Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2018 22:11 - Биография на Едгар Кейси - част I
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.08.2018 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КРАТЪК ПРЕДГОВОР

Настоящето животоописание е посветено на един световноизвестен американски ясновидец и езотеричен философ, наричан „спящия пророк”, „най-големия медиум на Америка", „чудотвореца от Вирджиния Бийч”, „тайнствения мъж от Вирджиния Бийч" , „бащата на Ню Ейдж”, както и ,,човекът, който вижда настоящето, бъдещето и миналото". През младостта си този човек последователно работел като продавач на обувки, застрахователен агент и в различни книжарници и фотостудия. Открил, че фотографията му се отдава и известно време смятал, че ще се занимава с това до края на живота си, но Бог имал други планове за него... Неговото име е Едгар Кейси.

ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФЕНОМЕНА

Кейси е един от малкото ясновидци в света пресказали собствената си смърт. Американецът е най – старателно документираният случай на ясновидство през XX век, а може би и в цялата човешка история. Също така е един от най – цитираните медиуми в историята на парапсихологичните изследвания. Най - силните мотиви в живота му били загрижеността за хората и желанието да им помага. Още от дете искал да служи Богу. Мечтаел да стане лечител и да помага на другите, така както някога са го правели Христовите апостоли. Бил християнин, макар и през голяма част от живота си по един нетрадиционен начин... Желаел да помага на страдащите не само да оздравеят, но и да разберат себе си. Това му желание – да бъде в помощ на хората не го напуснало до края на земния му път. От тези му човеколюбиви импулс до голяма степен произтичали и забележителните му способности: дарби, които продължават да му носят световна слава десетилетия след смъртта му, при това много по - голяма, отколкото е имал приживе. За Кейси са написани над 300 книги, а по света съществуват 37 центъра за изучаване и разпространяване на философията му. 
Историята на Едгар Кейси е забележителна в две важни направления. Едното от тях е извънредният обхват на неговите екстрасензорни възприятия. Другото е фактът, че са запазени точни записи на огромната част от тълкуванията, които той е създал през живота си, обработени са грижливо и са използвани от неговата смърт до наши дни. „Тълкувания” е названието, което носят интуитивните консултации, които състрадателният пророк е давал на лица от всички социални прослойки на американското общество и с различна религиозна принадлежност в периода 1901 г. – 1944 г. Общо 14 306 тълкувания (направени за над 6000 души) и редица изследвания на тяхното съдържание са абсолютно подредени от асоциацията занимаваща се с изучаване на дейността на ясновидеца и предоставени на вниманието на заинтересованите. Английското „readings” по принцип на български бива превеждано и като „тълкувания”, но съм срещал и превода ,,разчитания" (което според контекста може да означава предсказания, пророчества, тълкувания, прогнози или диагнози). В някои сайтове се твърди, че броят на тълкуванията му (запазени и незапазени) е общо около 20 000. Приживе всички стенографирани тълкувания на Кейси са били номерирани от съображения за поверителност. Първата поредица от цифри (напр. 5743) обозначава поредността на човека или групата, за които е било предназначено тълкуванието. Втората поредица (напр. 13) е номерът на тълкуванието в съответната серия. Например 5743-13 означава тълкувание номер тринадесет за лице, обозначено с номер 5743. През всичките години, в които правел своите тълкувания, грижа №1 за него била получаваната чрез него информация да е вярна и полезна за получателите и.                                
Кейси умеел да чете и съзнателните, и подсъзнателните мисли и идеи на другите. Понякога насън виждал чужди сънища и след като се е събуждал, се е потапял в транс и правел интерпретации на видяното. Предписанията за здраве, които американецът давал на хората включвали ясни, понякога продължителни методи на лечение свързани с медикаменти, операции, диети, витаминозни терапии, електрически стимулации, масажи, самовнушения, аромотерапия, остеопатия. (Остеопатията е форма на алтернативно лечение с използване на самоизцелителните способности на организма и прилагане на мануална терапия. При мануалната терапия терапевтът лекува с „наместване“, „притискане“, „усукване“ на гръбнака и крайниците - при подходящо проведено лечение мануалната терапия може да избави пациента от редица болежки.).
В личен план дарбата на Кейси неимоверно усложнявала живота му и няколко пъти му се налагало да започва живота си буквално от нулата. Психическите му способности помогнали на хиляди хора, но затова пък в много случаи донесли нещастия за самия него. През целия си живот той бил постоянен обект на съмнения и проверки, понякога придружени с физически болки, защото хората просто не можели да повярват, че той може да прави нещата, за които са чували. В отделни случаи този тих и скромен човек бил затварян като престъпник, обвинявали го в евтина измама или в практикуване на лечителство без разрешение. Непрекъснато трябвало да се бори с предразсъдъците на лекарската гилдия относно нестандартните си методи на лечение, включващи революционни за времето си методи. Не по-лесно било общуването му и с обикновените хора, повечето ревностни християни, за които било трудно да приемат и асимилират неортодоксалните за западния свят идеи за карма и прераждане. 
Кейси излекувал множество болни, от чиито случаи традиционната медицина се била отказала като безнадеждни. Направил също така хиляди тълкувания на хора, които искали да открият призванието си, да научат за миналите си животи и кармичните си връзки, за да могат да правят по-мъдри избори и да живеят по-смислен и пълноценен живот. Благодарение на своята необикновена дарба, на невероятната си човечност и сила на духа, пророкът успял да промени светогледа на множество хора от цяло едно поколение и да остави след себе си огромно количество информация, върху която да размишляват и следващите поколения.
Кейси изиграл ролята на пионер в областта на холистичната медицина (разглеждаща човека като цялост съставена от физическо, емоционално и духовно нива). Изявил се като тълкувател на метафизичните закони на юдейско-християнската култура от двадесети век, както и предшественик на трансперсоналната психология и движението за духовно развитие, известно като Ню Ейдж.

ПРОИЗХОД И РАННИ ГОДИНИ (1877 г. – 1893 г.) 

Предците на Кейси били преселници от Франция.
През 1817 г., Уилям Кейси, прадядо на Едгар Кейси по бащина линия, се преместил от окръг Къмбърланд, щата Вирджиния в окръг Крисчън, щата Кентъки. През 1828 г., Чарлз Мейджър, прадядо на Кейси по майчина линия, мигрирал от окръг Кълпепър, Вирджиния, в окръг Крисчън, щата Кентъки.
На 18 март 1877 г. във ферма, близо до градчето Бевърли, на 7 мили южно от град Хопкинсвил, щата Кентъки, се родил Едгар Лесли Кейси - първото от шесте деца на слабообразования фермер Лесли Б. Кейси и неговата съпруга Кари. Семейството възпитавало децата си според каноните на Свободната Християнската Църква, течение в презвитерианството. Кари Кейси – нежна и търпелива жена – оказала огромно положително влияние върху сина си през първите години от живота му. Едгар Кейси прекарал детството си в семейната ферма, предимно на открито, в хармония с природата. Още от ранна възраст проявявал жив интерес към Библията. Като дете обичал да слуша, а по – късно и да чете историите на библейските герои. В много отношения детството на Едгар Кейси било простичко, типично за повечето момчета по онова време и място. Понякога обаче необикновените му способности излизали наяве.
На 18 юни 1881 г. малкият Едгар станал свидетел на инцидент с кон, който инцидент причинил смъртта на дядо му Томас Кейси. След това се случвало да казва, че вижда и разговаря с духа на дядо си. През 1884 г. Едгар започнал образованието си в училищна сграда, намираща се зад Свободната Християнска Църква в Бевърли. През същата година, получил първото си видение. Когато навършил 11 години, му подарили собствена Библия и скоро след това той взел твърдото решение да я препрочита цялата през всяка една година от живота си. Тази любов към Библията е един от аспектите на силната християнска вяра, около която е бил съсредоточен целият му живот. Като възрастен той преподавал в неделно училище и напътствията и вдъхновението, които намирал в Светото писание, допълвал с усърдни молитви. По този начин се мъчел да разбере Божията воля и да живее в съгласие с нея. На 13 октомври 1888 г., приел вярата в Христос и станал част от Свободната Християнска Църква. В периода 1889-93 г. - посещавал академия „Бевърли”, разположена между магазина в Бевърли и Свободната Църква. Прези един ден на май 1889 г., 12-годишният Едгар седял сам в усамотено кътче в гората и четял Библията. Неочаквано му се явила красива жена с крила, която му казала, че молитвите му са чути, и го попитала какво желае. Този дух бил неговият ангел хранител. Макар и малко изплашен, Кейси успял да каже, че иска да помага на другите, особено на болни деца. Срещата му с тази духовна същност още повече затвърдила вярата му в съществуването на невидими помощници и закрилници, които служат като посредници между човека и Бога. Като се изключи постоянното четене на Библията, младият Едгар не си падал особено по ученето. Трудно му било да задържа вниманието си на уроците, а когато го карали да прочете или изрецитира нещо, той често потъвал в собствените си мисли. Веднъж през 1892 г., по време на учебен час, Едгар не успял да напише правилно думата „колиба“. Съучениците му взели да се кикотят, а чичо му Лусиън, който бил и негов учител, го порицал. Когато през този ден, момчето – ядосано и обидено се завърнало у дома от училище, разбрало че чичо му вече е бил там. В същата вечер в хола Кейси преживял депресираща сцена, по време на която баща му се опитал да му обясни основните правила на правописа, но той изглеждало, че не разбира нищо или че не иска да разбере. Към 22:00 часа, търпението на баща му се изчерпало: Лесли Кейси така издърпал ухото на сина си, че той паднал от стола. Докато бил на пода, Едгар чул глас ясно да му казва следното: „Ако поспиш малко, ние можем да ти помогнем.“ Това бил гласът на дамата, която му се била явила на предишния ден. Кейси помолил за почивка баща си и сложил главата си върху учебника по правопис. След това заспал. Спейки, научил всеки урок от корица до корица. Момчето започнало да използва всички свои учебници по този мистичен начин. Когато баща му се върнал обратно в стаята и го събудил, той знаел всички отговори. Едгар можел да повтори всичко в книгата. Баща му си помислил, че той го е заблуждавал до преди малко и го съборил от стола отново. Едгар казал на баща си, че вижда картини със страници от учебниците. Учителят му започнал да гледа на него като на най – добрия си ученик. Лесли Кейси бил горд от това постижение на сина си, което го правело различен от неговите връстници.
За пръв път необикновените способности на Кейси били използвани за лечение, когато като дете получил удар с топка по главата. Шокът го накарал да се държи странно до края на деня. Когато го сложили да си легне, той с напълно сериозен глас обяснил на родителите си какво се е случило и какво трябва да се направи, за да се премахне проблема. Родителите му го послушали. На другата сутрин, когато се събудил, Едгар се чувствал отлично, макар да нямал спомен за случилото се след удара.
Юношата посещавал местното училище до девети клас и макар че хранел амбиции да стане проповедник, обстоятелствата не му позволили да продължи своето образование...През 1893 г., поради финансова невъзможност да продължи образованието си, напуснал училище на 16-годишна възраст и започнал да работи във фермата на баба му по бащина линия, която починала през август същата година. Животът във фермата не му допадал.

ПРЕМЕСТВАНЕ И ЖИВОТ В ХОПКИНСВИЛ (1894 г. – 1897 г.; 1899 г. – 1903 г.) 

През януари 1894 г. Кейси се преместил със семейството си в Хопкинсвил. Наели дом на ул. „Уест Севънт” № 705, на югоизточния ъгъл на улиците „Седма” и „Янг Стрийт”. Момчето било наето в книжарница „Хопър Брадърс” намираща се на „Мейн Стрийт”. Това била първата му работа. Малко по – късно започнал друга работа на същата улица.
image
В периода 1894 г. - 1898 г. работил в книжарница „Гудс Стор” на Ричард Драй. Докато работел в книжарницата на Драй се запознал с три години по – младата Гертруд Евънс, срещата с която бил сънувал години по - рано. Цитирам откъс от книгата „Животът на Едгар Кейси” на Томас Съгрю: "Още когато е юноша, Кейси има съновидение, което предсказва срещата му с бъдещата му съпруга и спътница. Когато той разказва съня си на своята майка и я пита за значението му, тя му отговаря следното: „Отнася се за бъдещата ти съпруга. Разбираш ли? Забулена е, защото още не си я срещнал. Но тя те чака някъде и душите ви вече са влюбени и щастливи заедно. В мига, в който се срещнете, и двамата ще го разберете. Ние го наричаме влюбване, но всъщност е разпознаване на две души, на които им е писано да бъдат заедно.”
Известно време след това Кейси среща Гъртруд:
„Тя го поведе към предната част на къщата и надолу по алеята.
- Чуй дърветата! – каза.
Те шепнеха: най-горе белите акации, а по-наблизо – дъбовете.
- Знаеш ли какво казват? – попита тя.
Той отговори, че не знае. А тя знаеше ли?
- Не – отвърна тя, - но се предполага, че това са душите на влюбени, които са били безмилостно разделени на земята и сега се срещат нощем в дърветата, когато луната е пълна, и си казват, че се обичат.” 

Кейси и Гертруд се влюбили и на 14 март 1897 г. се сгодили. Едгар смятал, че за да се ожени, трябва да има някакви спестявания.  През юни 1898 г. той загубил работата си в книжарницата на Драй. От Хопкинсвил заминал за намиращия се на 60 мили гр. Боулинг Грийн (щата Кентъки), да търси добре платената работа, от която да спечели необходимите му според него средства, за да се установи и ожени за възлюбената му Гертруд.  През юли месец бил нает на работа в "Дж.П. Мортън & Ко": голяма книжарница в Луисвил (Кентъки). На 1 август 1898 г. се преместил да живее в Луисвил.    През 1899 г. се прибрал за Коледа и решил да остане в Хопкинсвил. През 1900 г. формирал бизнес партньорство със своя баща Л.Б. Кейси за да продава застрахователни полици за компанията „Уудмън ъв дъ Уърлд Иншурънс”. Едгар пътувал от град на град продавайки застраховки, както и книги и канцеларски материали за "Дж.П. Мортън & Ко". През месец март, малко преди двадесет и третата си година Кейси заболял тежко. В резултат на ларингита, на 18 април получил частична парализа на гласните си струни и можел да говори само шепнешком. На 8 юни отишъл до Луисвил за да премине бизнес курс на „Брайънт & Стратън Бизнес Колидж”. Повече от година можел да говори само с дрезгав шепот. Различни местни лекари се опитвали да го излекуват, но без успех. Лекарствата се оказали неефикасни. Неспособен да продължи работата си като застрахователен агент, младият Кейси заживял в дома на родителите си близо година, обречен на бездействие и отчаяние от привидно нелечимото си заболяване. Именно заради това решил да се захване с фотография – занаят, при който рядко се налагало да ползва гласа си. През есента на 1900 г., хопкинвилски фотограф му предложил работа като чирак в студиото му. Кейси започнал работа във фотографското студио на У. Р. Боулес на ъгъла на „Девета” и „Вирджиния”. 
Докато чиракувал във фотографското ателие, в Хопкинсвил дошъл пътуващия шоу хипнотизатор Харт, наричан „Кралят на смеха”, който участвал във вариететни програми. Въпреки, че малко се срамувал да търси подобно нетрадиционно лечение, Кейси отишъл зад кулисите на местния театър „Холандс Опера Хаус” и си уговорил среща с непознатия, който се съгласил да му помогне срещу сумата от 200 долара. Този дързък ход, породен от отчаяние, бил първата стъпка от най – важното пътуване в живота на младежа. Срещнали се в кабинета на местния оториноларинголог д-р Манинг Браун. Било 12 февруари 1901 г.: на тази дата, феноменът дал първото записано негово физическо тълкуване. Проведеният експеримент довел до възвръщане на гласа му, но за кратко. Опитът се оказал успешен само дотолкова, че в състояние на хипноза той реагирал на внушението на Харт и заговорил с нормален глас, но след като се събудил, проблемът с гласа се завърнал, макар че му било внушено, че ще може да говори нормално. Въпреки че тази процедура, позната като постхипнотично внушение, често се оказва ефективна и е помогнала на множество хора да преодолеят зависимост от цигари или друг навик, в случая на Кейси не дала резултат. Харт имал ангажименти за представления в други градове и затова не могъл да продължи с експериментите.   Проблемът със състоянието на ясновидеца бил решен, когато Ал Лейн – местен човек, който следвал задочно терапия чрез внушение и остеопатия се заел със случая му. Лейн попитал дали може да изпробва уменията си върху все още увреденото гърло. Кейси бил съгласен на всичко, което би могло да му възвърне гласа и приел. Лейн бил чел подобен хипнотичен курс от маркиз Шастне дьо Пюисегюр, последовател на Франц Месмер, и бил ентусиазиран да изучава границите на лечебното познание, свързано със състоянието на транс. На 31 март 1901 г. Лейн въвел Едгар в някаква форма на самохипноза. Идеята на Лейн била да накара Кейси да опише естеството на заболяването си, докато е под хипноза. Изпадналият в транс Кейси описал с нормален глас (също след внушение на Лейн) причината за проблема си. Добавил, че заболяването може да бъде премахнато с помощта на внушение. Описал състоянието на собствените си гласни струни. „Да – започнал той, - пред на е тялото на...[Тук и по – нататък винаги използвал местоименията ние и нас.] В нормално състояние това тяло е неспособно да говори поради частична парализа на мускулите на гласните струни, предизвикана от нервно напрежение. Това е психическо състояние, довело до физическо увреждане. Може да бъде отстранено с увеличаване на притока на кръв към засегнатите участъци чрез внушение по време на хипноза.” Лейн уместно внушил на Кейси, че кръвоснабдяването на увредените му гласни струни ще се увеличи и състоянието му ще се подобри. Постепенно горната част на гърдите и вратът му отначало леко, а после по – силно се зачервили. След около двадесет минути спящият прочистил гърлото си и казал: „Вече всичко е наред. Проблемът е отстранен. Направете внушение, че кръвообръщението ще се нормализира и след това тялото ще се събуди”.  Лейн направил подходящото внушение и когато се събудил, Кейси отново говорел нормално за първи път след повече от година. Така направил първото си така наречено здравно тълкувание. През следващите месеци на моменти отново губел гласа си. Всеки път Лейн правет същото внушение за кръвоснабдяването и проблемът изчезвал. 
Ако зависело от Кейси, всичко щяло да приключи дотук. Обаче Лейн изказал предположение, че щом Кейси е в състояние да описва точно смущенията в тялото си и да дава съвети за тяхнот лечение, ще може да прави същото и за други хора. Ал Лейн добре познавал историята на хипнозата и знаел за подобни случаи от ранната практика на Дьо Пюисегюр - френски изследовател на Месмер (немски лечител, считан от някои за родоначалник на съвременната хипноза).
Лейн и Кейси решили да опитат с тълкувание на един здравен проблем на Лейн (от известно време Лейн страдал от стомашно заболяване). Под хипноза Кейси описал здравословното му състояние и предписал определено лечение. Опитът се оказал успешен. Направеното описание напълно съвпадало със симптомите на Лейн и с диагнозата, която вече няколко лекари били поставили, въпреки че методите на лечение включвали медикаменти, диета и упражнения, които по – рано не му били препоръчани. Изпробвал предложеното лечение и след три седмици се почувствал значително по – добре. След този експеримент двамата станали партньори. Кейси правел тълкувания, за да поределя диагнозите на пациентите и най – подходящите начини за лечение, а Лейн записвал всичко и провеждал леченията.
В началото Кейси имал сериозни колебания. Той не разбирал, че има необикновени способности, и понеже образованието му било доста ограничено и нямал никакви медицински познания, не можел да разбере откъде идва тази информация. Много се тревожел да не би докато е в транс, да предпише нещо, с което да навреди на някого. Решил, че ако това все пак стане, ще спре да прави тълкувания. Кейси потърсил напътствия в Светото писание.
Три неща го убедили да продължи въпреки колебанията му.
Първото било, че не желаел да пропусне добрата възможност да помага на хората. Второ, че бил убеден, че Лейн е получил от задочните курсове достатъчно медицински познания, за да различи всяка потенциално вредна препоръка, която партньорът му можел да предпише. И трето, всеки път, когато си помислел да се откаже от начинанието си, започвал да губи гласа си.
Понеже по онова време категорично отказвал каквото и да е било възнаграждение за прилагането на дарбата си, Кейси продължавал да се издържа с фотография. Два пъти дневно излиза от фотостудиото и отивал в наетия от Лейн кабинет. Скоро открили, че не е необходимо да присъства човекът, за когото се прави тълкуванието. 
За да изпадне в нужното психическо състояние Лейн му внушавал нещо подходящо, за да започне тълкуванието. След една – две секунди мълчание информацията започвала да се излива. Често била осеяна с цитати и примери от Библията. Обикновено говорел така сякаш чете директно от Светото писание, и на места фразите били сложни и трудноразбираеми. Когато тълкуванието приключвало, му било внушавано да се събуди и той излизал от транса.
През този ранен период Ал Лейн едновременно ръководел транса и стенографирал тълкуванията, правел подходящите внушения, задавал необходимите въпроси и записвал информацията. Нарекъл тези записи „тълкувания”. Терминът не му се струвал особено точен, но не намерил по – подходящ. По – късно транса ръководел бащата на Кейси, а след това и Гертруд Евънс-Кейси, а за записването била наета професионална стенографка.
Един от най – изненадващите елементи на диагнозите, които Кейси поставял на болните си съграждани в състояние на хипнотичен транс в свободното си време, когато не бил на работа във фотографското ателие, била точната анатомична и физиологична терминология, макар Кейси да не бил прочел нито една медицинска книга. За самия Кейси най – изненадващо било това, че информацията давана на хората действително им помагала. Намирал случая с Лейн за съмнителен. Смятал, че може би само въображението на Лейн го карало да вярва, че се чувства по – добре. Допускал, че възвръщането на собствения му глас се дължи на щастлива случайност. Смятал, че може би дарбата му била ценна само за самия него. Всичките съмнения, с които се борел в ранните години на тълкуванията си, постепенно били разсеяни от неоспоримия факт, че лечението се оказало успешно дори в онези от случаите, считани за безнадеждни... За такъв бил считан и следващият случай от практиката му. Постепенно се прочул със забележителната си дарба. Един ден Кейси отговорил на телефонно обаждане на бивш училищен директор от Хопкинсвил, чиято дъщеря боледувала от три години. На двегодишна възраст се разболяла от грип и от този момент нататък се появили задръжки в развитието на на умствените и способности. Родителите и се консултирали с различни специалисти, но никой не успявал да помогне но момичето. По - късно то започнало да получава гърчове и последният специалист, към когото се обърнали, съобщил, че детето има рядко мозъчно увреждане, водещо до фатален край. С мъка в сърцето си родителите отвели детето да умре у дома, но тогава чули от приятел за странната дарба на Едгар Кейси. Кейси бил трогнат от историята и се съгласил да направи специално пътуване извън града, за да даде тълкувание. Тъй като имал финансови затруднения, решил да приеме предложените от бащата средства за пътни разходи; за първи път се съгласил да получи нещо материално за услугите си. Отпътувал с тревога в сърцето си, а след като видял малкото дете с аномално поведение, Кейси още повече се смутил заради прекалената си самонадеяност. Той, необразованият фермерски син, който не разбирал нищо от медицина, се опитвал да помогне на дете, на което дори най - изявените специалисти в страната не успели да помогнат. С чувство на безпокойство легнал на дивана в приемната на семейството и заспал. Но под хитноза всички съмнения изчезнали. Лейн присъствал и давал указанията; после както обикновено записвал думите на Кейси. Със същата спокойна, хладна увереност както при всички предишни тълкувания спящият фотограф започнал да описва състоянието на детето. Напомнил, че момичето е паднало от файтон малко преди грипа, и заявил, че грипните вируси са се загнездили в засегнатата зона, която причинявала конвулсиите. Подходящо остепатично лечение щяло да намали напрежението и да доведе до пълно възстановяване. Майката потвърдила факта, че детето е паднало от файтон, но не предполагала - защото нямало никакви видими наранявания, - че това може да има връзка с уврежданията. Препоръките били дадени от Лейн, както било указано в тълкуванията. След три седмици гърчовете на момичето напълно престанали и разсъдъкът му показал очевидни признаци на проясняване. Назовало по име куклата, която била любимата му играчка преди заболяването; после изрекло имената на родителите си за първи път от години. Три месеца по - късно благодарните родители съобщили, че дъщеря им е нормална във всяко отношение и че бързо наваксва пропуснатото през трите години на боледуването.

ПРЕМЕСТВАНЕ И ЖИВОТ В БОУЛИНГ ГРИЙН (1902 г. – 1909 г.)

През месец май 1902 г., Франк Хюстън Басет - старши спечелил за Кейси по - добре платена работа. Пророкът заработил като фотограф в книжарницата на Лусиън Д. Потър, разположена в намиращия се на 6 мили гр. Боулинг Грийн. Кейси се настанил в пансиона на г-жа Холинс заедно с д-р Хю К. Бийзлии.

През август, Лейн го повикал обратно в Хопкинсвил във връзка с двегодишно момиченце казващо се Ейми Дитрих. Кейси дал тълкувания, които помогнали за излекуването на болното от грип дете. Този случай щял да изиграе съществена роля в историята на тълкуванията на Кейси. Лейн го посещавал всяка неделя за да продължи тълкуванията за своите пациенти.   На 17 юни 1903 г. Едгар се оженил за Гертруд и младото семейство си създало дом в Боулинг Грийн. По – късно им се родили трима сина – Хю Лин Кейси (16 март, 1907 г. – 4 юли, 1982 г.), Милтън Портър Кейси (28 март, 1911 г. – 17 май, 1911 г.), и Едгар Евънс Кейси (9 февруари, 1918 г. – 15 февруари, 2013 г.). През септември 1904 г. заедно със съдружника му Потър отворили фотографско студио, което в последствие изгоряло.
През 1905 г. в Алабама лекари се заели да изучават психическите способности на Кейси.
През 1905 г. част от практиката на Кейси станал случаят "Далтън”. Случаят възникнал в резултат на падане претърпяно от Джордж Далтън на 31 май на мястото където се конструирал новият "Ел & Ен Рейлроуд Фрейд" офис.
През 1906 г. студиото на Кейси на "Колидж Стрийт" в Боулинг грийн реализирало печалба в размер на $40,000 от продажбата на картини, снимки и водни бои. Отворило през ноември, студиото било унищожено от пожар на 23 декември.
През 1908 г. Гертруд и Евънс се завърнали в Хопкинсвил. Едгар Кейси останал в Боулг Грийн, за да изплати дълговете породени от двата пожара.

ЗАВРЪЩАНЕ В ХОПКИНСВИЛ. ПОСЛЕ РАБОТА В РАЗЛИЧНИ ДРУГИ ГРАДЧЕТА И НАРАСТВАНЕ НА ИЗВЕСТНОСТТА. СЛЕД ТОВА НОВО ЗАВРЪЩАНЕ В ХОПКИНСВИЛ, ПОСЛЕДВАНО ОТНОВО ОТ ПРЕМЕСТВАНИЯ В ДРУГИ ГРАДОВЕ. (1909 г. – 1923 г.)  

През август 1909 г. Кейси също се завърнал в Хопкинсвил. През есента ясновидецът работил в Гардсдън, щата Алабама. За Коледа се прибрал у дома. По време на престоя си провел първото си психическо тълкуване в „Далтън Билдинг”, на ъгъла на улиците„Вирджиния” и „Седма”. През 1910 г,.от януари до 4 юли Кейси работил като фотограф за „Ръсел Брадърс”в Анистън, Алабама. От юли до октомври работил за Х.П. Треслър в Монгомъри, Aлабама.
Отначало слухът за необикновените способности на Кейси се разпространявал бавно. Имал само местна известност. Кейси се стараел приятелите му да не научат за неговите забележителни дарби. Желаел да го харесват заради самия него, а и не искал да го приемат за особняк. Повечето му съграждани знаели малко за него. Слуховете за ясновидството обаче достигнали до вестниците...
На 9 октомври 1910 година в „Ню Йорк таймс” се появила статия на две страници с подзаглавия и снимки. Статията се основавала на сведения от младия хомеопат д-р Уесли Кечъм, който отворил кабинет в Хопкинсвил и получил няколко тълкувания от Едгар Кейси.Благодарение на публикациите в „Таймс” и в други вестници способностите на Кейси станали национално известни. Заваляли обаждания и телеграми от отчаяни хора, които се нуждаели от помощта му (именно тогава установил, че може да провежда сеанси и от разстояние – достатъчно било да получи внушение с точното име на човека и местонахождението му по дреме на тълкуванието – улица, номер, град и щат). Понякога тълкуванията били извършвани денем, а друг път – нощем. Частта от денонощието не оказвала влияние върху дейността му. След като заспял, Лейн или Гертруд, а по – късно и синът му Хю Лин или друг отговорен човек, на когото имал доверие, правел подходящото внушение. Стенограмите от сеансите били транскрибирани на пишеща машина. В повечето случаи оригиналът бил даван на онзи, за когото е тълкуването, или на неговия родител, настойник или личен лекар. Дубликатът оставал в архива на Кейси.
През февруари 1911 г. Розуел Фийлд (брат на писателя Юджин Фийлд), с представител на вестника „Хърстс Чикаго Екземинър” отишли в Хопкинсвил за да съберат информация за статия за Едгар Кейси, която да бъде публикувана на страниците на вестника.
През март 1911 г. Едгар Кейси, баща му Л.Б. Кейси и А.Д. Ноа - старши, направили десетдневно пътуване до Чикаго за да дадат тълкувания за споменатия чикагски вестник. 
За ясновидеца това бил период на изпитания. През март 1911 г., скоро след раждането, починал вторият му син - Милтън Портър. Малко след смъртта на бебето, здравето на съпругата му започнало да се влошава. Поставили и диагноза туберколоза и по едно време лекарите и давали още само една седмица живот. Кейси направил тълкувание и когато лечението, което предписал, било изпълнело, Гертруд се възстановила.
Разпадането на съдружието на Кейси с доктор Кечъм и другите не било приятно. Намирането на лекари, които да са склонни да прилагат предписаните в тълкуванията лечения, било един от проблемите, които силно тревожели партньорите. В повечето случаи, веднага щом съответният доктор разпознаел източника на информация, той отказвал да следва дадените препоръки. Нужна била напълно оборудвана болница, в която да работят хора от всички браншове на лечителската професия, едновременно добре подготвени в медицинските си специалности и убедени във верността на тълкуванията. За да намери пари за такава болница, д-р Кечъм започнал да иска тълкувания как да подобрят финансовото си състояние. Когато научил какво се върши, Кейси се оттеглил от съдружието, което продължило малко повече от година.
Това скарване потвърдило нещо, което от известно време го тревожело. Докато бил в транс, Кейси не знаел какви въпроси му се задават и как им отговаря. Възможно било човекът, ръководещ сеанса, да вмъква въпроси или понякога цели тълкувания на теми, за които Кейси чувствал, че не била да използва дарбата си. Случвало се да минат месеци преди да разбере какво е станало. Решил, че тълкуванията му трябва да се поверят на човек, на когото има безрезервно доверие. Хрумнало му, че най – подходща за целта е съпругата му. 
На няколко пъти в кариерата си бил разпитван от изследователи, подозрителни и скептични, колкото самия него. Един от тях бил Хюго Мюнстерберг, психолог от Харвардския университет. Мюнстерберг пристигнал в града през 1912 г., очаквайки да намери старинен шкаф, тъмна стаичка или други обичайни принадлежности на медиумите шарлатани. С изненада открил, че Кейси не се нуждае от никое от тези неща, а само да легне на диван и че след просто хипнотично внушение започва да говори смислено, докато спи. Мюнстерберг внимателно наблюдавал Кейси, докато дава тълкувания; разпитвал хора, получили изцеление благодарение на ясновидските способности на Кейси; прегледал записите за по – ранни тълкувания. Тръгнал си убеден – както всички други, дошли преди и след него да изобличат нещо, което смятали за ловка измама - че какъвто и да е Кейси, определено не е шарлатанин. Мюнстерберг се убедил и от свидетелствата за случаите, и от скромната непретенциозна честност на самия ясновидец.
Кейси формирал брокерско партньорство с д-р Кечъм и А.Д. Ноа - старши. Било заведено дело срещу тях за 28 000 $ в Християнския окръжен съд за нарушение на договор (спорът бил уреден извънсъдебно през март 1913). През март 1913г. ясновидецът се преместил за кратко в гр. Анистън, щата Алабама. След това последвало преместване в Селма (малък град по поречието на р. Алабама), за да отвори фотографско студио на компанията на Х. Треслър, за която работел от 2 г. През пролетта на 1913 г. Д-р Джаксън обявил, че Гертруд Кейси е добре. На следващата година Едгар Кейси закупил фотографското студио. 

image Днес в центъра на гр. Селма, нагоре по улицата от моста "Едмънд Петъс", пред сградата, в която е работил и живял Кейси има паметна плоча поставена в негова чест. Плочата е сложена там от историческата агенция на щата Алабама. Написаното на плочата гласи следното:

СПЯЩИЯТ ПРОРОК                                                  


ЕДГАР КЕЙСИ (1877-1945) беше международно приет като изключително талантлив медиум. Един скромен човек, той никога не се е облагодетелствал материално от неговите психически способности, но ги използвал за да помогне да се "изяви любовта на Бога и човека". Управлявал неговото фотографско студио и живял в тази сграда от 1912 до 1923 г. Mного психически тълкувания били дадени тук през това време.



Следва продължение...



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 650180
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930