Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2020 20:40 - Разни факти от българската история
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Периодите на технологично и икономическо обновление в Европа през средните векове са протичали в рамките на 150-170 г. (това е важало и за България).
Установено е, че въпросните периоди в нашата история са съвпадали с времето на политически кризи и неблагополучия. Общества в период на преход са особено уязвими за външни въздействия.
В период на преход се е намирала и България в края на 14-ти век, когато се състои османското нашествие на Балканите.
Преходът (характерен и за Запада) се е изразявал в достигането на върхова фаза в развитието на феодалните отношения, феодална разпокъсаност и тук-таме наченки на капитализъм.
В западните части на Стария континент преходът се осъществява по - спокойно поради по - високата степен на географска защитеност.
***
Ракията се превръща в масова напитка в България около средата и през втората половина на XIV в. За това свидетелстват множеството съдове за дестилация, намирани при археологически разкопки.
Някои разсъждения от позицията на НЕвъздържател (макар че не съм и голям пияч). Замислих се дали това, че в този период консумацията на ракия скача рязко няма също принос за падането ни под турско иго. Според легендата навремето кан Крум е заповядал из
кореняване на лозята като мярка в борбата срещу пиянството (легенда, която е оспорвана понякога). Какво имаме налице в онзи период: много повече пиене на ракия, преходен период (по - долу споменах, че е установено съвпадение между периодите на икономическо и технологично обновление и политическите неблагополучия в България). Най - важният фактор обаче е била феодалната разпокъсаност, която е била повсеместна в Европа. Ние сме били в залеза на феодализма, имали сме професионална армия...Турците (и разните други мюсюлмански племена, които са дошли с тях) са били на принципа "въоръжен народ".

***
Eдин пример колко е относителна думата "бедност" понякога.
През 1903 г. в Княжество България е направено изследване за храненето на учениците. Резултатите са били следните: 81% от тях за обяд (у дома, след училище) имат само...хляб. Други 13%: още нещо към хляба (главно разни варива) и 7% изобщо няма какво да обядват.
Интересното е, че въпреки че предците ни от не чак толкова далечното минало са се хранели по - малко и по - еднообразно са били по - здрави. Донякъде и защото храната им е била по - чиста.
***
По принцип по - малките селища се обединяват в по - големи. Например Велинград е образуван от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино през 1948 г.
Но съществуват примери и за обратното (което не знаех). Селища, които са били едно и впоследствие са се "развели". В периода от 1978 до 1991 г. в планински район между планинските вериги на Стара планина и Средна гора е съществувал град с името "Средногорие" (в състава си е включвал градовете Златица и Пирдоп.



Тагове:   българска,   факти,   история,   разни,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656476
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930