Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03 21:17 - За Аз-образа и Библейския образ
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 71 Коментари: 0 Гласове:
2
image

   Написана на : 2013-08-13


  Преди  време, едно момиче стремящо се да живее по християнски, ми изпрати горната картинка, като каза, че текстовете вляво се поддържат от психологията и че са свързани с егоизъм, а тя предпочита десния - библейския вариант.

  Ще коментирам написаното в двете колонки, посочвайки мои тълкувания на съответните фрази.

  "Обичай себе си" - съгласен съм. Любовта към себе си е нужна, за да може човек да обича и другите хора, защото ако не обича и уважава самия себе си, няма как да обича и уважава другите другите (при такова положение може да ги мрази, да им завижда, да подозира, че иска да му навредят).

  "Обичай Бога и другите" - ако не обичаш другите, все едно не обичаш Бог, любовта към другите трябва да е най - вече към вечното в тях, към душите им, към божественото в душите им.

  "Изграждай своята самооценка" - трябва да имаш добра самооценка, за да можеш да се развиваш добре в един или друг план (а отделните области от живота са взаимосвързани; например духовното израстване има отношение към професионалното развитие и обратното).

  "Изграждай другите" -  помагай на другите, но ако видиш, че не желаят помощта ти не ги насилвай да я приемат; ако човек много настойчиво се бута да спасява другите, може би несъзнателно проектира върху тях собствената си нужда да бъде спасен; за да си спасител трябва да можеш да плуваш...Изграждането на всеки един човек, си е най - вече негова работа, плод на неговите усилия. Ти би могъл само да му помогнеш, а заради това добре е самият ти да си с добра самооценка и да имаш съответните качества (които пък са резултат от самоизграждането).

  "Ти си добър" - всички сме еднакво добри в същността си, на повърхността проявите ни са различни, еднакво добри сме в ядрото си, по природа сме еднакво чисти и добри. Макар че външно не винаги се проявяваме като добри хора.

  "Няма нито един праведен" - зависи какви са критериите за праведност, но иначе да - всеки греши.

  "Вярвай в себе си" - добре е човек да има вяра в собствените си сили и особено да се уповава на безсмъртното божествено, което носи в душата си. Няма лошо да вярваш в себе си, вярвай.Вярвай, че носиш любов, доброта, сила и се опитвай да ги изявяваш за доброто на света (не само за твоето лично добро).

  "Сърцето е измамливо" - да, желанията могат да ни оплетат в илюзии, но пък е нормално като човешки същества да имаме едни или други желания (важното е да сме техни господари, не те на нас и да подбираме внимателно на кои да отдаваме предпочитанията си).

  "Поставяй себе си на първо място" - зависи какъв смисъл е вложен в тази фраза. Не смятам, че да си голям егоист е добре (макар че егоизмът е нормален и полезен в определена доза). Ако става дума за някаква работа, в която си най - добър - постави се начело, особено от теб зависи кой да е начело и кой не в съответната дейност, ако е ясно че си най - добър най - добре за всички ще е да се поставиш на първо място (това биха могли и другите да го направя, ако са достатъчно почтени). Понякога може да е добре да поставиш себе си на първо място, а друг път - друг човек. Добре е да се действа, според ситуацията.

  "Поставяй другите на първо място" - не виждам как това се връзва със заповедта да ги обичам толкова, колкото и себе си. Ако винаги поставяш другите на първо място неволно може да похраниш техния егоцентризъм, да подхраниш използвачеството им - не мисля, че е добра идея винаги да ги слагам на първо мястоъде поставяно божественото в тях, него да ценим, а не да се без оглед на конкретната ситуация; на първо място трябва да поставяме божественото в тях, а не да се прекланяме пред преходните им неща, защото божественото е реалното, другото идва и си отива...

  "Мисли гордо за себе си" - мисли трезво за себе си бих казал, не се възгордявай, нито се омаловажавай, стреми се доколкото ти е възможно да се приемаш обективно ( което не пречи да се обичаш, да си прощаваш; прошката не означава отказ от усилия за положителни промени).

  "Бъди смирен" - съгласен съм с този призив (смирение не означава овчедушие и слабост, а спокойно осъзнаване на собствената слабост, уповаване в божественото, спокойно приемане на случващите са около теб неприятни неща - върху смирението ще се спра по - подробно в отделна публикация). Ако се мъчиш директно да постигнеш смирението, без да имаш други качества, ще се проваляш, та не е лошо, човек да работи и по други неща в себе си, ако желае да стане по - смирен.

  "Ти имаш голяма стойност" - всички души имат голяма и еднаква стойност. 

  "Ние сме грешници" - да, но Бог който в нас не е. Свързването с него е спасението от болката, която греховете ни влечат след себе си.

   "Прави каквото искаш да правиш" - не знам да има психологически съвет, изразяващ се в "прави всичко, каквото ти се поиска", какъвто е смисълът на това изречение от картинката. Ако си убеден, че да постъпваш еди как си е добре, ако нямаш сили да се сдържаш да постъпваш еди как си или ако сдържането ти вреди: ако са налице тези фактори, прави каквото искаш, но да знаеш,че всичко се плаща, няма безплатен обяд. Пък и нали Бог ни е дал свободна воля - свободни сме да постъпим, както намерим за добре, но всяко нещо си има определени последствия и трябва да съзнаваме, че ще ожънем посятото.
Детето понякога трябва да се опари, за да се убеди лично, че родителите са прави, но добре е да взимаш поука от грешките на другите- мъдрите правят така.

  "Ходи в Духа" - стреми се към духовно израстване, овладей и трансформирай по - низшето в теб и служи на Божественото.

  "Отречи себе си" - това го тълкувам като: "опитвай се да не подхранваш егоизма си, откажи се от тарикатлъците, омразата, подливането на вода, давай път на Бог, който е в теб, смири по - низшето в теб и служи на Бог, който е не само извън теб, но и в теб. Постави доверието си в Бога - уповавай се в Бог и в неговата премъдрост.

  "Намери себе си" - няма лошо, познанието помага за промяната, нормално е човек да намери себе си - тоест според мен да се опознае ; истинското Себе си е Бог, който е във всеки от нас, другото са обвивки...

  "Имай увереност в себе си" - хубаво, още по - добре ако тази увереност произтича от божественото в теб.

   "Постави доверието си в Бога" - уповавай се в Бог и в неговата мъдрост. Помни, че той е не само около теб, но и в теб и ти си неразделна част от Него. Имаш силата да преодолееш спохождащите те трудности. Вярвай в разумността на ставащото - на всеки се дава толкова тежък кръст, колкото е способен да носи.Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 198575
Постинги: 351
Коментари: 391
Гласове: 743
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31