Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2021 16:38 - Вивекананда за помагането
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
image
  Откъси от  книгата "Карма йога" на Свами Вивекананда (гл.
 "Ние помагаме на себе си, а не на света"): 

  Веднъж прочетох една проповед, в която се казваше, “Целият този красив свят е много добър, защото ни дава време и възможност да помагаме на другите.” 
Огънят по своята природа не е нито добър, нито лош. Животът е добър или лош според състоянието на ума, от което ние гледаме на него - сам по себе си той не е нито едно от двете... И все пак ние трябва да вършим добро;желанието да правим добро е най-висшата движеща сила която притежаваме, ако през цялото време знаем, че за нас е привилегия да помагаме на другите. Недейте да заставате на някакъв висок пиедестал, да вземате пет цента в ръка и да казвате: “Ето, бедни ми човече,” а бъдете благодарни, че бедният човек е там, така че като му дарявате нещо, вие да имате възможност да помогнете на самите себе си. Не този който получава е благословен, а онзи който дава. Бъдете благодарни, че на вас ви е позволено да упражнявате своята сила на великодушие и милосърдие в този свят и така да станете чисти и съвършени. Ние си мислим, че сме помогнали на някой човек, затова очакваме той да ни благодари и понеже не го прави, се чувстваме нещастни. Защо трябва да очакваме нещо в замяна на това, което правим? Бъдете благодарни на човека, на когото помагате, мислете за него като за Бог. Не е ли изключителна привилегия да ни бъде позволено да боготворим Господ като помагаме на своите събратя? Ако бяхме наистина непривързани, щяхме да избегнем цялата тази болка и напразни очаквания и бихме могли бодро да вършим добра работа за света. Работата извършена без привързаност никога не носи нещастие или мъка. Като помагаме на света, ние в действителност помагаме на себе си." 

  Според Вивекананда ние не можем да направим света по - добър. От нещата, които е обяснявал в "Карма йога" ми се струва, че под "свят" има предвид планетата Земя (а не човешките общности населяващи я) - но на практика, ние можем да подобрим състоянието на Земята (тоест състоянието на природата). Може да е визирал това, че в живота действат космически закони (тоест, че има висша разумност, която обуславя баланс) и именно с оглед на това всичко е перфектно, дори в нашите представи да не е такова. Сповед него, светът е морален физкултурен салон за душите ни и именно заради това трябва да сме благодарни на Бог, когато ни се открие възможност да помогнем някому. Виждал е в помагането на другите форма на богослужение.

 
  Евангелие на Матей, гл. 6 :

1 Внимавайте да не вършите делата на правдата си пред човеците, за да ви виждат; инак нямате награда при Отца си, Който е на небесата.

2 И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да бъдат похвалявани от човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.

3 А когато ти правиш милостиня, нека левицата ти не узнае какво прави десницата ти;

4 за да става твоята милостиня в тайно; и твоят Отец, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]."

 

   Благодаренето на Всевишния, че ни се е отдала възможността да помогнем е метод, чрез който да се постигне по - малка привързаност. То е средство за това, душевната хармония на човека по - малко да зависи от благодарността или неблагодарността на тези, на които е помогнато.           

   Благодаренето на Създателя не само за всичко добро, което сме направили, но и за всичко добро, което сме получили и постигнали е като щит срещу самовъзвеличаването. То е свързано и със себевъзприемането като инструмент на Божественото и да си благодарен, че си станал проводник на нещо добро.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 654284
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930