: "понякога действието на вселенските закони води до по-тежки последствия за извършилите..." еди какво си зло. И също, че висшите сили заети с нашата еволюция понякога осигуряват на хората по - неприятни преживявания от тези, които би им дал някой решил да им мъсти. Силите, които имат отношение към това да си получим наградите и наказанията (или по - точно казано неприятните неща, които следват определени наши модели на мислене и поведение).
цитирай
6. fun1001 - ...имаш..вътрешно противоречие, усеща се..
02.02.2021 09:32
аз съм Специалист по манипулации ,лъжи, измами, и др -изми..
съшо така, и по : лъжеученив, разни светии,и пророци
също към ню ейдж Опасната 'модерна' вълна, и др секти..
затова, репликирам.Важно Е!

благодаря за трибуната..

цитирай
7. hranislav - За мен
02.02.2021 18:35
За мен е съществено основното: това е идеята, че има висша справедливост. Ако допуснем, че евреите всъщност не са се кланяли на Твореца на Вселената, а на някое по - нисше божество и че божествата също еволюират, то тогава не е толкова трудно да се допусне, че онзи на който са се покланяли действително е държал да нямат други богове (бил е ревнив). Аз благодаря за участието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642125
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031