Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2020 13:42 - Този луд, луд запад
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.05.2020 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

"Около III век след Христа Църквата установила, че за да се справи с вещиците, се нуждае от специален корпус екзорцисти. По него време дяволите и демоните се срещали почти толкова често, колкото и вещиците. Видът им нерядко бил гротесков - безформени трупове без глави, огромни търбуси с лица или причудливи стълпотворения от крайници. В някои случаи на мястото на гениталиите се намирало лице, а самите полови органи, най - често преувеличени по размер, били откривани на друго, напълно необичайно местоположение.
За такива същества може да се каже, че притежават определена онтологическа реалност - макар и проявена на една относително ниска астрална равнина. Те са плод на зли желания и нечисти помисли. Когато се разбере основният окултен принцип, че всяка мисъл се проектира във формата на определено създание, тогава ще стане ясен и произходът на зловещите призраци. Страдащият от делириум тременс не се заблуждава; чудовищата, които го преследват са действителни - макар и продукт на страстта му към алкохола и собственото му болно съзнание." 1

В "Черната магия" се твърди, че едва ли не кръстоносците са били сред най-читавите хора по време на мрачното Средновековие, за което пък се твърди, че черната магия е имала много сериозно, епидемично разпространение (като понякога ритуалите включвали жертвоприношения с бебета). И че хората или масово са се занимавали с черни магии (пряко или чрез посредници специалисти), или брутално са се борили срещу правещите черни магии. Кръстоносците пък макар макар и с насилие били разпространявали християнските ценности по света.


"Как е протичал съдът на вещици

Църквата изпраща на публичен съд обвинените. Делата дори се превръщат в нещо като социално събитие – стотици се събират, за да на
блюдават как еретиците горят на клада. /Бел. моя: Междувпрочем и в Средновековна България публичното изпълнение на екзекуция донякъде си е било развлечение за простолюдието. После някой да ми каже, че през вековете хората въобще не били еволюирали духовно... Който е достатъчно наясно с историята ще види, че не е вярно, че човекът си е съвсем същият, какъвто е бил преди хиляди години. Вярвам, че Божият дух работи върху всяка човешка душа и че резултатите лека полека идват./

Аутодафето, както църквата нарича „безкръвното“ наказание, най-често било планирано за дни, в който има празници или фестивали или пък в неделите, за да могат повече хора да присъстват. Обвиненият бил воден през целия град, облечен в раздърпана роба, до мястото на смъртта му.

В преследването на еретици Католическата църква влага изключително много усилия, но що се отнася до вещиците, преследването и съдът били още по-ожесточени.

Практикуването на магия може би датира от началото на човешката история и съществува под различни форми. След като на власт идват организираните религии, вещиците се превръщат в анатема в много религиозни кръгове. Те са считани за синоним на дявола и са преследвани и убивани „безкръвно“ - на клада, докато хората гледат как „злото“ изгаря в огъня и демоните отлитат с писъците на вещицата." 2  


Убийствата били безкръвни, за да не се пролива кръв, което е противно Богу (както и изгарянето на клада, но явно дейците на католицизма са били на друго мнение и са смятали, че ловко заобикалят една от 10-те Божи заповеди).

През XVI в. много хора вярвали безкритично във вещерството така както днес (или поне до преди 30-40 години) многомина вярват безкритично на телевизията (или поне на някоя своя любима, евентуално партийна телевизия).
Френският окултист и кабалист Елифас Леви в своя книга разказал за жена, изгорена заради уродливото си тяло (явно някога е било въпрос на живот и смърт да си в добра фигура). Още за мъж, за когото се твърдяло, че тичал нощем във формата на заек и за друг - че се превръщал във вълк.
В края на 1610 г. две млади жени, Магдален дьо ла Палю и Луиз Копю изпаднали в конвулсии по време на поклонническо пътуване в Прованс. Мадлен крещяла, гърчела се и молела да я бият и тъпчат с крака. Тя твърдяла, че е сгодена за дявола...от...свещеник на име Гофриди. Според друга версия на историята злочестият Гофриди я завел на вещерски шабат (вещерско сборище). Божият служител бил открит и изгорен на клада.
В труд на друг автор се разказва за жена, която била изтезавана за това, че липсвало парченце от кръста на молитвената и броеница (нещо, заради което Христос навярно бил изпаднал в ярост и плачел благодарен и умилен докато наблюдавал от някой облак как неговите земни наместници защитавали честта му). Човек, ако иска да е лош с вас повод ще си намери.

Ползвани източници:

1.
"Черната магия", стр. 114-115 (Р. Аманд).
2.
"Най-ужасният лов на вещици е бил в Испания, не в Салем" (https://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-uzhasniiat-lov-na-veshtici-e-bil-v-ispaniia-ne-v-salem-6064090?fbclid=IwAR0yq_5sSzmBtqzBJcx-KzxCl7nD943pYH3aGeSYYxaC6i9g9ngCw9t0vAM).



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656815
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930