Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06 14:29 - За прераждането (части V и VI)
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 73 Коментари: 0 Гласове:
1Разни мои стари публикации за реинкарнацията.
image
За прераждането - част V
Написана на : 2009-05-05 00:16:40

Както казах в  предишната част от  поредицата, ще се  спра на  въпроси  във връзка с  прераждането, които открих  в един православен  сайт и които си имат отговори.
Тези въпроси са  поднесени като неоспорими констатации, които не подлежат на съмнение. Обаче нещата не стоят точно така. Въпросите си имат отговори, които няма как обаче да бъдат изчерпани в тази статия. Който иска повече подробности, би могъл да ги потърси из езотеричните книги.

Ето и поставените въпроси:
"Ако съществуваха обаче минали животи и душата е съществувала по-рано, то:

1. Би трябвало още от най-ранната си възраст, човек да притежава много знания и опит (натрупани в следствие от предишните животи). Ние обаче наблюдаваме точно обратното: знанията, опитът, уменията се получават и натрупват с годините в един живот.


Отговор. Това твърдение донякъде е  вярно, но  всички  знаем за  проявите на голям талант от  малки деца, тоест тези деца може  да са развивали  талантите си в  предишни животи и тези таланти да се проявяват в ранните години на сегашния им живот . Освен това и  сред хората,  които не блестят с  някакъв  голям талант  има  такива, които  с  някои  неща  се справят  по - лесно,  отколкото други  хора със същите тези неща, а с други неща се справят  по - трудно. Освен това като  цяло  духовното развитие  се  извършва много  бавно  и  затова ни  се  струва, че с  всеки  живот  наново учим нещо. Някои от нещата си ги припомняме. Как да се обясни това, че деца отгледани при  едни и същи условия от едни и същи родители могат  да бъдат  толкова различни? Характерът  на човек се определя не само  от събитията в сегашния му живот, но и от предишните му съществувания. 

2. Никой човек не си спомня с какво точно е съгрешил или какви добрини е извършил в предишния си живот, респ. животи, и следователно с какво е заслужил страданията или безбедния си настоящ живот.


3. Ако имаше прераждания, то всички хора без изключение трябваше да си спомнят предишните си животи, така както всички ние имаме съвест, която колкото и да е помрачена, ни изобличава и ни спомня всички лоши и добри дела, които сме извършили.


Отговор. Не  е нужно човек  да си  спомня. Ако има  натрупана карма тя трябва да бъде изплатена, след смъртта  душата си спомня абсолютно всичко. Освен това не всички страдания  са резултат на предишни грешки,  някои души си избират определени изпитания още преди да се родят с  цел да се опитат  да  осъществят  по - голям духовен напредък. Ние  не  помним  всичко от сегашния ни живот, не помним сънищата си, но събитията от  сегашния ни живот, както и сънищата, са  част от  същия този живот. Това че не ги помним, не означава че не съществуват. Освен това, ако човек не е готов  да си спомни миналите животи, но си ги спомни, има голяма вероятност да полудее осъзнавайки, че този живот не е  единствен. Някои хора са измъчвани от  спомени  от сегашния си живот и те им  пречат да  живеят  нормално, какво  остава ако  си спомнят  лошите спомени от всички предишни животи. Пък и  дори спомените да не  са лоши, те пак биха  могли да  навредят, човек може да започне  да  се рови в  миналото,  да отклони вниманието си към минали  отношения (отношения, които продължават и  в  сегашния живот). Коцето  Калки например  като  си е спомнил свой предишен  живот  на пират, повлиян от спомените цяла седмица си е играл на пират...
В причинните ни тела се съдържат семената на това, което сме посяли в предните си животи. Те израстват в настоящия ни живот без значение дали ние помним или не на нивото на физическия мозък.


4. Не е ли жестоко от страна на Бога да наказва някого за грях, който той не знае и за който няма чувство на вина?

Отговор. Всяко нещо  си има  причина и следствие, всеки сам се наказва и награждава. Ако със смирение  се премине през страданията, грехът се изкупва. Ако скочиш от високо  и се пребиеш това не  е божие наказание.

5. Ако с помощта на духовен учител, чрез вършенето на добро могат да се обезсилят лошите последствия от предишния живот и може да се измени кармата, то тогава последната се отрича като неизбежен и абсолютно справедлив закон. Нали Бог е отредил чрез страдания в сегашния, човек да изкупва грешките от миналия си живот. А ако и сега грешим, също трябва да понесем вината си. Страданието сега за предишните, както и за настоящите грешки се приема за справедливо и никой човек не може да го отмени. Греховете против Бога могат да бъдат простени и изкупени само от Него.

Отговор. Съответните  лоши последствия  могат да се обезсилят само  ако  човек  премине през трудностите , без да мрази и обвинява Бог или хората  за положението си, по  възможност  със съзнание, че тези трудности не  са случайни, че имат смисъл. Идеалният вариант  е да премине  изпитанията с  любов и вяра,  че  са необходими. В такъв  случай кармата се изменя наистина.

6. Не е ясно защо благочестиви хора страдат. След като са толкова благочестиви и добри, то явно в предишния си живот също са били такива (по закона на прераждането и кармата) защо сега страдат.

Отговор. Страдат или защото са сгрешили  в нещо или защото сами са си избрали съответни трудности (уроци), с цел да се опитат да  придобият една  или друга опитност. Някой може и  да ти навреди  без да си виновен  за нещо, защото все пак имаме свободна воля. Но този някой  ще си понесе последствията, а пък  ти ще бъдеш компенсиран. В този живот може да си благочестив, но в миналия си да не си бил такъв.

7. В обществения живот, както и в развитието на цялото човечество въобще, трябваше да има голям духовен подем и напредък. След толкова много прераждания човечеството трябваше да е станало много по-духовно извисено от своите предшественици. Напротив - омразата, социалните напрежения, войните ни карат да мислим, че в повечето отношения ние сме станали по-лоши от нашите предшественици.


Отговор. Духовното е развитие  по принцип е нещо изключително бавно.Когато човек научи  някакъв  урок, той инстинктивно чувства какво не трябва да прави, или  той просто няма желание да  го прави. Например повечето  хора нямат желание за  едно  или друго  престъпление,  а същите тези хора в  минал  живот може да са били престъпници, но да са си изпатили и да са  научили  съответния урок. Никой не е казал, че духовната еволюция  върви  само нагоре. Посоката и зависи от хората, хората могат и да деградират. Днес хората са по - хуманни, отколкото преди векове, смятам че има промяна към добро. А  пък и  Земята може да е  нещо като чистилище, в  което да се  раждат много грешни  души от  цялата  вселена.

8. Ако бъдат последователни и логични, то вярващите в кармата и прераждането не би трябвало да осъждат престъпника за неговото престъпление и да защитават потърпевшия. Престъпникът не е виновен, че е такъв, защото в предишния си живот не е могъл да се усъвършенства, имал е лоша карма и затова сега е такъв. Жертвата пък съвсем не е невинна. Тя вероятно в предишния си живот е била престъпник и сега "заслужено" е получил наказанието си.

Отговор. Това значи ли,  че не трябва да се наказват  престъпниците, защото Бог ще ги прати след смъртта  им  за вечни времена в  ада (както проповядва християнството)??  Нали трябва да има някакъв  ред, законност,  в противен  случай ще настъпи анархия, много  бърз морален  упадък на  човешкото общество. А и това, че жертвата в минал живот е извършила нещо лошо, не е оправдание да и се отмъсти в настоящия живот (нали Исус е проповядвал да не се отвръща на злото със зло, също така е учел на прошка).

============================================================

За прераждането - част VI
Написана на : 2009-05-05 17:32:50

Въпрос  във  връзка с  прераждането, който  са  ми  задавали неговите  противници (и който дори сам съм си задавал), по време  на религиозни  спорове в  интернет: "Ами човек като вярва, че  има  бъдещи животи,  то  тогава  той  ще  се  отпусне, ще си прави каквото си  иска,  защото ще знае че  ще има шансове да се  поправи, ще отлага нещата за   бъдещето?" Ами да,  има  такава  вероятност, може  и така да стане, но  този  човек сам ще си  е виновен и  след смъртта си  ще  съжалява  за  пропиляното  време. Ще се срещне лице в лице със злодеянията си и ще страда повече, отколкото който и да е било би могъл да страда в материалния свят.

А пък и  подобно отпускане може да му навлече неприятности още в този  живот,  които  да го принудят да се поправи (наблюдава се ускорение на кармичните процеси, тоест отплатата идва по - бързо, отколкото в предишни векове).

Чрез  физическото тяло  и мозъка на дадена личност  се  проявява само част от  духа  и. Човешкото същество може да бъде сравнено с  айсберг. Много  често само  частица  от  истинския дух  прозира  и се изявява  на земята. Един и същи човек никога не се връща втори  път  на Земята. Ако той се прероди ще има други родители, друг произход,  друг  мозък, друго тяло - всичко  ще  бъде различно. Но  част от него ще  бъде  включена, присъединена в  новото  същество. Когато физическото тяло престане да  функционира, най - важното качество което е било придобито  се запаметява в духа. Няма прераждане  в смисъл  на повторение  на същия човек. Всеки човек е дух  с  множество аспекти. Пример: един  атом  е съставен от  протони и  неутрони, които  служат  за  образуване  на  ядрото, заобиколено от електрони. Духът  прилича на атома. Тези  отделни частици  са обединени в ядрото, но частиците  могат  да бъдат  изолирани. И точно  изолираните  частици от ядрото на духа  са тези,  които  могат, така да се каже  да се проявят  като различни личности в материалния свят. Това са  случаите, които  привържениците на  прераждането наричат  различни прераждания. Тези прераждания  принадлежат  на един дух,  който  може да избира коя  специфична  част  от себе  си би  искал да  прояви. Подобно на това да имаш  гардероб  с дрехи и да избираш  коя да облечеш; или като актьор, който  играе  различни роли. Актьорът  остава  същият. Играенето на роли на сцената е това,  което го прави  да изглежда  различен. Неговият  личен живот  продължава.
Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 700625
Постинги: 467
Коментари: 467
Гласове: 1370
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031