Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2020 19:01 - Този луд, луд изток (2)
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1295 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image


"Православната инквизиция в Русия. Новгородският архиерей Лука Жидята, живял през 11-ти век, бил наречен зверояд. Този садистичен мъчител собственоръчно рязал еретически глави, езици, ръце, носове, уши, бради, разпъвал на кръст и измислял какви ли не други пъклени мъчения срещу неправоверните. Владимировският епископ, някой си Фьодор, пък лично обезглавил над 3 хиляди безбожници, а други хиляди разпъвал по стените на къщите.Периодично свикваните многобройни църковни събори осъждали на изтезания и изгаряне на клада всеки мъж и всяка жена за най-малкото провинение срещу православната вяра. Така през 14 век в Новгород и Псков православните попове се разправили зверски с над 50 хиляди стриголници – следовници на българските богомили. А през 1490 г. Новгородският епископ Генадий предприел истински лов на десетки хиляди еретици, които били заставяни да седнат с лице назад с нахлузени връз главите им „дяволски“ калпаци с рога, а върху гърдите им закачвали табели с огромен надпис: „Това е сатанинско войнство!“Впоследствие ги изгаряли на клада с тъй наречения бавен огън, където смъртта настъпвала по много по-мъчителен, кошмарен начин. Московският митрополит Фотий винаги одобрявал и всячески поощрявал поголовното физическо унищожаване на еретиците. В църковни послания от 1416-1425 г. той благодари на псковчани за безмилостното унищожение на еретичната напаст. През 1685 г., по настояване на руския патриарх Йоаким, руската принцеса София издала против старообредниците Указ, съдържащ дванадесет страховити алинеи, постановяващи старообредците да бъдат абсолютно унищожени! Затворниците били натиквани в подземия с тъй наречените „земни тъмници“, тоест изкопани ями, повече от 2 метра дълбоки. Спускали ги там с оковани във вериги ръце и крака, и едри като котки плъхове ги изяждали с ненаситна стръв. В същия този Указ се мъдрела алинея, според която ако някой старообредец даже се разкае и причести, то пак трябва смъртно да се линчува без никакво милосърдие. За да се спасят някак си от свирепите гонения и непоносимите мъчения, на които били подложени от царските теократични управници, много руснаци дори започнали да се самозапалват. Освен това Руската православна църква анатемосвала всички древни, антични и арабски писмени източници, нарочени за чернокнижие, и безцеремонно ги подхвърляла на аутодафета." (Йосиф Волоцкий: „500 лет инквизиции в России“, Москва, 1997 г.) Копирано от: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=571668143478593&set=gm.912220012555437&type=3&theater .

Аз се чудя, на някои хора как като не им е било жал, то поне не им е било неудобно (поне пред самите тях си) предвид на факта, че действията им рязко са контрастирали с Христовите поучения. Но то за да вършиш такива неща не трябва да си от най - скрупольозните.

Трябва да имаме предвид, че за своето си време този архиерей Лука не е бил чак толкова жесток, колкото е за нашето време. Тогава стандартите са били много по - ниски (нищо, че хората са били по - религиозни). Жестокостта е била много по - голяма от сега. Но след като е наречен "зверояд" значи и като за своето си време е бил голяма гад.

Може би в техните очи тези деяния са били простими и оправдани, понеже са били насочени към запазване на чистотата на вярата, което пък се е смятало за неотменимо условия за спасението на душите. А душата е по - важна от тялото. Сигурно са си казвали: "По - добре тия еретици да ги направим на пух и прах, но да опазим чистотата на православното учение и да вземем страха на всеки който би дръзнал да проповядва различни идеи. Да опазим своите души от вечните адски мъки, показвайки се крайно ревностни защитници на правата вяра, да опазим и душите на паството си. Той Бог ще ни прости стореното." Друг е въпросът доколко непокътнато се е запазило до днес Христовото учение и доколко правилно са тълкувани различни текстове от Библията. Няма религия, защитата на която да оправдава такива действия. Сигурен съм, че екзекуторите след смъртта си са страдали много повече от екзекутираните (и то без да са отишли във вечен ад). И ако Бог беше някой, който да оправдае такива действия, то той не би заслужавал уважение.

Сродни публикации:

1. "
Този луд, луд изток (1)" (http://hranislav.blog.bg/drugi/2020/04/26/tozi-lud-lud-iztok-1.1707670 .)
2. "
Този луд, луд запад" (http://hranislav.blog.bg/drugi/2020/04/26/tozi-lud-lud-zapad.1707677 .)





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 655640
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930