Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2020 20:08 - Въпроси към krumbelosvet
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1370 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 18.06.2022 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Задавам публично някои въпроси към потребителя krumbelosvet по повод на негов също публичен коментар от дата 26.05. към публикацията "Земята на Ботев и Левски": http://hranislav.blog.bg/politika/2020/05/25/zemiata-na-botev-i-levski.1712326 .

Но първо думите му във връзка с които са и питанията ми.

6. krumbelosvet - За "най-голямото предателство в историята"
26.05 23:23
Прекратявам увода, за да премина на "предателството".
Над Коминтерна е бил СТАЛИН. След като изслушал по Македонския въпрос нашето и Титовото становище, СТАЛИН решава да подкрепи Тито, вероятно за да запази излаза на СССР към Адриатика. Нашите не могат да гъкнат повече, защото сме били СЪЮЗНИК на Хитлер и сме участвали в ОКУПАЦИЯТА на Гърция и Сърбия, а те искат Пловдив и София. А и Тито и Гърция са АНГЛИЙСКИ протежета, а наша ЕДИНСТВЕНА опора срещу тях е същият тоя Сталин, който не може да не калкулира и английския натиск. ТОЙ казва на нашите в прав текст, че ТРЯБВА И МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ МАКЕДОНСКА НАЦИЯ, както ТОЙ е създал Азербайджан (за да не решат азерите, че са турци). Нашите НЯМАТ СИЛАТА да опонират повече. Черна неизбежност.
Това е то "предателството". И причината е, че сме били СЪЮЗНИЦИ на Хитлер и окупатори, и някой наши простаци НАИСТИНА са правили някой диващини, както се случва при всяка окупация. А нашата единствена опора срещу Англия, сърби и гърци е същият тоя Сталин!!!
...
А Ботев още в 1875-та пише, че гръцките и сръбските действия в Македония са стигнали до там, че ако така продължи още 5 (пет) години, "Македония е изгубена за назе".
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ето и въпросите ми:

1. Сложил си думата "предателството" в кавички? Това означава ли, че смяташ, че политиката на БКП по отношение на македонския въпрос не е предателство?

2. Твърдиш, че и Югославия е имала териториални претенции към България. Какви са ти източниците на информация? В тази просъветска статия например се твърди, че само и единствено гърците са претендирали за български земи от т.нар. "стари предели" след края на войната: "Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г." (https://www.lentata.com/page_15828.html ).

3. Какво ни интересува нас, че Сталин искал да запази излаза на СССР към Адриатика и затова подкрепил Тито? Това оправдава ли поведението му и съответно поведението на неговите маши южно от Дунава?

4. Не би ли посочил като предателство несъобразяването на Отечественофронтовското правителство с искането на Москва българските войски да останат в Западна Тракия срещу което Великобритания е нямало уж да си мръдне пръста... Поне така са описани нещата в статията "Сталин ни тика в ръцете Беломорието": http://rusofili.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/ ! В случая интересът на Сталин е съвпадал с българския интерес и отново е налице предателство. Така поне излиза от въпросния материал (подобни твърдения бях чел навремето и в един учебник по история, предназначен за кандидатстудентски изпити).

Обаче пък в материала озаглавен "Опитът на Отечествения фронт да запази Западна Тракия" се казва съвсем друго: там се обяснява, че изтеглянето от Западна Тракия се случва именно под натиск от Сталин в изпълнение на негова договорка с Чърчил (друг голям "приятел" на българите), а не въпреки волята на Сталин: https://bulgarianhistory.org/borbata-of-zapadna-trakia/.
При втория вариант нещата стоят по доста по - различен начин, защото е бил налице определен мощен непреодолим външен натиск, а не някакво необяснимо несъобразяване от страна на Георги Димитров със съветския диктатор, както се твърди на някои места. Но при този вариант пък отпада един аргумент, който бива ползван в подкрепа на Сталин.

Къде е истината в случая според теб? Във втория случай бихме могли да кажем, че предателство няма, а просто  липса на сили да се задържи съответната територия. За предателство бихме могли обаче да говорим по отношение на подкрепата на БКП за гръцките комунисти в борбата им срещу гръцките националисти... (нещо, което е било планирано в случай, че не успеем да задържим Западна Тракия).
За националистите не знам, но гръцката комунистическа партия е била сред организациите подкрепящи създаването на македонска нация и в този ред на мисли подкрепата за нея е била вид предателство (част от по - общото предателство, което коментирам). Естествено, предателство щеше да бъде и подкрепа за националистите, които пък са свързани с гръцизирането на българите в пределите на гръцката държава. По чужда воля българските комунисти са заели страна в конфликт, в която всяка една от двете страни е била антибългарска.  Ако няма да водиш/подкрепяш въоръжена борба в защита на българщината в дадена област, то поне не заемай страна във войната на две антибългарски сили, каквито са били гореупоменатите. Македонизация освен в България е протичала и в Гърция до 50-те години (освен гръцизацията чиито форми на се отшумели и до днес). Даже снощи гледах интервю от 2017 г. с една 90-годишна тогава бабичка от Егейска Македония, която заявява пред македонска интервюираща, че тя когато била дете в семейството и говорели на...македонски език... Понеже били македонци.

4. Нашите не могли да гъкнат повече и приели създаването на македонска нация (та и активно участвали в него горките)...

Че те въобще гъкнали ли ли са, та пишеш и за още опониране? Каква съпротива е оказал Георги Димитров например? Писалката ли си е счупил от яд, що ли...
Знам, че сред някаква част от обикновените български комунисти от двете страни на границата с Югославия е имало несъгласие с политиката по македонизиране, но не ми е известно да е имало изразяване на несъгласие, камо ли някаква съпротива от страна на ръководството на БКП.

5. В случая какво от това, че сме били съюзник на Хитлер? Та нима Сталин не ни тласна към този съюз, който му стана неизгоден, когато се сби с Хитлер... В този ред на мисли не би трябвало ние да плащаме за нещо, което Сталин е одобрявал и поощрявал. Тоест, това че сме били съюзници на Хитлер не му е давало право да се съгласи с откъсването на територии от България и с македонизирането на българи. Най - малкото защото България въпреки натиска на Хитлер не изпраща войски на Източния фронт и не скъсва дипломатическите си отношения със СССР. Кремъл след края на войната е бил готов да даде буквално цяла България на Тито само и само да задържи Югославия в своята орбита на влияние.

6. Сталин бил калкулирал английския натиск и затова застанал зад отродяването на множество българи... Ами че той Сталин е подкрепял създаването на македонска нация още преди ВСВ. БКП също са подкрепяли от преди войната. Никакъв съюз и никакви военни престъпления в случая нямат отношение. Даже Сталин е искал създаването на добруджанска и тракийска нации (което също е било подкрепяно от тукашната комунистическа партия). Ако бяха създадени и такива, но същевременно днес съществуваше и българска нация и ти беше част от тази нация, щеше ли да оправдаваш и появата на другите две измислени и за щастие неосъществени нации? Щеше ли да оправдаваш онова, което щеше да е още по - голямо и гнусно предателство (античовешко и антибългарско), прекланяйки се пред кървавия грузинец?

7. Хитлер е искал в нацистките концлагери да бъдат изпратени всички български поданици от еврейски произход. Трябвало ли е българското общество да не се надига в защита на тези хора, спасявайки го от смърт понеже Хитлер е имал силата да ни смачка? И след като сме защитили българските поданици от еврейски произход, нямаше ли да е още по - оправдана една яростна съпротива по отношение на помакедончването на част от българския народ?

Липсата на достатъчно сили и привидната невъзможност нещо да бъде променено, не е оправдание за съгласяването с дадена неправда (каквото е било налице при БКП) и изобщо не е оправдание за несъпротивление спрямо тази неправда, както и подкрепа за реализацията и. Ако нямаш сили да защитиш майка ти от врага, то поне не му помагай да я убие и не се изказвай одобрително за това деяние.

Унгария и Чехия бяха също по - слаби от СССР, но имаше Унгарско въстание и Пражка пролет (при това без да е налице нещо толкова лошо, колкото е откъсването на дадени хора от техния народ и настройването им срещу същия този народ продължаващо вече поколения наред).

Ако неравността в силите беше оправдание за поставянето в услуга на враждебна сила и за несъпротива спрямо пъклените планове на тази сила, то днес нямаше да има българи. Щяхме да сме изчезнали с активно наше съдействие на турците плюс бездействие още в годините на турското робство.

Не приемам обясненията ти. Ако някой ги подкрепя, нека да посочи аргументите си.







Гласувай:
7



1. dobrodan - Остави, не се занимавай. На него никой не може да му помогне.
19.06.2020 20:21
Подари му една икона на свети Грузин и го оставяй да се навива самичък.
Другото е губене на време. Сталин, Христос и Русия - той разлика не прави.
цитирай
2. petgrig - Опитът за нормален
19.06.2020 21:55
и аргументиран разговор с този си е чиста загуба на време.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Става въпрос за един нещастник с промит мозък и вбетонена глава.
19.06.2020 22:28
Вместо да осъзнае времето, в което е живял - на Голямата лъжа и да се разграничи от нея, той я е приел за негова естествено жизнена среда. По негово време това се извършваше насила, арогантно, нагло. Продуктите на тази система са дотолкоз умни, че не различават сик от пармак. Техните идоли са Радев, Манолова, Трифонов, блоговият поет ОК3223, щатният опростачвател Блекпредатор и още много-много такива.
Добре е тези хора да не се игнорират напълно, те са жертви на системата, пълни нещастници. В случая става въпрос за объркан от Голямата лъжа човек, а не за платен трол на длъжност като нетов кибергибридник, опростачвател, подметвач, многониковец. Класически пример за продукт на системата след 1944 г. е мязащият на крумбелоСВЕТНАТ с твърд предмет по главата нещастник. И сега системата не е съвършена - тя произвежда пазарни субпродукти, които са агресивни или депримирани, не могат нищо да правят, само искат, не раблотят и не търсят работа.
цитирай
4. germantiger - +
20.06.2020 13:11
крумбелосвет е стара мъжка курва

той трие коментари под постингите си на амса потребители

на мен включително повече от година и това не е проблем

проблем е двойния аршин - той иска да коментира, но маса други при него не

следователно да му пожелаем да гледа цяветята откъм корените и го еби в гъза ;)

понеже е мУжка курва и ще му харесва
цитирай
5. germantiger - ++
20.06.2020 13:12
dobrodan написа:
Подари му една икона на свети Грузин и го оставяй да се навива самичък.
Другото е губене на време. Сталин, Христос и Русия - той разлика не прави.


великолепен и истинен коментар впреки иронията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641730
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031