Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2021 22:52 - Може ли часовник и компютър сами да се създадат?
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1265 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.07.2021 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може ли един часовник сам да се създаде? Да възникне ей така от нищото, без зад неговото създаване да стои разумна сила? Да се появи без някакъв замисъл?

Може ли един компютър да се създаде сам с все софтуера си?
И ако не може, защо тогава да вярваме, че тази сложна и величествена Вселена, която представлява само малка част от всичко съществуващо в материален или духовен план е възникнала и организирала се сама?

За мен отговорите на тези риторични въпроси са отрицателни.

Следват цитати от две книги, които съм посочил накрая.

image
""Спомням си, че прочетох тази мисъл: "Шансовете животът да е възникнал случайно са толкова, колкото са вероятностите един речник да се появи идеално подреден и отпечатан вследствие на избухването на една печатница..."
  Ако искаме да разгледаме обкръжаващите ни неща, трябва най - напред да потърсим равновесието. Равновесие, при което не приемаме за чиста монета всяка духовна, религиозна или езотерична традиция, но също и равновесие, когато отхвърляме априори някой аргумент, тъй като ни изглежда ирационален или необясним.
  Става все по - необходимо да се хвърли онзи магически, но още позабравен мост между материалистичната мисъл и духа на допустимото. Само тогава ще се разкрие тайната и човешкият поглед ще обхване и двата свята.
  За да разберем онова, което следва, за момент трябва да оставим настрана предубежденията си и научните условности.
  Опитайте се да приемете идеята, че във Вселената всяка отделна частица създадена материя се ръководи в своята съдба и предназначение от един интелект. На свой ред, отделният интелект се ръководи от по-голям, той пък от друг по - голям и т.н.... Това е една огромна пирамида от китайски кутийки, на върха на която безкрайно далечен и все пак присъстващ навсякъде, стои Бог.
  Ще дадем един пример. Тялото ни функционира, защото една съвкупност от органи е в постоянно движение. Без да си припомняме и каквото и да вършим, дробовете ни дишат, сърцето ни бие, черният дроб преработва сложни вещества. На всеки орган отговаря един интелект, който знае задачата си в дадения момент, на даденото място.
  В случай на разминаване от какъвто и да е род, всички интелекти си сътрудничат помежду си, за отстранят повредата, като посредством нервите до мозъка достига сигнал за болка и тръгват антитела, ендорфини, лимфоцити и всякакви други средства за бързо вътрешно реагиране.
  В пълен синхрон и върховно познание интелектите на отделните елементи успяват сами да отстранят поражението, естествено в определени граници. Тези интелекти не се контролират от човека, те действат независимо от волята му.
  Същото разгръщане на възстановителните сили срещаме и в други области на природата. Проявява се в телата на животните, в растенията, след откъсване на едно от цветчетата или при скалата, чиято рана "зараства" след ударите с кирка. За всеки създаден вид съществуват "архетипни" Деви*, които, запазвайки "оригиналния" модел, се намесват, за да възстановят, поправят всички настъпили изменения." 1

Край на цитата.

Вярвам в съществуването на извисени духовни същности, в една или друга степен несравнимо по - напреднали в развитието си от човека, които са предани божи съработници и действат в изпълнение на Божия План за Вселената и населяващите я същества, сред които сме и ние хората.

image

"Явленията и законите във Вселената се причиняват от съответни природни сили. Човешкото познание и опит са възможни единствено чрез познаването на причинно-следствените зависимости между явленията и закономерностите в природата. Това познаване е в основата на прогреса на науката и техниката. От всичко това следва един-единствен и изключителено важен извод: няма следствие без причина. Съгласно законите на елементарната логика и на класическата философия всяка причина се явява същевременно следствие от друга причина, като по този начин се стига в края на краищата до една Първопричина, от която произлизат всички останали причинно-следствени връзки.

  Изразено на по - елементарен език, всичко това означава:
  - Едно произведение на изкуството трябва да има свой създател
  - Една компютърна програма трябва да има свой програмист
  - Един закон трябва да има свой законодател
  - Една литературна творба трябва да има свой автор
  - Една красива сграда трябва да има свой архитект и строител
  - Едно занаятчийско произведение трябва да има свой майстор.

  Този списък може да се продължи и да стане много дълъг. Но тук ще спрем, за да зададем три закономерни и напълно справедливи въпроса:

  - Вселената като необятно творение не трябва ли да има свой Творец?
  - Животът като уникален феномен не трябва ли да има свой Създател?
  - Природните закони не би ли трябвало да имат свой Законодател?

  Наивно и глупаво е да се мисли, че един компютър трябва да има свой производител, а необятната Вселена със своите закони и човекът като неин венец са се самосъздали или са просто плод на случайност. Голяма доза невежество и малограмотност се съдържа в атеистичния израз: "природата създаде, природата направи..." или пък: "всичко е плод на случайност". (Бел. на Х.Х.: Смятам, че ако под "природа" се имат предвид възвишени, разумни духовни същности, то тогава може с пълно основание да се казва, че Природата е създала това или онова).
  С други думи, природата е едновременно и творец, и творение. Такива размишления са равносилни на глупавия израз: "Часовникът е едновременно и часовникар". Това идва да покаже, че създателите на диалектическия материализъм вярват в чудеса, много по - големи от онези, описани в Библията. Напълно прав е древногръцкият философ - материалист Демокрит, който казва: "Хората са измислили идола на случайността, за да прикриват с него собствената си неразсъдливост".
  Преди години френският астроном Баланд заявил по време на лекция: "С моя телескоп аз претърсих цялата Вселена и никъде не намерих Бога". Тогава един от присъстващите станал и казал: "И аз отворих моя часовник и не видях в него часовникар!" 2

Край на цитата.

Някои хора се питат: "Ако Бог е създал Вселената и човека, то тогава кой е създал Бог? И ако Бог има създател, то тогава кой е създателят на създателя му?" И така нататък до безкрай...
  Това, което съм приел като отговор е следното.
  Бог е несътворен, Той е Първата причина преди която друга причина няма. Той няма начало и край, нищо не е било преди него и нищо няма да е след него. Бог е отвъд времето и пространството. Бог е нероден и неумиращ. Той присъства във Вселената/Вселените (включително и в по - фините им пластове), но същевременно е и Отвъд тях. Той е безкрайно близък и безкрайно далечен. Бог е безкрайно малък и невъобразимо голям.
  "Бог е същество, чийто център е навсякъде, а периферията никъде." (Беинса Дуно)


Пояснителна бележка:
  *Деви - санскритска сума, ползвана със значение на "ангели, божества, природни духове".


Ползвани източници:

1. "Ангелите между нас" (стр. 114-115), изд. "Астрала", 1998 г.
Автор: Джудита Дембех.

2.
"Християнска етика" (стр. 26-27), изд. "Слънце", 2003 г. Автор на цитирания урок 7: Дечко К. Свиленов.

 



Гласувай:
3



1. dobrodan - Машина на фон Нойман, Храниславе.
08.07.2021 23:07
Няма нужда да я създава бог :), скоро и ние ще можем.
Това представляват и хората :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642098
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031