Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2020 18:42 - Чий е Ботев?
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.05.2020 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Чий е Ботев? Според мен той не е само на тези или само на онези. Ботев е на България, Ботев е на света. Велика личност, която е била обладавана от велик дух. След Освобождението, поне десетина години някои политици са го отричали. Вагабонтин бил. Попове също не са го долюбвали. После всички партии са взели да го дърпат към себе си. Хора с различни идеологии са го припознавали от онова време та чак до сега: комунисти, фашисти, анархисти, демократи. Атеисти и религиозни. Осенци и калоферци.
Пред 1944 г. комунистите печелят властта за цели 45 г., а с нея и битката за Ботев за въпросния период.
От обясненията за дългогодишната борба за славата на Ботев, както и от показания на снимка текст, които обяснения и текст прочетох в статията "Фалшификаторите на Ботев" (януарски материал в 24chasa.bg) излиза, че в случая най - обективни са се показали фашистите. Цитирам статията им:


„Чий е Ботев?“ – уводна статия от в. „Български фашист“ по повод годишнината от смъртта на поета 6 юни 1929 г. Преди петдесет и три години, след кървав бой за свободата на българина роб, падна убит великият български поет-бунтовник Христо Ботев.
Падна той убит за правда и свобода и тълпи се днес народът на лобното му място, за да подчертае, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира – него жалеят земя и небо, звяр и природа…“.
Ботевият велик и неспокоен дух, докато се осъществят идеалите му, вечно ще витае над българското отечество и ще вдъхновява българските поколения в борбата за светли бъднини!
Чий е Ботев?
Този въпрос вече десетки години се задава.
За Ботев спорят националисти и социалисти-интернационалисти. И едните, и другите не без основание го обявяват за свой.
Ботев беше националист, защото работи и загина за българската свобода; той беше и интернационалист, защото милееше за свободата и благото на всички народи, но той чувствуваше че само чрез чистия национализъм, не чрез жертване на нацията, а чрез нейното издигане, чрез нейното благоденствие и чрез признаване на свободата и равноправието на всички народи ще се постигне международната солидарност.
Ботев прочее не беше нито на националистите, нито на социалистите, а те са отчасти негови – отчасти, защото го разбраха по на половина.
Ботев беше преди всичко на България – той беше геният на българския род.
Ботев беше българският Мацини.
Ботев беше предтеча на българския фашизъм, защото той пръв възвести и умря за неговите принципи: международна солидарност и общочовешко благоденствие чрез национална свобода и национален възход; национална свобода и национален възход чрез дълг, меч, себежертване за националното благо, труд, социална правда и народно добруване.
Ботев следователно не е и наш – на българските фашисти, а ние сме негови.
Той и Левски са нашите първоучители." (
http://www.anamnesis.info/node/955).

 Линк за статията "Фалшификаторите на Ботев": https://www.24chasa.bg/novini/article/6646036.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651147
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930