Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2020 19:16 - За славянските племена
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.06.2020 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
"Славян пред бой посяда" (мое шеговито име на рисунката)
Славяните понякога дебнели в засада ромейските войници, скрити в блатата с шнорхели от тръстика.


Ето някои сведения за славяните, които за мен безспорно са изиграли много важна роля при формирането на съвременната българска народност (какъв процент точно от предците ни са от разните славянски племена..., това не мога да твърдя..., но самият факт, че говорим език от т.нар. "славянска езикова група" е показателен...: едва ли са били по - малко от 50%).

"Прокопий казва: „Те не се различават помежду си и по външен вид: всички са снажни и извънредно силни. Телата им не са прекалено бели, нито косите им светлоруси, но и никак не клонят към тъмния цвят, а всички са възчервени. И те, както масагетите, водят суров живот и са напълно небрежни към себе си.” [4] Псевдомаврикий пък добавя, че „славините са издръжливи, понасят леко и жега, и студ, и дъжд, и телесна голота, и недостиг на храна...Псевдомаврикий съобщава, че в земите отвъд Дунава славяните „живеят в гори, реки, блата и непребродими езера. Правят много изходи на своите жилища поради различните опасности, които обикновено ги сполетяват. Заравят на тайно място необходимите си вещи, не държат на открито нищо излишно...Прокопий подчертава тяхното добродушие. [26] Псевдомаврикий пък изтъква славянското гостоприемство: „Към чужденците, които идват при тях, са любезни и грижливо ги прекарват от едно място на друго, където би станало нужда. Така щото, ако гостът пострада поради небрежност на този, който го е приел, то онзи, който му го е предал, започва война срещу него, смятайки за свещен дълг да отмъсти за госта.” [27] В „Тактиката” на Лъв VI (X в.) също така се говори за изключителното гостоприемство на славяните — качество, което те запазили и след заселването си на Балканския полуостров. [28] Най-сетне изворите подчертават и целомъдрието на славянските жени. [29]...Най-ранните сведения говорят за сравнително примитивно оръжие, поради което във войните с Византия славяните разчитали повече на военни хитрости и лична храброст...Прокопий съобщава, че...„обичат да правят нападенията срещу противниците си в гористи, тесни и стръмни места. Служат си умело със засади, внезапни нападения, хитрости, като и денем, и нощем изобретяват различни начини на действие.” Особено се подчертава умението им да преминават реки и а се крият във водата, като лежат по гръб и дишат с помощта на тръстики. По време на сражение славяните надавали боен вик и се хвърляли стремително в атака. Често изоставяли умишлено носената плячка и избягвали в горите, а когато неприятелите се отдавали на грабеж, те се връщали, нападали ги и ги разбивали. „Това те са свикнали да правят изкусно и преднамерено като примамка за своите противници.” (http://www.promacedonia.org/pp2/pp_1_1_3.htm)
"Държавният строй на славяните бил демократичен. Прокопий раз­казва, че те „не се управлявали от един човек, а от старо време у тях съществувало народовластие (δημοκρατία); и както при мирно, тъй и при тревожно положение на работите всички обстоятелства се подлагат на общо обсъждане“...„Военнопленниците, разказва Маврикий, славяните не държаха във вечно робство, както другите народи, а само известно време; след това им предлагаха или да се откупят и да се върнат при своите, или да останат между тях на свобода и в дружба“."

"Славяните мразели властта на едно какво да е лице. „Господар те не търпят и не живеят помежду си сговорно“, казва Маврикий. Само през време на опасност племената се съединявали за обща отбрана или нападение; ала щом минувала опасността, всеки се грижел само за себе си. Тая прекомерна любов към свободата била причина, дето славяните толкова често били покорявани от по-добре организирани другоземци." „Най-вече от всичко те обичат независимостта и за нищо не биха поз­волили да се обърнат в поданство и зависимост. В своята родна земя те проявяват голяма храброст и търпение, пренасяйки твърде лесно горещина и студ, липса на облекло и храна“." (http://istoria.bg/booktext/bit-na-slavyanite).

Не само славяните, но и огромната част от тогавашните хора по - малко или повече са били по - устойчиви на трудни условия в сравнение с нас. Повечето от съвременните хора сме изнежени. Предците ни са били по - корави и с бит по - близък до Майката Природа и по - съобразен с Нея.

В предаването "Сблъсък" преди години, един циганин каза, че думата "славянин" произлизала от английската дума "slave", което не е вярно. На английски, славянин е "Slav". Достатъчно е човек да се поразрови в историята, за да види, че славяните въобще не са били робско племе и не са цепили басма на никого. Много преди протобългарите да се заселят трайно на Балканския полуостров, византийската власт на север от Стара планина, практически е отсъствала и тези земи само формално са били византийски.

"Заселването на славяните на Балканския полуостров започва преди 5 век. Сведения за това се откриват у византийските писатели-историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. Славяните заселват до 7 век постепенно целия Балкански полуостров, като стигат до Пелопонес и егейските острови.

Заселването на славяните на Балканския полуостров няма характер на мирна колонизация. Славянските племена се намират във фаза на военна демокрация и нахлуват на Балканския полуостров, като първоначално вършат нападения за плячка, а в последствие усядат на овладените земи. Срещат слаб отпор поради постоянните войни на Византия с перси, араби и др. Така славяните постепенно плътно заселват Балканския полуостров в компактна маса." (http://bg.wikipedia.org/wiki/Южни_славяни).

""Ревящи лъвове, готови за грабеж" - така византийските хронисти описвали войнствените славянски племена, които векове наред плячкосвали земите на империята. В началото славяните нямали своя постоянна войска. При нужда се свиквало опълчението*. Всеки род изпращал годните да носят оръжие мъже. От тях се сформирала пехотата - най-многобройната част от войската. Славяните се славели като майстори на ръкопашния бой. Използвали копия и лъкове, като стрелите намазвали с отрова, брадви, бойни прашки и щитове, изработени от кожа. Често се биели голи до кръста, за да не им пречи облеклото. Храбростта им била пословична."  (http://www.mgpz.org/bg_istoria/slaviani.html .)



Гласувай:
4



1. bulgares - В оригиналите на Прокопий няма как ...
13.06.2020 16:11
В оригиналите на Прокопий няма как да пише каквото и да е славяни, тъй като преди 1601г и Мавро Орбини никой и никъде по света не е изписал думата "славяни". Най-вероятно това е препис на препис ... на базата на някакъв фалшификат от Панславинизма. Някой друг пък, с "панславянско сърце" може да изкопира цитата като оригинал от тук. Затова е важно в историята да се работи с точните оригинали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651619
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930